Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy trafikban vagy egy boltban...

Egy trafikban vagy egy boltban megteheti az eladó hogy kiveszi a kezemből a személyit?

Figyelt kérdés
Nyilván elkérheti,ha nem nézi ki belőlem hogy 18 vagyok,viszont azt megteheti hogy szó szerint elveszi és tüzetesen megvizsgálja?

2018. júl. 26. 13:36
 1/10 anonim ***** válasza:
58%

Igen. Vagy ha csak 5 méterről nézegetheti, akkor megteheti, hogy nem szolgál ki. Így szépen kiveszi a kezedből, megnézi, cserébe te vehetsz Kalinka vodkát. Win-win.

Nem is értem, miért baj, ha kézbe veszi a személyidet. Attól félsz, hogy letörli róla a betűket?

2018. júl. 26. 13:39
 2/10 A kérdező kommentje:

Áhh csak anyám meg az én nevemtől kezdve a lakcímemig mindent tudjon a sarki pletykás boltos néni aki képtelen bizonyos dolgokat kezelni?

Én úgy hallottam,(de itt kívántam megerősítést vagy cáfolatot kérni egyelőre),hogy csak rendőr nézegetheti meg és veheti el...

2018. júl. 26. 13:43
 3/10 anonim ***** válasza:
66%

Senki nem veheti el tőled, csak neked kell lehetővé tenned, hogy jól megnézhesse. Van akinek nem túl jó a szeme és csak közelről látja, hogy valódi-eés mi van ráírva, meg sok helyzet van amikor az ember maga gondolja egyszerűbbnek odaadni, pl. postán vagy egy betegfelvételen, pedig nem szabadna odaadni.

Ha csak elvette, megvizsgálta majd visszaadta és kiszolgált téged, akkor szerintem nem kell többet vele foglalkoznod. Legközelebb te teremts olyan helyzetet, hogy ez a kellemetlen szituáció ne következzen be. Ha elkérik a személyidet, mond előre, hogy nem adod a kezébe, de te majd úgy tartod, hogy jól megnézhesse - és emeld is szemmagasságába, hogy ne is nyúlhasson érte rögtön. Persze vigázz, hogy ne nyomd az arcába, egyrészt az támadás érzetet kelt, mintha kötözködnél, másrészt túl közelről sem lehet látni. Próbáld ki, hogy neked milyen távolság az ideális az arcod előtt és kb. olyan messzire, de magasra emeld meg másnak is. Ha ez a távolság az illetőnek nem jó, akkor tud kicsit közelebb vagy távolabb hajolni, de nem lesz az a késztetése rögtön, hogy kivegye a kezedből.

Ha mégis megpróbálja, akkor húzd el előle és figyelmeztesd, hogy a személyi igazolványát senki nem adhatja oda másnak a kezébe.

2018. júl. 26. 13:44
 4/10 anonim ***** válasza:
70%
Én remélem ezt az értelmetlen törvényt eltörlik. Annyira élettelen helyzeteket szül és csak utólag sír mindenki, persze, ha emiatt nem szolgálnák ki akkor meg amiatt sírnának.
2018. júl. 26. 14:12
 5/10 A kérdező kommentje:

3#

Köszi a választ!

2018. júl. 26. 14:16
 6/10 anonim ***** válasza:
52%

Természetesen megteheti.

"Én úgy hallottam,(de itt kívántam megerősítést vagy cáfolatot kérni egyelőre),hogy csak rendőr nézegetheti meg és veheti el..."

Nemtom kitől hallasz ilyen baromságokat, de minél előbb rúgd piccsán.

2018. júl. 26. 14:40
 7/10 Gugu Gabor ***** válasza:
80%
Azt azért érdemes figyelembe venni hogy te nem vagy köteles átadni, ő viszont nem szolgálhat ki ha nem tud meg győződni arról hogy elmúltál e 18.
2018. júl. 26. 14:48
 8/10 anonim ***** válasza:
97%

"Én úgy hallottam,(de itt kívántam megerősítést vagy cáfolatot kérni egyelőre),hogy csak rendőr nézegetheti meg és veheti el..."

Félre értelmezed, ez azt jelenti, hogy rendőrnek köteles vagy megmutatni, de a boltos vagy más csak kérheti, s ha nem teszed, akkor megtagadhatja a kiszolgálást, de nem kényszeríthet vagy büntethet.

2018. júl. 26. 14:57
 9/10 Koplárovics Béci ***** válasza:
72%
Ha nem győződik meg (nem tud meggyőződni) arról, hogy elmúltál 18 éves, akkor megtagadhatja a kiszolgálást. Úgyhogy ha inni meg cigizni akarsz, akkor elviseled, vagy megveteted mással.
2018. júl. 26. 15:43
 10/10 anonim ***** válasza:
Elég szőrszálhasogatós kérdés.. Ha már megmutatod, nem mindegy, hogy a kezébe veszi, vagy sem? Akkor ne mutasd meg, viszont akkor nem is köteles kiszolgálni. A döntés a te kezedben van.
2018. nov. 18. 17:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!