Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet-e társasházban korlátozn...

Lehet-e társasházban korlátozni a dohányzást saját erkélyen és nyitott folyosón?

Figyelt kérdés

Egyik szomszédunk a szobák melletti erkélyen, a másik a lakás másik oldalánál lévő nyitott folyosón dohányzik (kb. óránként). Ha nyitva van az ablakunk, a dohányfüst pillanatok alatt szétterjed a lakásban. Mi nem dohányzók vagyunk. Nagyon zavaró, mert olyan szag van a lakásban, mint a hamutartóban, nem beszélve arról, hogy passzívan sem szeretnék dohányozni. Szellőztetni csak úgy lehet, ha őrzöm az összes ablakot egyszerre. Ez nyáron megoldhatatlan feladatnak tűnik, amikor az ember tartósan kinyitná az ablakokat, mert ha nem teszi, 28-30 fok van a lakásban. Így éjszaka sem tudok szellőztetni, ami a nyugodt alvást is hátráltatja.

A társasházban többet kifogásolják a homlokzatra szerelt légkondikat (elvileg nem lehet odatenni). Nekünk egyelőre nincs ilyenünk, de lehet, hogy nem lesz más lehetőségem, ha nem akarok megsülni/megfulladni?

Van-e bármilyen lehetőség arra, hogy a nem dohányzó lakók korlátozzák a társasház folyosólyán, udvarán, erkélyein a dohányzást?

2010. jún. 8. 12:14
1 2 3 4
 21/32 Combi27 ***** válasza:
90%

Saját erkélyén nem korlátozhatod, mivel az magántulajdon.Viszont birtokvédelmet kérhetsz a jegyzőtől, ha szerencséd van nem röhög körbe..(2200Ft-ba kerül)

A folyosón dohányzásért az SZMSZ-t kellene átböngészni.Ha tiltja a dohányzást a közös helyiségekben akkor a folyosón sem lehet dohányozni.Itt sajna csak a közös képviselőnek szólhatsz, meg a lakónak aki ott dohányzik, de büntetést a közös képviselő sem szabhat ki.

Itt a jó hír:

Ha a kormány elfogadja az új Nemdohányzók védelméről szóló törvényt akkor már törvényileg lesz tilos a társasházakban a dohányzás a közös használatú helyiségekben( 3-20000Ft-ig történő helyszini bírság, ha nem ismeri el a dohányzást, és a feljelentést választja akkor az eljárás lefolytatása után 3-30000 Ft-ig történő pénzbírsággal sújtható lesz)

Volt itt olyan válasz hogy parfüm, meg kajaszag VS. cigarettafüst...

Erre azt mondanám a három közül BIZONYÍTOTTAN melyik egészségkárosító?AZ hogy nem szeretem a sz@rszagot, de a szomszédból az jön attól nem leszek tüdő, meg mittutom én milyen rákos, allergiás stb...

Félreértések elkerülése végett én is dohányoztam 3 évig...de kultúráltan

2011. ápr. 11. 12:08
 22/32 A kérdező kommentje:

Köszi a normális választ.

(Én azt hallottam, mégse lesz ilyen törvény.)

2011. ápr. 12. 10:56
 23/32 anonim ***** válasza:
85%

"bárki átrohanhatna a szomszédjához,mert pl: állandóan sír a gyerek"

Hát a nagy lófüttyöt! Nehogy már egy kategória legyen a primitív dohányzás a gyereksírással!

2011. okt. 3. 20:32
 24/32 anonim ***** válasza:
11%

A családban nem dohányzik senki. Laktunk mi is panelban,és hozzánk is jött be mindenféle szag. Cigi is,de minimális füst,inkább a szagát éreztük.

Az pedig nem igaz,hogy a passzív dohányzástól leszel tüdőrákos. Sok ember hal meg tüdőrákban,aki nem dohányzik.

Nagyobb veszély az egészségre,és a rákbetegség kialakulására is, a szmog, a benzingőz stb.

Csak ma divat ezt a kelleténél jobban felfújni.

Ami a parfümöket,dezodorokat illeti: A szomszéd asszonyom allergiás volt az ilyen szagokra. Egy férfi a lépcsőházban illatfelhőt hagyott maga után. A szomszédasszonyom nagyon sokszor lett tőle rosszul.

2011. dec. 20. 18:30
 25/32 anonim válasza:
4%

Üdv!

Hasonló helyzetben vagyok én is, viszont én a dohányos oldalon állok. Rendkívül jól tűröm a dolgot, ugyanis hozzám rögtön ordítva jött a szomszéd, hogy fejezzem be az erkélyen való dohányzást.

Sőt megfenyegetett, hogy feljelent az ÁNTSZ nél id.:

"Feljelentjük Önöket a közegészségügynél a dohányzás elleni törvény alapján több ember ellen elkövetett egészségkárosító tevékenység miatt."

Jól hiszem h ezzel most saját magát nevette ki? Vagy van valami jogi alapja ennek?

2012. jún. 1. 12:25
 26/32 Combi27 ***** válasza:
88%

utolsó... a saját erkélyeden elvileg azt csinálsz amit akarsz, de kultúráltan...Ugyanis elvileg ha nem is az ANTSZ-nél, de a jegyzőnél kérhet birtokvédelmi eljárást ellened, pláne ha direkt bagózol az orra alá.

Annyit tudnék mondani hogyha sokan laknak egy helyen vannak íratlan szabályok a békés együttélésre amit célszerű betartani (értsd , valakinek engedni kell), különben csúnya szomszédháború kerekedik belőle.

Mi most épp ott tartunk hogy az alsó szomszéd megfenyegette a feleségem, ha még egyszer korán kel a gyerek, és ordít, esetleg csapkod, és felébreszti az ő 6 éves fiacskáját reggel 8 előtt akkor feljelent.Az én fiam még csak 22 hónapos, jönnek a fogai, és nem tehetek róla hogy reggel 5-6 között felkel.Mindenesetre ordítozás lett a dologból, aminek a végén közöltem vele hogy szinte csecsemőről beszélünk, jelentsen fel ha ki akarja röhögtetni magát, meg amúgy bekaphatja, mert a fiacskája este 10-ig üvölt alattunk, és ezért egy qrva rossz szót nem szóltunk nekik, mert a gyerek ilyen.

2012. jún. 2. 14:36
 27/32 anonim válasza:
60%
A társasházakról szóló törvény (2003. évi CXXXIII.) 26. §(4)értelmében a zárt légterű épületrészeken, területeken, helyiségekben tilos a dohányzás. (Ettől csak 4/5-del lehet eltérni.)
2012. jún. 2. 17:56
 28/32 anonim válasza:
amúgy 25-ös, szerintem a szomszédod a nemdohányzókról szóló 1999.évi XLII. törvényre gondolt, ott van a közterületi bagózásra egészségvédelmi bírság, bár sokra nem megy vele, mert nem az ilyen esetket szabályozza...
2012. jún. 2. 18:04
 29/32 Combi27 ***** válasza:

légkondit felszerelőnek üzenem:

felszerelhet ha:

saját erkélyén belülre teszi a hőcserélőt.Amennyiben nincs erkélye, úgy teheti a falra, feltéve ha 40cm-nél nem lóg kijjebb a fal síkjától és a lakók 2/3-a beleegyezett.

Erkélynél nem kell engedély a lakóktól feltéve ha a hőcserélő zaja nem nagyobb a lakóövezet megállapított éjszakai zajszintjénél.Ez attól függ milyen övezetben laksz (kertváros, panel stb..önkormányzati rendelet szabályozza)

A nem dohányzást a házirend is tilthatja, de sajna nem sokra mész vele, ugyanis a közös képviselők nem csinálnak semmit ez ügyben.Ilyenkor az önkormányzat jegyzőjéhez lehet fordulni , és némi illeték fejében intézkedik.Érdemes kép, vagy fényképefelvételt is csinálni az illetőről bizonyíték gyanánt.

2012. jún. 7. 13:06
 30/32 Combi27 ***** válasza:
Az új nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. jan.1-től érvényes, türelmi idő lejárt 2012. máj.1-el.Holnap bemásolom ide, mert most sajna nem találom a gépemen, keresni meg nincs időm!
2012. jún. 7. 13:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!