Végkielégítés milyen esetben jár? Felakarok mondani a gyárban.
Már picivel több mint 4 éve ott dolgozok.
Felszeretnék mondani, és úgy tudom jár 3 év után 1 havi fizetés.
Mit kell tennem vagy mire figyeljek hogy ne verjenek át?
Képesek lennének rá.
Én meg nem szeretnék hülye lenni, ami jár azt szeretném megkapni.
Ha te mondasz fel akkor nem jár a végkielégítés függetlenül, hogy 4 éve vagy 30 éve dolgozol ott.
Csak akkor jár ha
- cég mond fel
- létszám leépítés miatt
Közös megegyezésnél a cég adhat de nem kötelező.
Végkielégítés abban az esetben járna, ha a munkáltató mondana fel neked (régebben munkáltatói rendes felmondás), vagy ha Te azonnali hatályú felmondással mondanál fel (régebben munkavállalói azonnali felmondás).
Utóbbinak szigorú feltételei vannak, pl. a munkáltató súlyos kötelességszegése vagy a munkaviszonyt ellehetetlenítő magatartása. Ezt a munkáltató megtámadhatja, perre viheti, és akkor neked kell bizonyítanod, hogy valóban jogszerű volt a felmondásod.
Ha felmondasz (régebben munkavállalói rendes felmondás), a munkáltatónak annyi kötelezettsége van, hogy az időarányosan járó szabadságaid kifizeti, vagy kiadja amikor neki jólesik. A felmondási idő ebben az esetben 30 nap, erre az időre a béred jár, a munkáltatónak a munkavégzés alól felmentési kötelezettsége nincs, végkielégítésre nem vagy jogosult.
Igen, ha te akarsz felmondani, akkor nem jár neked, hacsak nem a munkáltató volt kötelezettségszegő, amit bizonyítani tudsz.
De nem csak ez a gond, Mindenképpen törekedj a közös megegyezéssel történő felmondásra, mert ha te mondasz fel, akkor később eléggé sok kellemetlenséged lehet, hacsak nem rögtön váltasz állást, ugyanis a ha jól tudom, a segélyek sem járnak annyira. Járj alaposabban utána ennek a témakörnek is!
És ha kirúgnak akkor jár?
Köszönöm az eddigi válaszokat!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!