Ha túlfizetünk egy számlat mennyi ideig van jogunk visszakövetelni, mikor évül el?
Önkormányzat kommunális adót vont le a számlámról egy közmű nélküli zártkertem után.
Se villany se gáz se víz se emésztő, se szemétszállítás csak egy kémény a kályhának és egy fúrt kút.
Lényegében a semmiért adóztatnak, na de ez nem újdonság.
Ugyanakkor megtudtam hogy ebben az esetben csak fele annyi adó járna nekik. Mennyi ideig követelhetem visszamenőleg?
A kommunális adónak nincs köze ahhoz, hogy az adott telekre be van-e vezetve a víz, a villany, a gáz, van-e emésztő, van-e szemétszállítás.
"Mi az a kommunális adó?
Kommunálisadó-kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki a helyi önkormányzat területén lakás tulajdonjoggal rendelkezik, vagy ezzel kapcsolatos vagyoni értékű joggal, illetve nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával. Adóalanynak minden esetben az a személy minősül, aki az év első napján az ingatlannak a tulajdonosa, haszonélvezője, vagy bérlője. Abban az esetben, ha több tulajdonosról van szó, akkor a tulajdonostársak a tulajdoni hányadaik arányában kötelesek megfizetni az összeget. Mentesek a kommunális adó alól mindazok az épületek, épületrészek, amelyek nem lakás céljára szolgálnak."
1-es tévedsz!
Mivel magad is leírtad, hogy "önkormányzat területén LAKÁS tulajdonjoggal rendelkezik" meg is válaszoltad a nemleges választ.
A zártkertekben levő felépítmények, nyaralók nagy része nem LAKÁS, hanem gazdasági épület.
Kedves Kérdező!
Nekünk pont most van ilyen problémánk, hogy 12 éve fizetünk kommunális adót egy szántóföld+gazdasági épület besorolású ingatlanért, amit nyaralónak használtunk.
Ezen a héten megyek az önkormányzatba intézni, majd elmesélem mit sikerült kitaposnom belőlük.
A jogtalanul beszedett adót úgy tudom, hogy 5 évig lehet visszaigényelni, de ezt is pontosan meg fogom kérdezni.
És kérni is 5 évig lehet?
Mert akkor várnom kell még. 2 éve értek utol. Hagyom hogy még 3 évig beszedjék aztán visszakövetelem a felét.
De ha most pattogok akkor lehet visszadják ugyan a 2 év felét de beszedik visszamenőleg a 3 év felét:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!