Van-e joga a munkaadónak, hogy megszabja mit csinálhat a munkavállalója munkaidőn kívül?
...a munkavállaló köteles közölni a munkaadóval h van-e "más munkavégzésre irányuló jogviszonya", amiről munkaadó dönt h végezheti-e a kettőt együtt vagy sem.
(nem szó szerint idéztem, kivéve az idézőjeles részt)
Gondolom ez csak speciális munkakörökre vonatkozik, talán a rendfenntartó szervekre, vagy ahol üzleti titok kiszivároghat, esetleg fokozottan balesetveszélyes helyen dolgozik és nem lenne jó, ha fáradt, vagy egyéb, megindokolt oka van.
Nem hiszem, hogy egy adminisztrátor, árufeltöltő, benzinkutas, takarítónő, konyhalány, stb. munkaszerződésében ez benne lenne.
Nálam, soha nem tudtak a másodállásról.
Valószinű nem is engedték volna. Mivel józan, kipihent állapotba kell jelentkezni munka végzésre. Én meg 24 órás másodállás és onnan estem be a főállásba dolgozni még 12 órát. Biztos nem nézte volna jó szemmel, hogy 24 óra vezetés után megyek újabb 12 órát vezetni.
Logisztikai területről van szó, de az admin szerződésében is benne van.
Szerintem jogilag aggályos.
1. Jogilag nem aggályos. Az aggályossághoz jog kell.
2. Előbbiből (is) következik, hogy mindenki pontosan azt tilt meg, amihez ereje van. Ha van neki, a másik nem tud csinálni semmit. Ma ez a törvény.
3. A felvetett probléma a valós helyzet ferdítő átfogalmazása, ezért nem is a valós helyzetről szól. Tehát: amennyiben egy országban normális törvényes rend van, a törvényalkotók, a a jogalkotók, a munkáltatók és a munkavállalók (általában, az emberek) normálisan viselkednek, akkor a helyzet a következő. A munkáltató semmilyen formában nem szól bele, mit teszel munkaidőn kívül. Azonban azt elvárhatja és el is várja, hogy a munkaidőben teljes értékű, fizikailag és szellemileg friss emberként dolgozz. Az ember energiája véges. Aki lestrapáltan jelenik meg, és ezért rossz munkát végez, az szankcionálható. És nem számít, hogy mondjuk egy máik munkája miatt lesz fáradt, vagy mert egész éjjel lumpolt. Azonban tartósan nem lehet két műszakban felelős és teljes munkát végezni.
A szocializmusban azért volt egész állás melletti fél, sőt néha teljes munkaidő, mert az akkori kormányzat (fű alatt) elismerte, hogy képtelen tisztességes bért fizetni, ezért aki képes volt, felvehetett két helyről fizetést két fél munkáért, amit persze egésznek ismertek el. Ez azonban önámítás és önbecsapás volt, ezért is(és sok más miatt is) omlott össze a rendszer.
A mostani se tartható sokáig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!