Nem értek egyet a vádiratban leírtakkal létezik hogy nekem adjona bíróság igazat?
Sajnos nagy butaságokat írogatnak az előttem szólók. Nem akarom bántani őket, de ez az igazság.
Valójában:
Az ügyészség áll az egyik, a terhelt a másik oldalon, a bíró meg középen, aki az ügyben határoz.
Ez azt is jelenti, hogy a vádnak semmivel nincs több joga a bíró előtt, mint a vádlottnak.
A vádlónak (ez az ügyész) az állításait hitelt érdemlően bizonyítania kell. Ha erre nem képes, akkor a vádlottat minden további nélkül felmentik, adott esetben még kártérítik is.
Olyan is előfordulhat (szerintem a kérdező esete is ilyesmi lehet), hogy a vád több dologgal vádolja a terheltet, de azoknak csak egy része igaz, esetleg nem úgy igaz, ahogy az a vádiratban meg van fogalmazva.
A vádirat nem itélet, tehát az ellen fellebbezni nem lehet, maximum a tárgyaláson bizonyíthatja, vagy inkább ellenbizonyíthatja a vádlott az abban foglaltakat.
Írta valaki, hogy a vád jó eredményességgel dolgozik.
Ez igaz, de ez azért van így, mert az ügyészség zömében olyan esetekben emel vádat, amikor a bizonyítottság biztos, vagy annak látszik. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a vád soha ne tévedne. Sajnos vannak esetek, amikor a vád is hülye és a bíró sem egy zseni. Ilyen esetben akár el is itélheti az amúgy ártatlan vádlottat a hülye bíró, ahogy elitélte a hajdú-kaiser párost is, holott vétlenek voltak, legalábbis a móri esetet illetően.
Azt is írják, hogy az egyet nem értés kevés. Nos, ez sem így van.
A vád kötelessége, hogy a vád tárgyává tett bűncselekményeket a vádliottra bizonyítsa. Ehhez a vádlottnak nem kell megszólalnia sem, hiszen joga van hallgatni és az a jó igazságszolgáltatás, ahol úgy is felmentik/vagy elitélik a vádlottat (bűnösség szerint), ha az meg sem szólal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!