Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy örökölnének a testvérek...

Hogy örökölnének a testvérek ilyen esetben?

Figyelt kérdés
Elméleti kérdés. Szülők nem élnek, gyerek nincs, két nővére van az elhunytnak, így gondolom övék lenne az örökség. Viszont az egyik nővér "csak" féltestvér, csak az apa volt közös. Ez hogyan befolyásolja a dolgot? (Első tippem, hogy 2/3 és 1/3 arányban lenne felosztva).
2018. jún. 1. 22:27
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
1/4, 3/4 szerintem. Az örökség kétfelé megy a két szülőnek, az apai részt mindkettő megkapja fele-fele arányban, az anyai részt viszont csak a vér szerinti gyermek, teljes egészében. Ill. ami bezavarhat, hogy ki hunyt el a szülők közül másodjára, nem tudom, hogy ilyen esetben ez számít-e.
2018. jún. 1. 23:21
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A szülők egyenlő arányban örökölnénék.

Az édestestvér megörökli az anya teljes részét és az apa fele részét, mert ott van a féltestvér, aki csak az apa részének a felét.

Így 3/4 - 1/4 arányban lenne felosztva.

2018. jún. 1. 23:30
 3/4 anonim ***** válasza:

Kerdezo: kinek a tulajdonaban volt a haz, amikor a benne lako no meg elt?

Szerintem a kerdezo eseteben nincs szo szuloi oroklesrol, legalabbis nem ugy, ahogy a valaszadok gondoljak.

Adott egy no, akinek van egy haza kizarolagos tulajdonjoggal, ami ugye kizarolag az ove. Meghal, es egyeb rokonok hianyaban csak egy edestestver es egy feltestver orokolhet.

Vagy:

A no a szulei tulajdonaban allo hazban elt, amit a szulok halalaval eleve a ket edes testver es az egy feltestver orokolt. Es most az a kerdes, hogy a hazban bentlako testver resztulajdonat hogyan orokli a masik ket testver.

2018. jún. 2. 03:13
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

"Szerintem a kerdezo eseteben nincs szo szuloi oroklesrol, legalabbis nem ugy, ahogy a valaszadok gondoljak."

Valóban nem, mivel oldalági öröklésről van szó.:-) A rokonsági fok viszont nem azonos a testvér és a féltestvér esetén, és ez pontosan így vezethető le.

Örökölni mindenki után kizárólag azt lehet, ami halálakor a tulajdonában volt. Ezért fölösleges a fejtegetésed arról, hogy kié volt a ház.

2018. jún. 2. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!