Személyi számot hogy lehet kideríteni ha nincs semmilyen régi vagy új okmány amin szerepelne?
Úgy, hogy nem szavaz!!!!
Külföldön él, már a régi magyar irataira sincs szüksége magyarul teljesen elhatárolódott Magyarországtól.
Akkor mégis mibe szeretne beleszólni? Miért akar ő választani, amikor nem itt él és nem annak a következményeit fogja érezni?
Mocskos dolog ez...
Ha annyira fontos neki, érdeklődjön a külképviseleten. Amúgy az első számjegy a neme szerint 1 (férfi) vagy 2 (nő). Utána 8 számjegy a születési idő (ééééhhnn). Az utolsó 4 számjegyet viszont nem lehet kikövetkeztetni, azt vagy tudod vagy nem:(
De akárhogy is lepontozol, szerintem sem etikus (én nem is engedném, csak a hivatalos úton kinn tartózkodóknak, bár az állampolgárság megadását támogattam, ugyanígy az egészségügyi ellátást, az oktatásban való részvételt stb., de nem adtam volna vele szavazójogot is), hiszen nem él együtt a döntése következményeivel, hanem azoknak a sorsával kibicel, akik úgy döntöttek, hogy itthon élnek, akármilyen nehézségekkel is kell szembenézniük. Persze, tudom, szavazni fog - hiába, külföldön nagyon könnyű nagy magyarnak lenni:((
Az első szám nyolcféle lehet:
Páros évszázadban: állampolgárnak születettek 1 és 2; állampolgárságot kapók 5 és 6
Páratlan évszázadban: születettek: 3 és 4; kapók 7 és 8
Az utolsó 4 számjegyből 3 sorszám (az aznap születettek között osztották ki), a negyedik (utolsó) számjegy egy ellenőrző összeg (innen lehet kideríteni, hogy nincs benne elírás).
A sorszámot az anyakönyvi hivatal osztja ki.
Egyébként meg itt nézz utána a szám igénylésének:
9.
Ez nagyon érdekes. Csak az általad becsatolt helyen azt írja, hogy
"a korábbi személyi szám helyébe lépő személyi azonosítót tartalmazó igazolványt a lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal együtt állítják ki. Ezt szokták lakcím igazolványnak vagy lakcím kártyának nevezni.
Az igazolvány rendeltetése, hogy a polgárt tájékoztassa személyi azonosítójáról és bejelentett lakcíméről annak érdekében, hogy ezeket az adatokat a polgár közhitelűen igazolhassa."
Most akkor hogy van?
És tényleg, hol kérdezheti meg a kérdező rokona a saját személyi azonosító számát?
Kitérő.
Tessék már végre elfogadni, hozzászokni, hogy a külföldön élő állampolgároknak JOGA van a választásokon szavazni. Ritka ország, amelyikben nem így van.
A kanadai választáson is szavazhat pl. egy Kanadában életvitelszerűen nem is élt, csak állampolgárságot szerzett -értsd pénzért vett- indiai, sőt mind a 10 felnőtt gyereke is. Indiában.
Pedig annyit emlegetik Kanadát, mint bezzegországot, ahogy látom.
Nyugodtan éljen minden külföldön élő magyar is a törvény adta demokratikus választójogával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!