Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az orvosnak joga van ennyi...

Az orvosnak joga van ennyi magán dolgot kérdezni tőlem?

Figyelt kérdés

Már nem ez az első alkalom, hogy kórházi vizsgálatok alkalmával faggatnak a privát dolgaimról, de most már kezd betelni a pohár. Először is azzal kezdeném, hogy elég jó módú családból származom és nem dolgozom, mert a megélhetésemhez nincs rá szükség, mivel van 3 ingatlanom kiadva és van egy kis cégem Ausztriában, ami után természetesen odakint adózom. Ez megértem, hogy sokaknak szúrja a szemét, mert hát ugye munkaalapú társadalom vagyunk és dolgozni muszáj jó elvtárs módjára, de én azért nem ülök be egy gyárba robotolni, hogy másnak megfeleljek emiatt. Szüleimnek sokat köszönhetek, hogy megalapozták a jövőmet, el is herdálhattam volna a vagyonomat, helyette okosan befektettem. Nem hiszem, hogy ezért szégyenkeznem kéne bárki előtt is. Arról, ha másnak nem adatik meg ez a lehetőség, szabadság, arról nem én tehetek.

De én úgy látom, hogy Magyarországon nagyon nehezen nézik, ha valaki nem éhbérért robotol. Ebbe az orvosok és az egészségügyi dolgozók is bele tartoznak, mert személyeskednek folyton, hogy mivel töltöm a napjaimat, a betegségem csak afféle kitalálmány, amit a túl sok szabadidőm miatt találok ki magamnak, stb. Ezt mondják a képembe és nem hiszem, hogy ez nem sért valamilyen személyiségi jogokat. Először is mi köze egy orvosnak ahhoz, hogy mivel töltöm a napomat és miből élek,stb? Ez a fideszes mentalitás átjár minden közintézményt és egyre messzebb mennek el a személyeskedésben. Meglátszik, hogy közünk nincs a jogállamisághoz, mert egy normális országban ezért simán perelni lehetne szerintem.

A másik dolog meg, hogy úgy kb. 6 éve volt egy peres ügyem az egyik kórházzal,amit megnyertem és kaptam pár millió forint kártérítést, gondolom ez is nem javít a renomémon a szemükben és fájó pont, hogy azt a pár milliót is muszáj bolt nekem kifizetniük. Szerintem ez jogsértő rám nézve, amit ezek az orvosok és a kórház folytat ellenem, Hová lehetne fordulni ebben? Van olyan civilszervezet ami foglalkozik ilyen ügyekkel?

2018. márc. 9. 13:35
1 2 3 4 5
 31/43 szántóvető ***** válasza:
87%

így van,a betegjogi képviselőhöz fordulhatsz.itt bővebben írnak róla:

[link]

2018. márc. 10. 09:38
 32/43 anonim ***** válasza:
12%

Szóval nem sért semmilyen jogot, bármit megkérdezhet? Megkérdezheti azt, hogy maga elmebeteg? Szűz-e? Homoszexuális-e? Rasszista-e?Mikor szexelt utoljára?Az anyja tartja-e el? Maga zsidó?

Vannak olyan kérdések, amik nem tartoznak egy orvos hatáskörébe, és szerintem semmi köze hozzá! De még a havi jövedelméhez sincs köze.

2018. márc. 10. 14:20
 33/43 anonim ***** válasza:
71%

"Megkérdezheti azt, hogy maga elmebeteg?"

Nemhogy megkérdezheti, még ki is jelentheti. Ha valaki történetesen elmebeteg, akkor ez egy nagyon lényeges dolog egyéb betegségei esetében is, és fontos, hogy a doki tudja.

"Szűz-e?"

Hát a franc tudja, pl. egy fiatal lány alhasi problémákkal jelentkezik, akkor szerinted ennek a kérdésnek nincs létjogosultsága?

"Homoszexuális-e?"

Ennek is lehet jelentősége, mondjuk valami végbélproblémára panaszkodik egy férfi, óhatatlanul felmerül.

"Rasszista-e?"

Ez más lehet érintőleges információ, de pszichológiai szempontból ennek is lehet jelentősége.

"Mikor szexelt utoljára?"

Lényeges lehet. Sok szív és érrendszeri betegség jele lehet az impotencia, vagy mondjuk egy férfi szintén alhasi bajokra panaszkodik, ekkor simán meg fogják kérdezni.

"Az anyja tartja-e el?"

A beteg életkörülményei, fontos lehet.

"Maga zsidó?"

Ez már kevésbé, de lehet szerepe, pl. körül van metélve az illető és a doki megkérdi, hogy fitymaszűkület vagy hasonló miatt történt a beavatkozás vagy vallási okokból.

"Vannak olyan kérdések, amik nem tartoznak egy orvos hatáskörébe, és szerintem semmi köze hozzá!"

Jó, szerinted, de az látható, hogy nem vagy nagyon okos ember.

"De még a havi jövedelméhez sincs köze"

Még ez is lehet fontos, milyenek az életkörülményei, vagy maszek dokinál egy drága beavatkozásra van szükség és szeretnék tudni miből és hogyan fog fizetni. Hiszen ha hitelt veszel fel, akkor is megkérdezik (papírral kell igazolni) mennyi a jövedelmed.

Persze válaszolni nem kötelező - de gyógyulni sem.

2018. márc. 10. 15:48
 34/43 anonim ***** válasza:
0%

Az még hagyják,hogy megkérdezi,de véleményt is formál.

Nyilván nem azokra az esetekre gondolt a kérdező,amiket Hakapeszi felsorolt,hogy olyanra kérdez rá,ami az adott tünetekkel összefüggésben lehet.

Hanem arra gondolt,amikor valamilyen problémáját azzal akarják megmagyarázni,hogy biztosan azért van,mert nem dolgozik.

Nem vagyunk egyformák.

Vannak,akik eltudják ütni az időt és nem agyalnak a világ dolgain.

A lényeg,hogy azért ül otthon,mert megteheti,van rá bevétele,és nem nélkülözik,nem azon agyal,hogy a villanyszámlát fizeti be vagy eszik.

Amúgy meg ha valaki túlhajszoltság miatt betegszik meg,mert sokat dolgozik,annak mit mondanak?Ne dolgozzon,mert az a maga baja?És,akkor miből él meg?

Ezek az emberek az államnak dolgoznak,és sokan azt sem tudják milyen a versenyszférában dolgozni,de okoskodnak.

2018. márc. 10. 16:44
 35/43 anonim ***** válasza:
0%

De egy munkamániás ember hajlamos azt gondolni,hogy neki az a baja,hogy nem dolgozik(mert ő abba bolondulna bele,ha nem dolgozna).

Van,aki meg pontosan abba bolondul bele,hogy dolgoznia kell,nem bírja az állandó munkahelyi stresszt.

Szóval nem vagyunk egyformák,hogy kinek mi a jó,azt magának kell tudnia.

2018. márc. 10. 16:48
 36/43 anonim ***** válasza:
0%

"Hiszen ha hitelt veszel fel, akkor is megkérdezik (papírral kell igazolni) mennyi a jövedelmed. "

Ha van 3 kiadó lakása,akkor van miből visszafizetnie,ha hitelt venne fel.

Sőt az egy biztos forrás,még a munkahelye bármikor megszűnhet az embernek.

2018. márc. 10. 17:00
 37/43 anonim ***** válasza:
77%
Lósz..rja van, nem 3 ingatlana. Tipikus proli, aki itt próbál önbizalmat gyűjteni, mert azt hazudhat, amit akar.:D Egyébként azt, hogy paranoid vagy és hipochonder, kérdező, nem személyeskedésnek hívják, hanem diagnózisnak. Semmi olyat nem kérdeztek tőled, ami bármilyen jogodat sértené, nyugodtan elmehetsz a betegjogi képviselőhöz vagy akárhová, semmi nem fog történni. A tb meg nem arra van, hogy te az amúgy is leterhelt orvosok idejét rabold és más, valóban beteg emberektől vedd el azt a hülyeségeddel.
2018. márc. 10. 17:25
 38/43 anonim ***** válasza:
0%

A kérdező nem említette,hogy milyen betegséggel fordult az orvoshoz,így nem tudom te mi alapján bélyegzed hipohondernek.

Ha egy betegségnek fizikai tünetei vannak,akkor erről már nem beszélhetünk.

Az,hogy az orvos találgat az lehetséges,de egyértelműen erre hivatkozni nem lehet.

Eleve nem ismeri a beteget,akkor hogy jelent ki ilyesmit?

Nem pszichológusról volt szó,akihez már hónapok óta,évek óta jár.

2018. márc. 10. 18:08
 39/43 anonim ***** válasza:
0%

" tb meg nem arra van, hogy te az amúgy is leterhelt orvosok idejét rabold és más, valóban beteg emberektől vedd el azt a hülyeségeddel."

Azért fizeti a tb-t ha valami baja van,akkor orvoshoz fordulhasson,nem azért,hogy lerázzák.

2018. márc. 10. 18:16
 40/43 anonim ***** válasza:
100%

#32:

Bizony nem sért. És bizony bármit megkérdezhet. Egyebekben azt tudnám megismételni, amit HakapesziM a 33-asban mondott.

#34:

„Az még hagyják,hogy megkérdezi,de véleményt is formál.”

Mivel ez a dolga. A kedves beteg azért megy hozzá, hogy aztán az orvos véleményt formáljon.

„Nyilván nem azokra az esetekre gondolt a kérdező,amiket Hakapeszi felsorolt,hogy olyanra kérdez rá,ami az adott tünetekkel összefüggésben lehet.”

MINDEN összefüggésben lehet az adott tünetekkel (és – mint fent már kiderült - egy nem hozzáértő meg sem tudja állapítani, hogy melyik kérdés miért releváns). Egyébként a kérdező is leírhatta volna konkrétan, hogy mire gondol (ha már a 3 ingatlanját meg a megnyert pert meg tudta említeni, aminek amúgy nem sok köze van az egészhez). Te sem vagy orákulum, hogy tudd, hogy ő mire gondolhatott.

„Ezek az emberek az államnak dolgoznak,és sokan azt sem tudják milyen a versenyszférában dolgozni,de okoskodnak.”

Te meg nem tudod, mit miért kérdez az orvos, de „okoskodsz”. Mellesleg az egészségügy elég sokban hasonlít a versenyszférához (munka mennyisége, stressz, teljesítménykényszer, stb.), csak épp a fizetések nem közelítik meg azt.

„Sőt az egy biztos forrás,még a munkahelye bármikor megszűnhet az embernek.”

Biztos jövedelemforrás nincs. A lakás is bármikor összedőlhet, a lakók leamortizálhatják, a biztosító nem fizet, mert akár csődbe is mehet... Vagy a környék változásai (bűnözés, lakókörnyezet változása, lakókat vonzó munkahelyek bezárása...) miatt elértéktelenedik.

#38:

„Ha egy betegségnek fizikai tünetei vannak,akkor erről már nem beszélhetünk.”

De bizony, beszélhetünk. Pszichoszomatikus betegségekről hallottál már? Vagy stressz okozta betegségekről? Ha valaki hipochonder és azon idegeskedik egész nap, előbb-utóbb tényleg meg fog betegedni, és pl. kap egy infarktust, pedig esetleg amikor elkezdte beképzelni, akkor tényleg nem volt semmi baja. Vagy ha valaki hipochonder, és emiatt elkezd mindenféle vény nélküli gyógyszert szedni vagy veszélyes diétákat alkalmazni, esetleg kitalálja, hogy neki sportolni kell, de túlhajtja magát, mert többet akar, mint amennyit bír, ezek aztán mind okozhatnak fizikai tüneteket.

„Az,hogy az orvos találgat az lehetséges,de egyértelműen erre hivatkozni nem lehet.

Eleve nem ismeri a beteget,akkor hogy jelent ki ilyesmit?”

Nem „találgat”, hanem diagnózist állít fel. És pont azért kérdez, mivel nem ismeri a beteget. És pont ezzel van baja a kérdezőnek, meg úgy látom, neked is. Aztán meg felrovod, hogy „találgat”. Pedig nem „találgat”. Addig kérdez, amíg elég információt tud össeszedni. Aztán elvégzi a szükséges vizsgálatokat (amihez már kellenek a betegtől megtudott információk is). És miután minden a rendelkezésére áll, utána már nem „találgat”.

Persze, ha valaki az információk felét nem hajlandó elmondani az orvosnak, mert az sérti szegénykének a személyiségi jogait, meg az orvosnak amúgy is „mi köze van hozzá”, akkor meg sajnos kénytelen „találgatni”. Aztán meg a kedves beteg majd rohan a bíróságra, ha emiatt esetleg tovább tart a betegségének megállapítása, és később lehet elkezdeni a kezelést. A bíró meg vagy belátja, hogy a késedelem valóban a beteg hibájából történt, mivel fontos információkat hallgatott el az orvos elől, vagy (és erre nagyobb az esély) úgy fogja ítélni (mivel ugyebár nem ért az orvosi szakmához), hogy az orvosnak gondolatolvasónak kellene lennie, és így is tudnia kéne, hogy milyen vizsgálatokra van szükség és mi az illető betegsége. Pedig vannak, akiken nem lehet segíteni, mert nem működnek együtt. Amennyiben a beteg beszámíthatható, de nem működik együtt (mert bár az orvosnak joga volt bármit kérdezni, a betegnek is joga van a válaszadást és az ellátást elutasítania), innentől kizárólag a beteg hibája, ha nem születik meg a diagnózis, vagy nem kapja meg a megfelelő kezelést. És az orvosnak csak akkor van joga KÉNYSZERgyógykezelést (pl. pszichiátriai klinika zártosztályán) elrendelni (mert még ehhez is joga van ám...), ha úgy ítéli meg, hogy a beteg ön- vagy közveszélyes, és nem beszámítható.

„Nem pszichológusról volt szó,akihez már hónapok óta,évek óta jár.”

A pszichológus nem orvos, hanem bölcsész. A pszichiáter orvos. És az eddigi információk alapján egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a kérdezőnek nem éppen ilyen orvosra van szüksége.

#39:

„Azért fizeti a tb-t ha valami baja van,akkor orvoshoz fordulhasson,nem azért,hogy lerázzák.”

Az orvos meg pont azért kérdez, mert szeretne neki segíteni. A „lerázás” nem tudom, honnan jött, a kérdésben pont ennek ellenkezőjéről van szó. Ha „le akarná rázni”, akkor nem kérdezne. De vicces, hogy amikor kérdez az orvos, akkor az a baj, de ha nem kérdez, hanem mond valamit, akkor meg „leráz”... Vagy szerintetek mi lenne a helyes eljárás? (leírtam egyébként, hogy mi lenne, de most már roppant kíváncsi vagyok, hogy nektek milyen téves kép él a fejetekben)

2018. márc. 11. 07:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!