Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért nem postázták az ítéletet?

Miért nem postázták az ítéletet?

Figyelt kérdés
Elsőfokon a járásbíróságon lassan 3 hónapja hoztak egy ítéletet, csalás miatt elítélték a vádlottat. Tőlünk csalt ki pénzt, elvileg a bíróság ítélt nekünk kártérítést, a bírónő azt mondta, kapunk egy példányt mi is az ítéletből (nem tudom hogy sértett vagy magánfél vagy milyen minőségben voltunk az ügyben), de sehol semmi. Létezik, hogy azért nem jön, mert megfellebbezték?

2017. dec. 23. 13:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Miért nem az illetékes bíróságot kérdezed?!
2017. dec. 23. 13:53
 2/6 anonim ***** válasza:
Az 1998. évi XIX. törvény - a büntetőeljárásról 262. § (2) bekezdése azt mondja, hogy a határozatot a jelenlevőkkel szóban, egyébként kézbesítés útján kell közölni, tehát ezek szerint a szóban közölt határozatot már nem kell kézbesíteni.
2017. dec. 23. 14:00
 3/6 anonim ***** válasza:

Az előzőhöz: a 262. § (4) bekezdése alapján a sértett részére az ügydöntő határozat indokolást is tartalmazó kiadmányát akkor is kézbesíteni kell, ha velük a határozat rendelkező részét kihirdetés vagy kézbesítés útján már közölték, kérdés, milyen minőségben voltak jelen a perben.

A határozat írásba foglalásáról a 260. § (4) bekezdés rendelkezik, de a kézbesítési határidőről nem találtam iránymutatást.

2017. dec. 23. 14:19
 4/6 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy még nem került írásba foglalásra. Erre a bíróságnak 30 napja van, de ha esetleg nagy terjedelmű ítéletről van szó, a bíró pedig le van terhelve, akkor lehetőség van az ítélet írásba foglalására 60, de akár 90 napon belül is.

És teljesen mindegy, hogy fellebbeztek-e vagy sem. Az elsőfokú bíróságnak az írásba foglalt ítéletet akkor is ki kell kézbesítenie az érintetteknek. Tehát a vádlottaknak is (akkor is, ha az ítélet kihirdetésekor jelen voltak), védőknek, sértetteknek, magánfeleknek, egyéb érdekelteknek.

Viszont most azt is nézd, hogy ünnepek vannak, tehát lehet, ha írásba foglalásra is került az ítélet, csak két ünnep között, vagy január elején fogod megkapni.

2017. dec. 23. 16:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Szeptember 25-én hirdették ki az ítéletet, én nem voltam akkor jelen, egyszer idéztek tanúként, az ítélethirdetésen pedig közülünk senki sem volt jelen, más ott lévőktől hallottuk hogy ítélt a bíróság pénzt, de ugye az ítélet sehol... És amúgy kérdeztem őket, a kezelőirodán nem tudták (nem akarták?) megmondani a rendelkező részt, a tanácselnök asszony pedig nem volt elérhető, nincs fogadóóra stb.
2017. dec. 23. 20:26
 6/6 anonim ***** válasza:
A 1998. évi XIX. törvény - a büntetőeljárásról 260. § (4) bekezdése szerint már írásba foglalták az ítéletet, de az említett törvény nem rendelkezik arról, mennyi idő alatt kell postázni az ítéletet - csak az írásba foglalásról.
2017. dec. 24. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!