Végrendelet nélkül ugye csak az elhunyt gyermekei öröklik a lakást?
Én úgy tudom, hogy ha nincs végrendelet, akkor az elhunyt gyermekei öröklik a lakást. A házastárs nem örököl, annak csak haszonélvezeti joga van.
Nem rég valaki mást mondott, ezért elbizonytalanodtam.
Most nem óhajtom végigböngészni a teljes törvényt, ezért inkább rákérdezek.
Az érdekel, hogy most 2018-ban mi a helyzet.
“ És ha nem teljesíti állagmegóvási kötelezettségét? Ez mondjuk csak halála után derül ki, akkor mit teszek? Beperelem halála után?”
Nem állítottam, hogy nincs hátulütője a dolognak.🙂 Ha nem te lennél az anyád örököse is, akkor pl. bejelenthetnéd hagyatéki teherként az ingatlanon bekövetkezett értékcsökkenést, ami bizonyítottan az állagmegóvás hiányából származik.
Felvidéki ismerősöm most örökölt. Szlovák jog: Ott a házat a két gyerek és a mama egyformán örökölte a papa után. Mármint a papa részét mert papa és mama 50-50-%-ban voltak tulajok.
Bár ebben az esetben a mama lemondott az örökségéről a gyerekei javára, tehát végül 25-25 % lett a két gyereké. A mamáé maradt a saját 50%-a.
Leltárba vett ingóság és autó nem volt. A készpénz is ment 3 felé.
A hagyaték eleve csak abból áll, ami az elhunyt tulajdonában volt. Értelemszerűen ha a közösen lakott ingatlannak a fele volt az övé, akkor csak azt lehet örökölni, élők után nincs öröklés.
A magyar jogban annyi a különbség a szlovákhoz képest, hogy az özvegy a közösen lakott ingatlanra és a teljes berendezésre haszonélvezetet kap, függetlenül attól, van-e benne tulajdonrésze. Ennek a megváltását bármikor kérheti a többi örököstől, ez esetben általában egy gyermekrészt kap az elhunyt tulajdonrészéből. Minden másból, ami a hagyaték részét képezi, alapból egy gyermekrészt kap. Természetesen nálunk is van lehetőség lemondani az öröklésről.
Valószínüleg róla van szó egész idö alatt.
Ebben az esetben nem itt kellene érdeklödni, hanem egy szlovák oldalon, mert ott más a jogi helyzet, a magyar jog ott nem érvényes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!