Bíróságon a tanú megtagadhatja a tanú vallomást? (Pl. : nem akar bajba kerülni a családtagokkal)
Olyat nem tehet, hogy nem megy el, mert akár rendörségileg is elöállítják, emellett megbüntetik.
Vallomást csak akkor nem köteles tenni, ha ezzel saját magát, vagy a közvetlen hozzátartozóit (szülö, gyerek, házastárs) terhelné, egyéb esetben köteles tanuskodni.
Megjelenni kötelező. Kivétel, ha elfogadható indokod van, hogy nem tudsz menni, például ép egy ionfarktussal fekszel a kórházba. Nem mész, nem igazolod, akkor általában a következő tárgyalás előtt, hajnalban begyűjtenek a zsaruk.
Egyes jól leirt esetekben nem vagy köteles tanúskodni. Más esetekben igen és igazat mondani. Marad, hogy feledékeny vagy és nem emlékszel.
Elvileg az van, hogy köteles tanúvallomást tenni, a kizáró eseteket kivéve, amiket már fentebb soroltak mások.
A gyakorlat meg az, hogy ha nem tesz vallomást a tanú, akkor sem tudnak mit csinálni vele.
Én voltam tanú egy barátom (tehát nem családtag) ügyében, ahol ő volt a terhelt, de mégsem tanúskodtam ellene.
A bíró, hogy mégis megpróbálja belőlem a vallomást kicsikarni, elkezdett "fenyegetni", hogy hamis tanúzás okán eljárást indíttat ellenem, de én közöltem vele, hogy a hamis tanúzás az, amikor valaki hazudik, nem az, hogy nem nyilatkozik. A végén bekussolt és közölte, hogy elhagyhatom a tárgyalótermet.
Magyarán: Benyalhatnak annak, aki nem hajlandó tanúskodni.
Előző: ez nyilván nem tegnap történt, jelenleg a Btk. 277. § ezt írja: "A tanú, aki büntetőügyben a bíróság előtti vallomástételt a tanúzási figyelmeztetés után jogosulatlanul megtagadja, vétség miatt elzárással büntetendő."
Kérdező: a tanúgondozás keretében el lehet intézni, hogy indokolt esetben ne a családtagok előtt tegyél vallomást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!