Ha nem hajlandóak kifizetni az örökségből, hova fordulhatok? Ügyvéd és bíróság? Már így is kizártak az örökség egyik részéből. Tudnom kellett volna a tartási szerződésről? Törvényes ez így?
Apai nagyszüleim házáról van szó.
Eredetileg az apám és a testvére lett volna az örökös, de sajnos az élet úgy hozta, hogy az apám még a nagyszüleim előtt elhunyt, igy mivel én vagyok az egyetlen gyermeke, én öröklök apám helyett.
Meghalt nagypapám, az ő részét megörökölte nagybátyám és én. Ez idáig rendben van.
Aztán most elhunyt a nagymamám,és kiderült hogy eltartási szerződést kötött évekkel ezelőtt az egyik unokájával, nagybátyám egyik lányával. És így ugye az ő részét 1/1 arányban ő örökli. Nagyon szíven ütött, hogy nekem életében sem szólt róla nagymamám, a többiek pedig elhallgatták előlem. Persze hozzáteszem, az egész színjáték volt, logikátlan hogy azzal köt ilyen szerződést aki 70 km-re lakik tőle és havonta egyszer látogatta, a papíron lévő feltételeknek nem tett eleget. Bizonyítékom nincs, nem tudom megtámadni a szerződést.A miértjét sem értem, mi vette rá. Hogy nekem kevesebbet kelljen fizetni?
Most már követelném a nagypapai részem, de ha nem hajlandóak fizetni hova forduljak?
Menj el a közjegyzőhöz, meséld el neki az egész történetet!
Lehet, hogy meg is lehet támadni az örökséget.
Kezdve azzal, hogy 70 km-ről nem teljesültek a szerződési feltételek, vagy akár vihetsz az orvostól is igazolást, hogy a mama nem volt már beszámítható az aláíráskor.
Ha ez nem sikerül, akkor is kiadathatsz a nagyapai részedre a közjegyzővel fizetési meghagyást, illetve a bíróságon indíthatsz "közös tulajdon megszüntetése" iránti pert, ami után kötelesek téged kifizetni.
Köszönöm a gyors választ.
A mama haláláig tudatánál volt, a szerződésben pedig nem a 70km-rel odébb lévő cím szerepel még, hanem az itteni, ahol felnőtt. De akkor is kamu az egész.
Tudnom kellett volna erről a szerződésről?
Jogilag nem kötelező veled közölni, de erkölcsileg feltétlenül, viszont ezzel sokra nem mész, legfeljebb a rosszhiszeműséget tudod bizonyítani és ez az esetek többségében (per esetén) latba esik.
Azzal meg ne törődj, hogy a szerződésben milyen cím van, ha tudod valahogy bizonyítani, hogy életvitelszerűen nem ott laktak.
Te tudod, hogy az ingatlan milyen értéket képvisel, érdemes e megtámadni az örökséget vagy sem, de a közös tulajdon megszüntetése iránti pert mindenképpen érdemes elindítani, (ha nem akarnak kifizetni) mert azon nem tudsz veszíteni.
Én inkább úgy fogalmaznék, gyér kapcsolatnál sok minden elsikkad, sűrű és segítő kapcsolatnál nem tud titokban maradni ekkora horderejű kérdés. Előjött volna.
Egyszerűen ügyesebbek voltak nálad.
"Bizonyítékom nincs, nem tudom megtámadni a szerződést."
Na, ez itt a lényeg.
Nagyon jól írják fentebb. Neked semmiféle beszámolási kötelezettséggel nem tartozik nagyanyád, amikor a saját tulajdonával rendelkezik.
Örökségből téged nem zártak ki, mert olyan nem volt.
A tartási szerződés egy visszterhes szerződési forma, amelyet a bíróságok elég speciálisan kezelnek, itélnek meg. Ha te nem vagy képes perben bizonyítani azt, hogy a tartási szerződés színlelt volt, akkor akár börtönbe is kerülhetsz.
Az, hogy 70 km-re lakott egymástól a tartott és a tartásra kötelezett, semmit sem jelent. Az sem, hogy havonta hányszor látogatta nagyanyádat.
Egy tartási szerződés lehet olyan tartalmú is, hogy a kötelezett havonta egyszer bevásárol a tartottnak és kész. Ezzel a kötelezettségét teljesítette. Ha a tartott személy nem reklamált, te mire fel tehetnéd ezt meg?
Az örökség nem váromány, hanem eshetőség, ami vagy lesz, vagy nem lesz.
A te esetedben az utóbbi jött be.
Kedves válaszolók!
Azt megértettem, és tisztában vagyok vele, hogy a szerződés miatt nagymamám után nem kapok semmit.
De a nagypapai reszem ott van.
Abból ki kell fizessenek. (Igényt tartanak a házra).
Az más. A nagyapai rész tisztázásához menj be ahhoz a közjegyzőhöz, aki a mostani örökséget rendezte. Egyébként ingatlan öröklésnél a jogerőre emelkedés után telekkönyvezni szokták az új helyzetet. Tehát a nagyapád halála utáni örökösödési procedura lezárulta után a telekrészt (adott tulajdoni hányadot) a nevedre bejegyezték anno. És ez nem képezi a mostani öröklés tárgyát.
Ennek nézz utána a telekkönyvi hivatalnál. Ha nincs a nevedre bejegyezve, az probléma, ha nincs meg a korábbi végzés, akkor még nagyobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!