Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Joga van visszakövetelni a...

Joga van visszakövetelni a nevemre iratott házat apámnak?

Figyelt kérdés

Dióhéjban: 2 éven keresztül csalta édesanyámat, ami akkor derült ki, amikor a szeretőjét teherbe ejtette. Anya teljesen összetört, én hozzá se szóltam apámhoz. Kibékültek, de azzal a feltétellel, hogy apám megszakítja a nővel a kapcsolatot és a gyereket nem veszi a nevére. A nő többször felbukkant a házunknál, kiabált nekünk, engem is zaklatott az iskolában. Levelet írt anyukámnak, hogy apám titokban jár hozzá, simogatja a hasát, meg pénzt ad neki. Ez kiderült, hogy igaz volt, anya meg én elköltöztünk otthonról.

Apám ezután a nevemre iratott mindent - akkor még nem voltam 18 - a lakást és az autót is, mert ki akarta zárni a szeretője gyerekét az örökségből. Azóta eltelt pár év. Végül elváltak anyával, aki tavaly novemberben hosszan tartó betegség után elhunyt. Apámról nem tudtam semmit, csak pletyka szintjén, hogy visszament a szeretőjéhez.

Most felkeresett engem, hogy adjam vissza neki a lakást, mert mégse akarja kizárni a gyereket, meg adjam el az autómat, és fizessem ki a rám iratott autó árát (azt beszámíttattam amikor új kocsit vettem, ért 200e Ft-ot, de azt hiszi többet kaptam érte). Joga van bármit követelni tőlem? Bírósággal fenyeget.

2018. jún. 7. 11:38
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
83%

"Nem adok sem részesedést, sem részt annak a "kisembernek", mert semmi közöm hozzá."

Nem azért kellene adnod, mert közöd volna hozzá, hanem azért, mert apádnak van köze hozzá.

Azt azonban jó ha tudod, hogy per esetén apádnak áll a zászló és ha a bíró előtt kimondja, amit te itt leírtál, hogy az átírás célja az örökségből való kirekesztés volt, akkor neked ki kell fizetned a kisember felé annak a felét, amit kaptál még akkor is, ha azóta eladtad, tovább ajándékoztad, netán felélted azt. Plusz a perköltséget, bármennyi is lesz az.

2018. jún. 7. 23:14
 22/23 A kérdező kommentje:

"Te magad is írod, hogy az átírás célja éppen az volt, hogy a másik gyermekét az apa kirekessze az örökségből. Ez azt jelenti, hogy más úton örökség valószinűleg lett volna."

Akkor kicsit részletesebben: 3/4 rész volt anyukámé, 1/4 apámé + az autó 50-50%. Úgy tudom, a tulajdoni lapon is így szerepeltek az arányok. Anya már akkor túl volt egy műtéten, és sejtette, hogy ki fog újulni a betegsége (ami meg is történt...), és kiderült a sok kamu meg hogy még a békülés után is járt a nőhöz, anyukám kérte, hogy az ő részét írják az én nevemre, mert nem szeretné, ha a apám meg az a nő kitúrjon abból, ami csak nekem járt volna. Lám, nem volt alaptalan a félelme, mert apám arra a részre is igényt tart... Na de lényeg az, hogy akkor apám megint békülni akart vele, és ő maga mondta, hogy akkor az ő része is legyen rám iratva. Ez volt - most már utánanéztem - 2006 elején.

Ő akart haszonélvezeti jogot magának meg anyukámnak, de anyukám megmondta, hogy akkor hagyják az egészet, mert ha ő meghal és apám marad egyedül haszonélvező, megintcsak nem védett volna engem semmitől.

Úgy gondoltam, se apámnak, se a gyerekének nincs köze anyukám örökségéhez, ráadásul úgy, hogy több mint 10 éve rám lett iratva. Úgyhogy nem tudok mit csinálni. Pereljen be, ha neki úgy jó. Bár őt ismerve, emiatt nem aggódok, mert tipikusan "amelyik kutya ugat, nem harap" eset, ezt a fenyegetőzést már tapasztaltam mikor beadta anyu a válópert.

2018. jún. 8. 00:33
 23/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem egy mai kérdés, de megláttam hirtelen.

Van nekem is egy féltestvérem. Apám egész életében csak velem foglalkozott, tesómat kamaszkoráig évente egyszer látogatta. Most apám elmondta, hogy a ház teljes egészében az enyém lesz. Én meg úgy vagyok vele, hogy tesómnak is jár az őt megillető negyed rész morális alapon, ha már egész életében mellőzve volt. Én a helyedben eladnám, és a valamit csurgatnék neki is, mert a gyerek pont nem tehet róla, hogy ilyen hitvány apja van, ahogy te sem. Viszont a testvéred.

2022. dec. 20. 20:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!