Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A közös képviselő leráz és...

A közös képviselő leráz és nem válaszol. Hová forduljak? Ki a munkaadója?

Figyelt kérdés

Több, mint 3 hónapja próbálom elérni a közös képviselőt sikertelenül a pinceelosztás kérdése ügyében. Eleinte egyedül emailen sikerült elérnem, bár lerázni próbált benne. Először közölte, hogy szerinte nem lakom itt vagy nem vagyok tulajdonos. Mondtam, nézzen utána én vagyok a tulajdonos. Közölte szerinte albérlő vagyok és a főbérlővel intézzem az ügyet amit akarok. Írtam újra, hogy én vagyok a tulajdonos. Válaszában írta talán frissen költöztem oda. Válaszoltam, hogy már 35 éve ebben a lakásban lakok. Legyen szíves reagálni az ügyre, amit írtam neki. Ezután nem válaszolt. Történt ez 1 hónapnyi (!) levélváltás után. Azóta nem reagál.

Ki alkalmazza a közös képviselőt? Ki a felettese? Hová forduljak, hogy eltudjam intézni az ügyet amit szeretnék?

2018. dec. 28. 20:34
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

A társasházi törvény szerint a 10% tulajdoni hányaddal rendelkező lakók felszólíthatják a közös képviselőt, hogy azonnal hívjon össze közgyűlést. Ha nem teszi, fel kell jelenteni a jegyzőnél, törvényszegés vádjával.

Mint említettem, kötelező közös képviselőt választani a tulajdonostársak közül.

Ha nem ad fogadóórát, akkor is fel lehet jelenteni törvényszegéssel.

2018. dec. 29. 20:37
 12/13 anonim ***** válasza:
Az ugyved baratom mondta,h ilyenkor menjek be a rendorsegre es tegyek feljelentest a kozoskepviselo ellen. ( munkajori kotelesseg elmulasztasa). Bp-en a rendorseg kivizsgalja es intezkedik.
2018. dec. 30. 03:11
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Ötletek vannak itt, csak a fele rossz... :(

1. A közös képviselőt NEM kizárólag a tulajdonostársak közül lehet választani. Abszolút kívülálló személy vagy cég is lehet. - De mindegyik esetben a társasházközösség a megbízó, a kkv. pedig a megbízott.

--> 2. Olvasd el a Társasházi törvényt, benne van a társasházak működése, a közös képviselő kötelezettségei, jogai stb. Nagyjából minden, ami fontos lehet.

3. A közös képviselőnek nincs olyan kötelezettsége, hogy fogadóórát kell tartania, ez csak egy lehetőség. VISZONT nem teheti meg, hogy nem ad érdemi választ a kérdésekre, és elzárkózik a kommunikáció elől.

Plusz: neki nagyon jól kell tudnia, hogy kik a tulajdonosok egy adott házban - jobb helyeken még tulajdonosi nyilvántartást is vezetnek, bár ez nem kötelező; viszont legalább a neveket és a tulajdoni hányadokat tudnia kell a kkv-nek.

--> 4. Láthatóan több kötelességmulasztást is elkövetett az illető, amelyek miatt teljesen jogosan számonkérhető. Apropó, bizonyos lakásszám felett kötelező a Számvizsgáló Bizottság működtetése. Ha van ilyen, akkor első körben hozzájuk fordulj. Ha nincs, vagy ha ők is csak névlegesen vannak, akkor pedig a VÁROSI JEGYZŐhöz, ugyanis ő gyakorolja a törvényességi felügyeletet a társasházak felett. NEM a rendőrség, és nem más. Írd le a hiányosságokat, lehetőleg az összeset (gondolom, van más is, pl. közgyűlések szabálytalan összehívása és levezetése, elszámolási gondok, beszámolók hiánya stb.), vidd be a jegyzőhöz, másodpéldányon vetesd át, aztán várd az intézkedést. Persze a jegyzők egy része is egy link mocsok, aki nem csinálja a dolgát, de optimális esetben elő fogják venni a közös képviselőt, és rákényszerítik, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően végezze a munkáját, ill. a társasház is azoknak megfelelően működjön (amiért egyébként a kkv. felel amúgy...)

5. B-variáció: Az összes tulajdoni hányad 10%-ával rendelkező tulajdonosok kérik a közgyűlés összehívását MEGADOTT napirendi pontok tárgyalására - tehát a levélben pontosan le kell írni ezeket, pl. "pinceelosztás megbeszélése, döntés az Alapító Okiratban foglaltaknak megfelelő elosztásról" és/vagy "közös képviselő felmentése" és "új közös képviselő választása". - Amennyiben a kkv. a törvényes határidőn belül nem hívja össze a közgyűlést, akkor a Számvizsgáló Bizottságnak kell összehívnia, azonos napirenddel. Ha az SZB is mulaszt, akkor az aláírók közül valaki összehívhatja. - Ezt az egész macerát egyébként hatékonyabbá és gyorsabbá teszi, ha kerestek új jelölteket (tanácsos tájékozódni előre), akik tudnak segíteni folyamatosan az egyes lépéseknél.

2018. dec. 30. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!