Meg teheti egy cég, hogy csak nőket vesz fel egy adott pozícióra, például csak "pultos lányokat" keres?
Elvileg nem, mert ezzel diszkriminálja a férfi pultosokat.
Viszont gondolj bele: mégiscsak jobb így, mint ha feleslegesen felhívsz x céget, hogy az álláshirdetésre szeretnél jelentkezni, aztán mindegyiknél közlik, hogy "köszi, már nem aktuális".
Utolsó két válaszoló hülyeséget állít.
Igen, megteheti a munkaadó, hogy csak női alkalmazottakat bíz meg bizonyos munkákkal. A saját cége, a saját tőkéje, a saját üzletpolitikája.
És nem, a diszkrimináció nem itt kezdődik.
Légikisasszonyok között is viszonylag kevés a potrohos, szakállas férfi. Talán nem véletlenül.
Elvileg nem teheti meg. Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál lehet jelenteni az ügyet, és akkor megbüntetik. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy te megkapod az állást. Hozzáteszem szerintem tisztességesebb az, hogy kiírja, hogy nőket keres, mint az, hogy nem írja ki, és rabolja az idődet és energiádat, meg reményedet, az állásinterjú erejéig, aztán meg azt mondja, hogy bocsi, de nem, mert csak. Megindokolni ugyanis nem köteles.
Én úgy vagyok vele, hogy ha kell, akkor simán jelentem az arra érdemeseket, sokoldalas panaszkönyvet írok, ha kell, persze a jót is megjegyzem, de ezért pont nem problémáznék, ez szerintem is gányóság, mert a munkáltatóval és a többi álláskeresővel is kicseszel.
Amúgy is kirúghat az első nap fél óra munka után indoklás nélkül. Kinek kell ez?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!