Joga van visszakövetelni a nevemre iratott házat apámnak?
Dióhéjban: 2 éven keresztül csalta édesanyámat, ami akkor derült ki, amikor a szeretőjét teherbe ejtette. Anya teljesen összetört, én hozzá se szóltam apámhoz. Kibékültek, de azzal a feltétellel, hogy apám megszakítja a nővel a kapcsolatot és a gyereket nem veszi a nevére. A nő többször felbukkant a házunknál, kiabált nekünk, engem is zaklatott az iskolában. Levelet írt anyukámnak, hogy apám titokban jár hozzá, simogatja a hasát, meg pénzt ad neki. Ez kiderült, hogy igaz volt, anya meg én elköltöztünk otthonról.
Apám ezután a nevemre iratott mindent - akkor még nem voltam 18 - a lakást és az autót is, mert ki akarta zárni a szeretője gyerekét az örökségből. Azóta eltelt pár év. Végül elváltak anyával, aki tavaly novemberben hosszan tartó betegség után elhunyt. Apámról nem tudtam semmit, csak pletyka szintjén, hogy visszament a szeretőjéhez.
Most felkeresett engem, hogy adjam vissza neki a lakást, mert mégse akarja kizárni a gyereket, meg adjam el az autómat, és fizessem ki a rám iratott autó árát (azt beszámíttattam amikor új kocsit vettem, ért 200e Ft-ot, de azt hiszi többet kaptam érte). Joga van bármit követelni tőlem? Bírósággal fenyeget.
"Biztonság kedvéért adjál haszonélvezetet saját magadnak a tulajdonodra."
LoL.
Ilyen nincs!!
Kérdező:
Az a helyzet, hogy az ajándék visszakövetelhető, ahogy a vonatkozó tv-t idézték is.
Egyet tehetsz, az az ajándék nem követelhető vissza, amely már nincs meg.
Tehát, ha eladod a házat, akkor kevés az esély arra, hogy visszakövetelje azt édesapád.
Azonban ha elhalálozik, akkor a másik gyermeke követelheti tőled az örökrészét (ami neki ugyanúgy jár ,ahogy neked a másik fele) és elég jó eséllyel meg is itélnék neki.
Én idéztem be a törvényt, megnéztem valóban haszonélvezetet a tulajdonos saját magának nem jegyezhet be.
De a lényeg, ha súlyosabban felróható dolgot nem tettél apád ellen akkor apád megélhetése érdekében is csak a MEGLÉVŐ ajándék visszakövetelésére indíthat pert.
Tehát érdemes eladnod az ingatlant, mert a helyébe lépőt is már csak "súlyos jogsértés" esetén követelheti vissza.
Joga van visszakövetelni
Azt majd a bíróság fogja eldönteni, hogy neked kötelességed-e visszaadni.
Szerntem - de ez csak magánvélemény - az autó árához semmi köze, az már régen a te tulajdonodban levő új autóban van benne. A lakás visszaadása sem lehet 100%-ban, hiszen ajándék volt és az ő döntéséből.
Szerintem a bíróság nem fog neki ítélni, hacsak nem tud a kettőtök közti viszony megromlására hivatkozni vagy nem ő lakik azóta is egyfolytában a lakásban.
De ha nem akarsz pereskedni, akkor 1. kérdezz meg róla egy ügyvédet, az a biztos, 2. irasd vissza a lakás felének a tulajdonjogát az apád nevére. A másik fele a tied, az édesanyád utáni örökséged gyanánt. Azt a fél lakást pedig felesben eloszthatja majd örökségként kettőtök között az apád.
Még annyit, hogy édesapád nem most hozott rossz döntést, hanem akkor, amikor a nevedre iratta a kocsit és a házat.
Most ezt a hibás döntést próbálja korrigálni.
Azért a másik gyerek is az ő édes gyermeke, aki adott esetben te is lehettél volna (mint kirekesztett). Holott, az örökség egyenlő arányban illeti meg a leszármazókat.
15.
De ha a szülő(k) az egyik gyereknek a nevére íratják a házat, akkor nincs örökség. A nincs-et meg nem lehet felezni, nem jár semmi a másik gyereknek.
Eleve azért íratta rá a kérdezőre, hogy ne legyen örökség.
A kérdező meg elfogadta.
Klassz egy család. Ha egyedül az apja a kérdezőre tudta íratni, akkor még az anyja nevén se volt a ház, ha jól értem.
Nem adok sem részesedést, sem részt annak a "kisembernek", mert semmi közöm hozzá.
Én semmilyen súlyosan felróható dolgot nem tettem apám ellen. Körülbelül 7-8 éve beszéltem vele utóljára, mikor anyával elváltak, még fizetnie kellett volna pár hónap gyerektartást aztán 3,5 év rokontartást amíg egyetemre jártam de ebből természetesen egy forintot nem láttunk.
A lakásról meg annyit, hogy anyai nagyszülői örökségből vették anno a szüleim, mert tatámék házát eladták (az volt kb. 3/4 rész) a többit ketten együtt tették bele, és úgy tudom, az örökség különvagyonnak számít a házasságban is, ha pénzzé teszik az öröklött ingatlant akkor is, de javítsatok ki ha tévedek. Az autót együtt vásárolták, '98-as évjárat ha jól emlékszem, bár nem újonnan vették hanem valamikor 2002 környékén.
Ő nem lakik a lakásban már legalább 10 éve, édesanyám lakott ott 2017 júniusig, amikor kórházba került. A válásuk óta csak párszor járt arra, ezt minden szomszéd tudja tanúsítani, mert sokáig próbálta anyukámat visszaédesgetni magához.
Én biztosan nem fogom rá visszairatni a lakást, még ha a csillagokat lehozza nekem az égről, akkor sem. Az sem érdekel, hogy hogyan korrigálja a hibás döntéseit, az ő lelkiismeretéhez nekem semmi közöm. Ha pedig "klassz" vagyok azért, mert elfogadtam, legyek. Ő is "klassz" volt, amikor 2 éven át csalta anyámat, gyereket csinált a szeretőjének, aztán újabb 2 évig fűt-fát ígért és lelki roncsot csinált anyukámból, amíg el nem váltak, 10 évig se felém se nézett, se karácsony, se szülinap, se diplomaosztó.
De ha anyai örökségből vették, akkor hogy írathatta rád az apád? Az ő nevén volt a felesége-anyád- pénzéből vett ház?
Ha az anya örökségéből volt a ház, akkor miért költözött el belőle?
Van erről az örökségről valami papír?
Utána kéne nézni pontosan, hogy mi van amögött, amit a szüleid mondtak. Ezért jó az ügyvéd, hogy utána nézzen.
A klassz a családra vonatkozott, úgy egészben. És fenntartom, bocs.
"De ha a szülő(k) az egyik gyereknek a nevére íratják a házat, akkor nincs örökség."
Te magad is írod, hogy az átírás célja éppen az volt, hogy a másik gyermekét az apa kirekessze az örökségből. Ez azt jelenti, hogy más úton örökség valószinűleg lett volna.
Az ajándékozás tehát egy színlelt "szerződés" (jogi aktus) volt, amely ezért lényegében érvénytelen.
Ez az egyik. A másik meg, hogy az örökségbe beleszámít a leszármazónak vagy más törvényes örökösnek juttatott ajándék is (adott időn belül), tehát a törvényhozó is ellene van annak, hogy egyik ki legyen a jussból rekesztve a másik pedig előnyt élvezzen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!