Ilyenkor JOGILAG kinek kell fizetnie? (Bírság, Tartozás)
A sztori : Pár éve vonattal utaztam ,de rossz jegyet kaptam (a jegykiadó hölgy diákjegyet adott én meg nem néztem meg és csak a vonaton derült ki,ezt utólag már nem lehet bizonyítani ,szóval mindegy) már nem voltam diák, de még nem töltöttem be a 18-at. Szóval utána küldtek papírt ,hogy kéne fizetni a bírságot. Ez a papír a szüleimnek szólt. A bírság nem lett befizetve azóta sem. Már elmúltam 18 , viszont a kamatok meg minden hülyeség miatt az összeg igencsak megnőtt. Szóval az érdekel ,hogy jogilag nekem kell e befizetnem a tartozást vagy a szüleimnek? Úgy gondolom ,hogy mivel a szabálysértés (nemtudom mi a hivatalos megnevezése) akkor történt mikor még fiatalkorú voltam nem az én dolgom lenne fizetni. A papíron és a csekken a szüleim (nyilván csak egyikük) neve szerepel.
Gondolom sokan azt gondoljátok,hogy illene nekem befizetni ha már az én hülyeségem miatt volt,viszont nem ismeritek családi kapcsolataim (stb...) úgyhogy ,ha lehet az ilyen válaszokat hanyagoljuk. A dolog jogi oldala érdekel.
"Pontosan miert is ?"
Mert téged büntettek, nem az anyádat, b..szod alássan. Neki annyi teendője van, hogy ír egy szép levelet a behajtónak, közli, hogy te, mint a cselekmény elkövetője, immár felnőtt vagy és rendelkezel jövedelemmel, majd megadja az elérhetőségeidet. Aztán meccseld le a behajtóval, ahogy akarod.
A stilusodon van mit csiszolni.
Eloszor utaztam egyedul vonaton ,nem tudtam,hogy egyebkent mennyit kellett volna fizetnem ,ezenkivul penteki nap volt es a jegyellenor szerint egyebkent is lett volna 33% kedvezmenyem.
Egyedul utaztam ,de nem tudjatok az okot/korulmenyeket (nem fogom leirni,nem tartozik ide). Egy fiatalkoruert (ha joltudom) a szulei felelnek. Ezenkivul ok beszeltek a vasuttarsasaggal ,ok alapodtak meg veluk a fizetesrol es kesobb ok nem fizettek. Most (az akkor meg csak par ezres birsag) tobb tizezer forintra emelkedett. Jelen pillanatban biztos,hogy a szuleimnek kellene fizetniuk ,mivel ok kapjak a leveleket. Nehogy mar tolem akarjanak ugy barmit is kovetelni,hogy nem velem allapodott meg a tarsasag es az "elkoveteskor" meg fiatalkoru voltam. Nem en tehetek rola ,hogy akkor nem lett kifizetve. Mint mondtam (bar ezt a 1-2 valaszolonak nem sikerult felfognia) nem ismertek,nem tudtom rolam semmit,ugyhogy a szemelyeskedest mellozzuk. A dolog nyers,jogi oldala erdekel,semmi mas.
Kedves kérdező, a fiatalkorú meghatározás azt jelenti, hogy bizonyos mértékig már felelős vagy a cselekedeteidért, és nem a szüleid tartják minden hülyeségedért a hátukat. Büntethető is vagy, az egyetlen ok, amiért a szüleiddel egyezkedett a vasúttársaság, az, hogy nem volt önálló jövedelmed. Most pedig már van, tehát behajtható rajtad. Senkit nem érdekel, milyen a viszony, vagy hogyan történt az eset, pusztán JOGILAG ez a nagy büdös helyzet.
Egyébként nem használom az úri modoromat azokkal szemben, akik felnőttként sem vállalják fel a felelősséget, és anyu szoknyája mögé próbálnak bújni.
Na te nem erted a dolgot. Ha akkor dolgoztam volna nyilvan tudtam volna fizetni. A szuleimnek jonnek a levelek,az o nevukre szolnak,szoval a tarsasag szerint is nekik kell(ene) fizetniuk. Az akkori osszeget befizetnem most is,de ezt a joval nagyobb osszeget nyilvan nem. Fogalmam sem volt arrol,hogy nem fizettek be. Tehat roviden,,,engem akarnak elovenni ,mikor velem nem is beszelt senki. Egy regebbi levelben a telefonos beszelgetesben elhangzott dolgokra hivatkoznak,de nem velem egyeztek meg. Ha akkor engem kerestek volna akkor megertenem ,hogy rajtam akarnak behajtani,de igy (szerintem) pofatlansag.
Jegyet ugyebar vettek ,csak a 33%-os helyett 50%-osat ,szoval tulajdonkeppen akkor csak par szaz forintal "huztam" le oket. Aztan kesobb a birsag 2 reszletebol 1-et befizettem ,ami ami tobb mint 3x-osa volt a tenyleges jegy aranak. Tehat par szaz forint miatt (ami ahogy irtam nem is teljesen az en hibam volt) ,tobb tizezret akarnak behajtani rajtam ugy, hogy mar egy joparezres csekket feladtam.
Egy gyerek 14 éves kora alatt cselekvőképtelen. 14 és 18 éves kora között már nem. Bizonyos fokig a szülők érte jogilag a felelősek, de már nem mindenért.
Mondok egy egyszerű példát. Valaki fiatalkorúként elkövet egy bűncselekményt. Mire az eljárás elkezdődik a bíróságon, netán mire ítélet születik, addigra a vádlott nagykorúvá válik. Képzeld el jogilag ez úgy működik, hogy bár az eljárás a fiatalkorúakra vonatkozó törvények alapján zajlik le, de ha pl. keletkezik bűnügyi költség, amit a vádlottra terhelnek, vagy valakinek kárt okozott, aminek a megfizetésére kötelezik, azt nem a kedves anyucinak és apucinak kell megfizetni, hanem az azóta nagykorúvá vált terheltnek. Hiába követte el a cselekményét fiatalkorúként. Szóval perkálj, vagy várd meg még a költségek még magasabbak lesznek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!