Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van egy légpuskám. Elméletileg...

Van egy légpuskám. Elméletileg lehet bajom belőle?

Figyelt kérdés

Van egy nagyon régi légpuskám, ami lehetséges, hogy erősebb a megengedettnél, illetve se sorozatszáma nincs, se MKH kártyával nem rendelkezik. A mai napig működőképes, magánterületen nasználom hobbi célra, célbalövésre. Nem tudom igazolni mikor, és honnan lett vásárolva.

Ami a lényeg, hogy amikor vásárolva lett, akkor nem volt kötelező sorozatszámot, MKH kártyát csináltatni, illetve, nem is 7,5J volt a legnagyobb szabadon tartható légfegyver, hanem jóval több. Ilyenkor mi van? Mert amikor birtokomba került a légpuska, akkor teljesen szabályos keretek között birtokotltam. Most emiatt így szarba kerülhetek?

Természetesen soha nem lövök állatra sem vele, karban van tartva, értek hozzá, és óvatosan használom... ha ez számít valamit.

2018. nov. 29. 23:42
 1/4 árokpart ***** válasza:
Magyarországon legalábbis az elmúlt cirka 50 évben soha nem lehetett 7,5 joule torkolati energiájú fegyvert tartani engedély nélkül. A régi Slavia légpuskák amit nagypapáink a múlt rendszerben általában az akkori Csehszlovákiából hozatták szintén 7,5 joule torkolati energia alatti volt. Szerintem szakemberrel csináltasd meg, hogy a 7,5 joule energia alatt működjön a puska. MKH kártya nem kötelező. Ha rendesen be van állítva akkor bátran, nyugodtan használhatod. A légpuskákra amúgy sem ugranak a hatóságok, mert a legtöbb embernek van vidéken főleg, alanyi jogon tartható ami nem haladja meg a 7,5 joule torkolati energiát.
2018. nov. 30. 00:27
 2/4 árokpart ***** válasza:
7,5 joule-nál nagyobb torkolati energiájú fegyvert engedély nélkül tartani az elmúlt 50 évben semmikor sem lehetett Magyarországon . Az első mondatot elírtam elnézést kérek.
2018. nov. 30. 00:28
 3/4 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a választ. Fogalmam sincs, hogy mennyi lehet az torkolati energiája. Még gyermekkoromban kaptam ajándékba, azóta is megvan, és időnként használom. Azért gondolom, hogy talán meghaladhatja, mert egy régebbi, fix csövű, alsókaros Kandarról (Designed Germany) van szó, ami ugy kétes eredetű, honnan származik, lehet török, kínai, lengyel, úgy tudom ezt a kommersz egyszerű fajtát sok országban gyártják. Mindenesetre a tömör fában 10-15 méterről kb fél centi mélységű lyukat üt.

Érdekességképp említem meg, sokan fikázzák ezt a modellt, de elég tartósnak tűnik, habár szereltem már szét apró darabokra karbantartás végett, és voltak érdekességek, de működésbeli probléme soha nem volt vele, és elég pontos is. Tudom, ez még nem jelenti azt, hogy bevizsgált modellről lenne szó, bár nem szívesen vinnem szervizbe

2018. nov. 30. 01:31
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
Életemben nem hallottam róla, hogy valaki bajba került volna légpuska miatt, ha "hobbi célra, célbalövésre" használta. Még akkor se, amikor nem volt szabadon tartható, nemhogy most.
2018. nov. 30. 06:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!