Ha a bérbeadó ki akarja rakni az utcára a kiskorú gyerekes bérlőit, a gyámügy hogyan segít, elvesz egy majdnem nagykorú gyereket a szülőktől?
Keresnek, de mivel alig öt napjuk van rá, hogy találjanak, sanszos, hogy addigra nem fognak. Ad hoc ma jelentette be a bérbeadó, hogy menniük kell addigra vagy rendőrrel kidobatja őket.
De a kiskorúnak úgy tudom, vannak bizonyos védelmi jogai, amiket a gyámügy nem enged figyelmen kívül hagyni. Vagy, ha hozzájuk fordulnak, akkor szimplán csak elveszik tőle, mert nem tudnak neki biztosítani lakhatást? Év vége körül lesz 18 a fiú.
Van viszont olyan felmondási idő is, ahogyan tudom, ami összességében, szerződési kikötésektől függően ér; vagyis, hogy minden hónap 15. napjáig a következő hónap végéig, tizenötödike után meg az azt követő hónap végéig tart a felmondási idő.
De most nem is ez a lényeg, hanem, hogy ha gyámügyhöz fordulnak, akkor segítséget kapnak (akár lakástalálásban, akár abban, hogy kapjanak még ott időt), vagy elveszik tőlük a fiút?
(Hallottam olyanokat, hogy tizenhét évesekkel már hacsak nem verik vagy ilyesmi, nem foglalkoznak, mert túl sok a papírmunka ahhoz az időhöz képest, amit még kiskorúként, az ő hatáskörük alatt tölt, nem tudom, ez mennyire igaz.)
Szabályosan lett felmondva, azaz írásban, a Lakástörvényben foglalt határidő betartásával? Ha igen, akkor érvényes a felmondás. De ha így is van, nem lehet azonnal kirakatni a bérlőket, a rendőrségnek ehhez semmi köze. A tulajdonos polgári pert tud indítani, ami sok időbe telik, viszont ezt nem tanácsos kivárni, mert a költségeket a vesztes félre terhelik rá. Szóval ha szabályosan lett felmondva, akkor esetleg meg lehet próbálni kérni még pár nap haladékot.
Ha nincs szabályos felmondás, akkor hivatkozhat erre a bérlő, ezzel nyer pár hetet, ami alatt tud másik lakást keresni.
Ha viszont hátralék vagy egyéb szerződésszegés miatt mondták fel a bérletet rendkívüli felmondással, akkor inkább a tulajdonos pártján állok, és javaslom, hogy mielőbb menjenek el.
A gyámügy pedig elvileg (ha jogszerűen jár el) kiskorú veszélyeztetése miatt ideiglenesen kiemeli a gyereket a családból, ha a szülők nem tudnak lakhatást biztosítani neki, tehát akkor, amikor _jogszerűen_ már el kell hagyni a lakást, de nincs másik. De ha még időben jelzik nekik a problémát, akkor inkább megpróbálnak segíteni lakáskeresésben, vagy felajánlanak elhelyezést családok átmeneti otthonában, ha van épp üres hely stb. Tehát nem az a cél, hogy okvetlenül elvegyék a szülőktől a gyereket, hanem hogy megoldódjon a probléma.
Nem szegtek szerződést, rendesen fizetnek, a lakás még jobb állapotban van, mint amikor kiadta, mert akkor olyan higéniai állapotok uralkodtak, hogy mikor beugrottam a takarítószerekkel, amiket kértek, ki akartam fordulni a lakásból.
Igen, írásban nem akarta felmondani a bérbeadó. Ma jöttek ki rendőrök az ügyben, ők azt mondták, hogy ha szóban felmondja az is teljesen elég, és ha a szóbeli határidő letelik, akkor ők kirakják őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!