Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabad-e videózni azt, akinek...

Szabad-e videózni azt, akinek a kutyája odapiszkol a pázsitomra? Vagy esetleg a kutyát levideózni?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Arra gondoltam,mivel nap mint nap ide szaratják a kutyát az ablakba kiraknék egy akciókamerát,ez alapján feltudnám őket ismerni,igény szerint megfelelő hatósági szervezeteknek szolni,mivel máshogy nemlehet velük birni.

Rájuk szoltam,hogy elnézést de ne itt végezze a kutyája a dolgát,erre elküldött a kurv* anyámba,csak "húgyál" a kutya,és hogy RÁM fog rendőrt hivni.Én megértem kedves de a "húgy" is roncsolja a nemes pázsitot.

a kérdés pedig,mit lehet,és mit nem ilyen esetben.

Válaszokat előre is köszönöm

2018. ápr. 19. 18:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%
Nem, mert a kutya &! gazdája személyiségi jogait sérti, még akkor is ha szabálysértést követnek el. Nekik is vannak jogaik !
2018. ápr. 19. 19:25
 12/21 anonim ***** válasza:
67%

A Tolvajkergetők alapítójaként, miután több tucat bűnelkövetőt vettem videóra és használtam fel a felvételeket bizonyítékként, tisztelettel megkérem az eddig itt kocajogászkodó fogalmatlanokat, hogy duguljanak el. Köszi. És most a válasz.

Uralkodó tévhit Magyarországon, hogy senkit semmilyen körülmények között nem szabad videóra venni, ennek megsértése esetén pedig azonnal össze lehet törni a kamerát, agyonverni a jogsértőt és még kártérítést is követelni. Az is gyakori tévhit, hogy ha nem kértünk alázatosan engedélyt a bűnelkövetőtől három példányban, akkor az a felvétel nem használható fel bizonyítékként, sőt, a bíróság még minket fog megbüntetni érte. Pláne hogy aki kamerát fog a másikra, arra rögtön rendőrt lehet hívni, és persze letartóztatják, börtönbe vetik, agyonverik, százezer évet kap.

Nos, ez mind HATALMAS BAROMSÁG.

Azt filmezel le és ott, ahol akarsz. Ha nekiáll hepciáskodni, elküldheted a durva anyjába. Ha megtámad, úgy megverheted, hogy az eget is nagybőgőnek nézi. Én nem egy pofont osztottam már ki, mert a kamerámhoz kapkodott valami gyökér a "jogai" miatt.

Az egyetlen, amit a lefilmezett egyén tehet, hogy beballag a polgári bíróságra, és előterjeszt egy szabályos kereseti kérelmet képmáshoz és hangfelvételhez való személyiségi jog sérelme tárgyában. Ehhez azonban egyrészt ismernie kell a pontos adataidat, úgymint legalább név, lakcím, különben nincs kit perelni, másrészt tudnia kell megírni egy keresetet és végigvinni egy ilyen pert. Na, itt bukik az egész, mert ezek rendszerint írni-olvasni sem tudnak, nemhogy beadványt fogalmazni. Ha meg elmegy egy ügyvédhez, az minimum 50 ezer forintról indít, már ha egyáltalán bevállal egy ilyen pert, hogy valaki valahol állítólag lefilmezte a hisztériázó némbert.

Nézd végig a Tolvajkergetők sorozatot, és számold meg, hány idiótát tettünk ki névvel-arccal az internetre. A Facebook-oldalunkon még volt pár száz, míg le nem cenzúrázta a Zuckerberg. Ebből szerinted hány volt képes elmenni a bíróságig? Ha nullánál többre gondoltál, tévedtél.

Azt persze megteheti a gyökér, hogy betelefonál a rendőrségre, hogy azonnal siessenek, mert itt neki báncsák a jogait. Egyrészt ha a rendőrnek van fél agya, akkor nem fog ilyen ökörségre kijönni, már csak azért sem, mert tudja, hogy ez nem rendőrségi feladatkör. Nem mehet oda hozzád, és csavarhatja ki a kezedből a kamerát karhatalmi erővel.

Másrészt viszont kifoghatsz egy tapló rendőrt is, aki mégiscsak odajön emberkedni. Erre azért van esély, mert a rendőrök kb. 80%-ának halvány f1ngja sincs a jogról, még a polgári és a büntetőjog közötti különbségről sem. (Elég sokat dolgoztam rendőrökkel, hogy tudjam. Meg a családomban is van rendőr. Nullához konvergáló jogi képzettséggel nyomtak a kezébe pisztolyt és küldték ki állampolgárokat vegzálni.) Ilyen esetben viszont nem vagy köteles engedelmeskedni. Akárhogy ugat a rendőr, megmondhatod neki, hogy menjen az anyjába, nincs jogköre semmit tenni. Ha erre elkezd csakazértis keménykedni, például előállítással fenyeget meg, nyugodtan kiröhögheted, és megkérdezheted, hogy milyen bűncselekmény vagy szabálysértés miatt? A legtöbb, amit tehet, az annyi, hogy igazoltat, de ez esetben is közöld vele, hogy ha ki merészeli adni a személyes adataidat a kutyaxarató némbernek, a katonai ügyészséggel kell megbeszélnie a személyes adattal való visszaélés bűntettének következményeit.

És végül hadd oszlassak el még egy hatalmas félreértést a biztonsági kamerákkal kapcsolatban. Nem igaz, hogy a kamerát nem szabad közterületre irányítani, semmiféle ilyen jogszabály nem létezik, és olyan sem, hogy jól láthatóan ki kell táblázni, hogy kamerával megfigyelt terület! Ez mindössze a vagyonvédelmi kamara ajánlása, tehát még egyszer, AJÁNLÁS, ami nagyjából annyira törvény, mint az, hogy a sarki pék szerint a túrós táskába kötelező mazsolát rakni. Ha nem követed az ajánlást, annak még akkor sem lesz következménye, ha netán vagyonvédelmi vállalkozó vagy.

Itt is meg kell persze jegyezni, hogy sajnos van nagyon sok rendőr, aki úgy véli tudni, hogy létezik ilyen tiltás. De ez se érdekeljen, mert neki sincs joga leszedetni a kamerát vagy letöröltetni a felvételt. Megkérhet, te meg mondhatod, hogy lófütty.

Az a tévhit, hogy az engedély nélkül készített felvétel nem használható fel a bíróságon, onnan származik, hogy valamikor a kilencvenes években valóban volt egy büntetőügy, ahol az ostoba bíró erre hivatkozva nem fogadott el bizonyítékként egy videófelvételt, és felmentette a bűnözőt. Ezt aztán szenzációként hozták az újságok, és mindenkiben az maradt meg, hogy ez mostantól kőbe vésett szabály. Nem az: másodfokon ezt az elképesztően buta ítéletet hatályon kívül helyezték, és az új eljárásban a videófelvétel alapján a csibészt elítélték. De ez már nem került a lapokba.

Szóval nyugodtan videózz. Csak azért, mert valaki üvöltve-fenyegetőzve sipákol és rendőrt, bíróságot és hasonló varázsszavakat kiabál, nem kell megszeppenve elcsomagolni a kamerát, és dadogva bocsánatot kérve tűrni, hogy továbbra is megsértse a jogaidat.

És most még egy kis jogászkodás arról, hogy mit tehetsz vele, ha van egy felvételed arról, hogy a kutyája a területedre piszkít. Sajnos semmit! Polgári pert indíthatsz ellene birtokháborításért, amit el fognak húzni vagy három évig, aztán eltiltják a további jogsértéstől. Persze ehhez neked is tudnod kell, ki ő, mi a neve, hol lakik.

Azt javaslom, egyszerűen menj ki, és egy szó nélkül rúgd fel a kutyáját. Akármennyire szeretem a kutyákat, sajnos ezt kell javaslonom, mert nincs más megoldás. Üvöltözni fog, mondd meg neki, hogy ha még egyszer meglátod itt, szatyorban fogja hazavinni a dögét. Ebből érteni fog, mert az ilyen emberek csakis az erőszakos dominanciát tisztelik. Csak addig hiszi, hogy ő az élet császára, míg valaki le nem xarja az évek alatt begyakorolt fenyegetőzéseit, fölébe tornyosul, és megkérdezi, kér-e egy kanalat ahhoz, amit a kutyája épp ott hagyott. Rendőrt hív? Miért, mi történt? Külsérelmi nyom nincs, felvétele a történtekről nincs, csak állít valamit. Övé a bizonyítási teher.

Jut eszembe, az se rossz ötlet, ha a végterméket zacskóba gyűjtöd, és azzal csapod pofán. Vékony zacskó legyen, hogy biztosan kiszakadjon.

2018. ápr. 19. 19:31
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Jogilag nem közterület. Néha kell egy kis fellépés, rá kell üvölteni hogy húzzon el máshova pisiltetni a kutyáját. Ha fenyegetőzik, hogy rendőrt hív, akkor meg mondani, hogy hívjon csak nyugodtan, te majd elmondod, hogy ide is sz..rik a kutyája. Rendőrök általában kiröhögik az ilyen bejelentéseket, de ha véletlenül kijönnek akkor sincs semmi. Ő szív azzal, hogy várakozik rájuk elöttetek, te meg bentről kiröhögheted, ha meg el kell menned valahova, akkor semmi sem kötelez arra, hogy te az általa kihívott rendőrt megvárd otthon.
2018. ápr. 19. 19:37
 14/21 anonim ***** válasza:

Egy hülye kérdés: Ezt az elkerítést egy pár centi magas díszkerítésként kell értelmezni? Szerintem épeszű ember ha látja, hogy az egy gondozott terület, akkor nem engedi rá a kutyáját, tehát ez esetben teljesen jogos a felháborodásod. Ha valóban magánterület, akkor bekamerázhatod ezt a kis részt, de ügyelj rá, hogy se az utca, se semmi más, ami közterület ne látszódjon bele.

Esetleg meg lehetne próbálni, hogy egy kis műanyag leszúrsz a földbe, jól látható helyre és ráírod, hogy "magánkert"/"gondozott terület" vagy amit szimpatikusnak tartasz, hátha észbe kapnak a sz.ratók.

2018. ápr. 19. 19:42
 15/21 anonim ***** válasza:
*műanyag táblát akart lenni.
2018. ápr. 19. 19:42
 16/21 anonim ***** válasza:
81%

"Ez egy gondozott kert,közterületen a ház mellett,ami jogilag magánterület.

Igazábol nem azzal van a gond hogy odapiszkít,hanem hogy ott hagyják,és még nekik áll feljebb"

1., Szépen elkeríted a magánterületed, és akkor nem lesz miért hisztizned!

2., Mit hagynak ott?? Még pisiről firkáltál fentebb, és nem, nem égeti ki a füvet, ahogy az alul műveltek képzelik. Vagyis nem füvet, hanem a "nemes pázsitot". :DDD

De te komolyan, mégis hogyan gondolod összeszedni KÖZTERÜLETEN a vizeletet?

2018. ápr. 19. 19:52
 17/21 anonim ***** válasza:
35%

16-os! Fő kérdésben ez szerepel:

"Sziasztok. Arra gondoltam,mivel nap mint nap ide szaratják a kutyát"

Szóval nem a pisit kell összeszednie...

Amúgy már válaszoltam.

2018. ápr. 19. 20:59
 18/21 anonim ***** válasza:
18%
Előző vagyok, a kérdést egyértelműen tedd fel, és tedd idézőjelbe, amit a kutya gazdája mond, mert neked a szarral van a bajod, nem a huggyal. Ugye?
2018. ápr. 19. 21:05
 19/21 anonim ***** válasza:
81%

#17 "Rájuk szoltam,hogy elnézést de ne itt végezze a kutyája a dolgát,erre elküldött a kurv* anyámba,csak "húgyál" a kutya,és hogy RÁM fog rendőrt hivni.Én megértem kedves de a "húgy" is roncsolja a nemes pázsitot."

Értő olvasás ajánlott!

2018. ápr. 19. 21:08
 20/21 anonim ***** válasza:
34%

felveheted,meg járkálhatsz a rendőrségre akik átveszik a felvételt és amint kimész az előadóból azzal a lendülettel dobják is a kukába.

tehát full értelmetlen.

akkor lenne értelme,ha azt venné fel a videó,hogy te kimész pampogni a kutyásnak,az pedig jól szájon vág a rikácsolásért.

egyébként meg ha problémád van old meg te,ne apuhoz futkározzál,hogy oldja meg helyetted.

tegyél ki egy kukát meg pár zacskót.

akkor lesz mivel megfognia a sza-rt és lesz hova kidobnia.

ha ez sem tetszik akkor költözz kertes házba és építs köré kerítést.

2018. ápr. 19. 22:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!