Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az orvosnak joga van ennyi...

Az orvosnak joga van ennyi magán dolgot kérdezni tőlem?

Figyelt kérdés

Már nem ez az első alkalom, hogy kórházi vizsgálatok alkalmával faggatnak a privát dolgaimról, de most már kezd betelni a pohár. Először is azzal kezdeném, hogy elég jó módú családból származom és nem dolgozom, mert a megélhetésemhez nincs rá szükség, mivel van 3 ingatlanom kiadva és van egy kis cégem Ausztriában, ami után természetesen odakint adózom. Ez megértem, hogy sokaknak szúrja a szemét, mert hát ugye munkaalapú társadalom vagyunk és dolgozni muszáj jó elvtárs módjára, de én azért nem ülök be egy gyárba robotolni, hogy másnak megfeleljek emiatt. Szüleimnek sokat köszönhetek, hogy megalapozták a jövőmet, el is herdálhattam volna a vagyonomat, helyette okosan befektettem. Nem hiszem, hogy ezért szégyenkeznem kéne bárki előtt is. Arról, ha másnak nem adatik meg ez a lehetőség, szabadság, arról nem én tehetek.

De én úgy látom, hogy Magyarországon nagyon nehezen nézik, ha valaki nem éhbérért robotol. Ebbe az orvosok és az egészségügyi dolgozók is bele tartoznak, mert személyeskednek folyton, hogy mivel töltöm a napjaimat, a betegségem csak afféle kitalálmány, amit a túl sok szabadidőm miatt találok ki magamnak, stb. Ezt mondják a képembe és nem hiszem, hogy ez nem sért valamilyen személyiségi jogokat. Először is mi köze egy orvosnak ahhoz, hogy mivel töltöm a napomat és miből élek,stb? Ez a fideszes mentalitás átjár minden közintézményt és egyre messzebb mennek el a személyeskedésben. Meglátszik, hogy közünk nincs a jogállamisághoz, mert egy normális országban ezért simán perelni lehetne szerintem.

A másik dolog meg, hogy úgy kb. 6 éve volt egy peres ügyem az egyik kórházzal,amit megnyertem és kaptam pár millió forint kártérítést, gondolom ez is nem javít a renomémon a szemükben és fájó pont, hogy azt a pár milliót is muszáj bolt nekem kifizetniük. Szerintem ez jogsértő rám nézve, amit ezek az orvosok és a kórház folytat ellenem, Hová lehetne fordulni ebben? Van olyan civilszervezet ami foglalkozik ilyen ügyekkel?

2018. márc. 9. 13:35
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
86%

"Elég undorító azok a válaszok,hogy menjen el magándokihoz.

Ugyan miért is?"

Azért, mert előadta, mekkora májer, van pénze. A magándoki gyorsabb, rugalmasabb, ott kuncsaft vagy, jobban a kedvedben járnak, szerintem a világon mindenhol, ott is, ahol a közegészségügy amúgy kifogástalan.

De hát olyan sügér, hogy annyit nem tud mondani, doktor úr, sok a duma, foglalkozzon inkább a fekélyemmel. Igazából nem is tudjuk mit kérdezett, azt azért meg szokták kérdezni (most voltam MAGÁN dokinál a vérnyomásommal), hogy hogyan élsz, mit melózol, mit eszel, sportolsz - e, mozogsz - e, mikor voltál nyaralni, feláll - e a .arkad, mennyi stressz ér stb. De még ezekre sem kötelező válaszolni.

2018. márc. 9. 14:53
 22/43 anonim ***** válasza:
30%

Ez nem májerkedés,ahogy te nevezed!

A tb-t fizetni kötelező,nem választás!

Na,már most,ha ő fizeti a tb-t,akkor miért nem menne el az állami kórházba?Miért kellene neki pluszban fizetni?

Valószínűleg nem életmentő beavatkozásról van szó.

Attól,mert van egy cége,meg 3 lakása kiadva még nem dúsgazdag.

Kicsivel jobban élhet,mint az átlag.

Ami még nem egyenlő azzal,hogy minden aprósággal magánkórházba rohangálhat az ember.

2018. márc. 9. 14:57
 23/43 anonim ***** válasza:
62%

"el is herdálhattam volna a vagyonomat, helyette okosan befektettem. Nem hiszem, hogy ezért szégyenkeznem kéne bárki előtt is. "

Neked azért kellene szégyenkezned, mert folyamatosan hazudsz és provokatív kérdéseket (álkérdéseket) teszel fel.

2018. márc. 9. 15:01
 24/43 anonim ***** válasza:
22%

Az nem májerkerdés amúgy sem,ha valaki leírja,elmondja egy névtelen fórumon milyen dolgokkal rendelkezik.

Sajnos az emberek szeretnek kíváncsiskodni,hogy valaki miért nem dolgozik,vagy hogyan teheti ezt meg,felüti a fejét az irigység.

Nem biztos,hogy mindent az orrukra kell kötni,legyen elég annyi,hogy nem szorul rá,hogy dolgozzon!

Az orvosnak pedig ellátni kell a beteget,nem életvezetési tanácsokat adni!

Én is szorongásos betegséggel élek,és nekem is volt egy idő,mikor azt mondta a háziorvosom,hogy ez azért van,mert sok a szabadidőm.

Pedig születésem óta ezzel élek,teljesen átlagos,normális életet éltem,csak könnyebb ráfogni,megmagyarázni valamire ráfogni,amit nem tudnak kezelni.

Aztán következett az,hogy hiszek e Istenben,és hasonlók...

2018. márc. 9. 15:03
 25/43 anonim ***** válasza:
67%

"Engedd el a füled mellett,amire nem akarsz,ne válaszolj,majd megunják a kérdezősködést!"

Az orvosnak joga megtagadni az ellátást, amennyiben a beteg az együttműködési kötelezettségét nem teljesíti. Sivalkodhattok meg fideszesezhettek itt teli torokból ha nem tetszik a válaszom pár szellemileg a kérdezővel egy szinten állóval együtt, de ettől még így van.

Egyébként én nagyon remélem, hogy az ellenzék nyer, ténylg nem ironizálok, ők legalább az ilyen kis semmittevőkből ki fogják adóztatni a sz.rt is végre. A Fidesz kormány legnagyobb hibája épp az, hogy sem a tulajdont, sem a vagyont nem adóztatja, pedig látszik, hogy milyen "hasznos emberek" élnek ebből.

2018. márc. 9. 15:05
 26/43 anonim ***** válasza:
10%

64%-os tipikus példája vagy az irigy,rosszindulatú embereknek!

Az ilyenek miatt is rengeteg hagyják el az országot!

2018. márc. 9. 15:07
 27/43 anonim ***** válasza:
76%

Elég rossz munkát végzek akkor, mert sajnos a kérdező is a nyakunkon élősködik meg itt ez a másik generalizáltrettegéses gumiszobás is...

amúgy ha itt van rosszindulatú irigy ember az a kérdező meg a két félnótás, aki itt egyetért vele.

2018. márc. 9. 16:34
 28/43 A kérdező kommentje:
64%-os te egy idióta vagy és mi alapon nevezel te élősködőnek engem? Szerinted te többet hozol az állam konyhájára nálam vagy mi? Mert azt megnézném... Vicces, hogy bizonyos emberek milyen kétségbeejtően hülyék és rosszindulatúak ebben az országban és még ti csodálkoztok, hogy a fiatalság tömegesen menekül innen? Az ilyen emberek meg is érdemlik, ha öreg korukra egy szál maguk maradnak nyugdíj és remény nélkül... Majd akkor megtudjátok milyen jó volna még pár ilyen hozzám hasonló "ingyenélő"-vel több lenne, ha majd csöveznetek kell. Nem szoktam ilyet kívánni, de ti meg is érdemlitek majd.
2018. márc. 9. 17:01
 29/43 anonim ***** válasza:
8%

Gumiszobás?

Ezzel sértegetni szeretnél?

Drága!Nem az adófizetők tartják el,és engem sem az adófizetők tartanak el!

Nem segélyből él,hanem saját tulajdonból!

Te erre vagy irigy,ez a nagy problémád,hogy téged nem tart el senki,vagy nincs annyi vagyonod,hogy megtehesd!

Azért,hogy valakinek több ingatlana van,megdolgozott,ha nem ő,akkor a szülei,lényegtelen!

Az ilyen kommunista agyú emberekkel nem nagyon lehet vitatkozni,nem vagy képes elfogadni,hogy egy olyan gazdasági rendszerben élünk,ahol passzív jövedelemből is meg lehet élni.

Persze tudom,te olyan rosszindulatú ember vagy,hogy még a beteg embereket is elzavarnád közmunkára,mert az ilyen emberek annak örülnek,ha más szenved!

Szerintem inkább légy hálás a sorsnak,hogy neked nem kell betegségekkel élned,és megtalálnod annak a módját,hogyan kell megélned munkaképtelenként!

Az egyik rokonom pl úgy jutott lakáshoz,hogy hosszú évekig ápolt 24 órában egy idős bácsit,akinek nem voltak gyerekei,illetve valami távoli rokon volt,az örökségre igényt tartott volna,de ápolni már nem szerette volna a beteg nagybácsit.

Mindenki előtt ott a lehetőség!Te is megpróbálhatod!Nem irigykedni kell másokra!

2018. márc. 9. 17:22
 30/43 anonim ***** válasza:
76%

Joga bármit van kérdezni, mivel a jog nem szabályozza, hogy mit kérdezhet. Mint ahogy neked meg jogod van azt mondani, hogy nem szeretnél válaszolni.

Mindazonáltal sosem véletlen, hogy az orvos megkérdez valamit, és valószínűleg nem azért teszi, mert a magánéletedben akarna vájkálni....

Munkahely, miből élsz, vagyoni helyzet: környezeti rizikófaktorok, stresszfaktorok, mennyire lehet pénzed egészséges ételekre, káros szenvedéylekre, stb.

Mivel töltöd a napjaidat? Tényleg egész nap otthon ülsz?: ülő életmód számos betegség rizikófaktora, otthon is lehetnek egyéb rizikófaktorok, az sem mindegy, hogy valaki mennyire változatos környzetben tengeti napjait, mennyit találkozik más emberekkel, kik azok, stb... és bizony számos pszichiátriai probléma is így alakul ki...

Szexuális életed milyen? Feláll-e?: vegetatív idegrendszeri zavarok, szexuális úton terjedő betegségek

Milyen országokban jártál és mikor: ritka, nálunk elő nem forduló olyan ebetgségek, amik akár évekig lappanghatnak

És akkor a pszichiátriai betegségekkel kapcsolatos kérdéseket még nem is említettem... Nem ismerem a konkrét esetet, nem is szeretnék belemenni, de tény, hogy vannak pszichiátriai problémák, amik fokozottabban alakulhatnak ki, ha az ember az év 365 napján, egész nap otthoni, bár jól megérdemelt szabadságát élvezi. Olyanok is vannak, amikre különösen jellemző a betegség belátásának a hiánya. Ezt nem rád vonatkozóan írom, hanem általánosságban.

A 6 éve lévő peres ügyedről a többi kórház valószínűleg nem is tud (kivéve, ha ott is dicsekedtél vele), így az végképp nem magyarázhat semmit, de akik tudnak róla, náluk sem lehet ez szempont a kezelésed során. Az orvosok arra tették fel az életüket, hogy gyógyítsanak, nem számít, hogy az illető korábban perelt-e kórházat, vagy akár őket. Nem tartozik a kérdés témájához, de sajnos azért megjegyzendő, hogy a műhibaperek nagy részének kimenetele nem azon múlik, hogy valóban hibázott-e az orvos, mivel a bíró nem ért hozzá, a 2 fél által felkért szakértők általában ellentétes véleményt fogalmaznak meg, és a bírónak ezen ellentmondó vélemények alapján kell döntenie, úgy, hogy nem is ért a szakmához. És innentől a helyes döntés esélye pont 50%. Mondom ezt úgy, hogy nem ismerem a konkrét esetet, de általánosságban ez a jellemző. Tehát az, hogy pert nyertél, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakmailag is igazad volt (viszont téged meggyőzhet arról, hogy az orvosok rosszul végzik a munkájukat, mert lám, a bíró ios neked adott igazat). De ez a jelen kérdésed szempontjából lényegtelen, legfeljebb a gondolkodásod megértésében lehet szerepe.

Az orvosnak nem a beteg testrészt, hanem az egész embert kell néznie (az illető teljes élettörténetével együtt). Te lennél a legjobban felháborodva, ha elmennél az orvoshoz torokfájással, csak a torkodat nézné meg, és adna rá egy sima antibiotikumot, aztán miután később kiderülne, hogy valamilyen súlyos, krónikus trópusi betegség (amit akár 20 éve szedtél össze Afrikában) okozta a torokfájásodat, amihez részletesebb vizsgálat és kikérdezés kellett volna, rohannál a bíróságra (mint ahogy már tetted egyszer), hogy az orvos nem látta el megfelelően a feladatát (mert nem kérdezte meg, hogy jártál-e 20 éve Afrikában), és követelnéd a kártérítést. De ha kérdeznek, akkor meg az a bajod.

A kérdésed témájához végképp nem tartozik hozzá, hogy miből élsz, de nekünk önként leírtad, szinte büszkélkedve, de ha az orvos rákérdez, azzal bajod van. Miért?

A politikai részbe nem nagyon mennék bele. Annyit csak, hogy bár nem vagyok fideszes, de a hozzáállásod bicsknyitogató. Neked hogy tetszene, ha azt mondanám rád, hogy tipikus „baloldali mentalitás” mindenért a fideszt okolni? (Pedig amikor a baloldal volt kormányon, akkor sem ment valami jól az egészségügy, emlékszünk még talán a vizitdíjra, vattabetegekre és hasonlókra.) Azon is elgondolkodhatnál, hogy tényleg ilyen stílusban kell-e válaszolni más embereknek, mint amit az 5-ösben (nyelv és hátsófél kontextusa, minden ok nélkül), 13-asban és 18-asban (puszta személyeskedés, prekoncepcióükkal terhelve (biztosan fideszes a hozzászóló), építő jellegű gondolatok nélkül), továbbá a 28-asban (idiótázás) is megengedsz magadnak. Ha úgy érzed, hogy a másik udvariatlan volt veled, akkor sem engedheted meg magadnak erkölcsileg, hogy lesüllyedsz a szintjére. De itt általában pont te voltál az, aki bicskanyitogató stílusban kezdtél el beszélni, nem a másik fél. Jogod van hozzá, tévedés ne essék, de sokat elárul személyiségedről. Azzal semmi gond nincs, hogy jól fektetted be a pénzed, és ezért nem kell dolgoznod, de ahogy viselkedsz, az kritkán aluli, már ne is haragudj. És ez fügetlen attól, hogy egész nap robotoló segédmunkás vagy, vagy jól megérdemelt vagyonát élvező gazdag. És megnyilatkozásaid alapján bizony bennem is felmerült bizonyos pszichiátriai problémák lehetősége (ezek közül a legenyhébb a személyiségzavar). De egyrész nem diagnózist kértél, másrészt hosszabban kellene beszélgetnünk, hogy véleményt mondjak. És erre se kedvem, sem időm nincs. Majd az orvosod diagnosztizál, ha hajlandó vagy együttműködni. Aztán (betegségedtől is függően) te elfogadod majd az eredményt vagy tagadod. Aztán annak függvényében lehet toábblépni.

„Hová lehetne fordulni ebben? Van olyan civilszervezet ami foglalkozik ilyen ügyekkel?”

Jogsértések gyanúja esetén az első a betegjogi képviselő, de szerintem erről te is tudsz. Az, hogy az orvos kérdezett valamit, az viszont semmilyen jogot nem sért. Civil szervezet meg annyi van, mint égen a csillag, lehet van ilyen is, de én nem tudok. De civil szervezethez fordulás helyett a helyedben én először a saját viselkedésemen gondolkodnék el.

2018. márc. 10. 06:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!