Édesapám meghalt, ha mostohaanyám is meghal én öröklöm egyedül a házat vagy mostohaanyám testvérének a gyerekei is örökölhetik? Mert ők azt gondoljak
A mostohaanyád részét csak akkor öröklöd, ha örökbefogadott.
Egyébként sajnos nincs egymáshoz közötök és a részét az ő rokonsága fogja örökölni, KIVÉVE, ha végrendeletet készít a javadra. A testvére gyerekei nem egyenesági leszármazottak, hanem oldalágiak, tehát végrendelet esetén nem jár nekik kötelesrész az örökségből.
De mint mondtam, ehhez végrendelet kell a javadra!
Nem tudod megtámadni. Mert az ingatlan fele az övé nincs hozzá jogilag közöd.
(egyébként mindent meg lehet támadni, lehet perelni, mondjuk ebben az értelme semmi)
Ha 1/2 részben tulajdonos, akkor te a mostohaanyad után nem, csak a rokonai örökölnek.
Amit tehetsz, ha mindenképpen ragaszkodsz a hazhoz, az az, hogy vagy kivásárlod majd a részüket, vagy pert indítasz a majd létrejövő közös tulajdon megszüntetése irant, és a perben is felajanlod, hogy te kivásarlod az örökösöket. Akkor majd az lesz a truváj, hogy olyan szakértői vélemény legyen, ami az ingatlan valós értéke alá megy, hogy te jobban járj.
Ha apád vette a házat a házasságkötésük előtt, akkor az a magánvagyonának számít és jogosan te örökölted volna. A mostohaanyád csak haszonélvezetet kaphatott volna, ami a halálával megszűnik. Hogy került a ház fele a mostohaanyád nevére? Apád még életében neki ajándékozta? Mert ha 10 éven belül történt, azt megtámadhatod.
Vagy apád úgy végrendelkezett, hogy a ház fele legyen a mostohaanyádé? Mert akkor ezt is megtámadhatod, kivéve, ha a végrendeletben kitagadott, de ez nem valószínű, mert akkor a fél házat sem kaphattad volna meg.
Szerintem mindenképpen megérné egy jó ügyvéddel átbeszélni a dolgokat, mert látok esélyt, hogy a ház csak a tiéd legyen, de erről többet kellene tudni.
Egyáltalán, meg voltak esküdve?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!