Mit jelent az hogy "elmarasztal" a bíróság? (nem sürgős)
Pusztán azt hogy elítél? (egy forintos pénzbírságtól életfogytiglanig akármire?)
Google nem volt a barátom
elmarasztal tárgyas ige
1. (jogtudomány) <Bíró(ság)> ítéletében a panaszos fél keresetének megfelelően vétkesnek, ill. pervesztesnek mond ki vkit, elítél, megbüntet vkit vmire. Elmarasztal vkit vmiben, vmely összegben. A bíróság az alperest elmarasztalta. A költségekben elmarasztalták.
2. (választékos) Hibásnak, vétkesnek tekint vkit vmiben, elítél vkit vmiért. Hanyagságáért el kell őt marasztalnunk.
elmarasztalás; elmarasztalható; elmarasztaló; elmarasztalt; elmarasztaltat.
Elmarasztal = bűnösnek nyilvánít. (fizetheted a perköltséget). És majd később (pár másodperc múlva) eldönti hogy kiszab e valami büntit.
jól értem?
Első, nem egészen értem. Vmely összegben elmarasztal. Azaz büntetést szab ki? azaz elítél? Nem értem.
amit a második is ír.
megállapítják hogy bűnös vagy, azaz elmarasztalnak, de a büntetés ettől független, azaz el is tekinthetnek tőle
Köszönöm a válaszokat, főleg az utolsónak.
Végül a magyar-angol szótárban találtam meg a választ. :
elmarasztal - find guilty.
Magyarul bűnösnek talál!
És akit bűnösnek talál a bíróság, azt nagyon nagyon nagy valószínűséggel el is ítéli / büntetést szab rá. Úgyhogy Isten kegyelmezzen neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!