Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg járna neki a fele...

Tényleg járna neki a fele vagy x része?

Figyelt kérdés
Van olyan, hogy együtt élünk a párommal x évet (5 volt) a házamban, melynek felszerelése részben örökölt, részben saját pénzen vett, jogos igényt támasszon akár tulajdoni részre, akár ingóságra, akár arra, hogy pénzt fizessek neki ? Nem voltunk házasok és bejelentett élettársak sem, csak simán élettársak. Esetleg, ha linkelni tudtok jogszabályt, előre is köszi.
2017. dec. 11. 20:52
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem, nem jár neki.

Elöször, ami a te tulajdonod volt korábban, az sosem lesz közös - még házasságban sem.

Házasság esetén amit ráköltöttetek - felújítás, hiteltörlésztés - csak az lenne közöz szerzemény, mert ott vagyonközösség van, így válás esetén ennek fele járna neki.

Az élettársi kapcsolat annyiban különbözik a házasságtól, hogy ott nincs vagyonközösség. Amit ez idö alatt vesztek a közös életetekhez, az a szerzés arányában oszlik meg, azaz a jövedelmek arányában. Amit bizonyíthatóan te vettél, az a te magánvagyonod, ehhez semmi köze.

2017. dec. 11. 21:24
 2/7 anonim ***** válasza:
Az ingóságokból az az övé, amit ő vett saját magának. A közösbe vettről meg kell egyezni (elviszi vagy marad, kölcsönös ellensúly). Amit az ingatlanra kifejezetten ő költött, ott felmerülhet az értéknövekedés, de annak jelentős része nyilván amortizálódott. Ennek ellenoldala az, hogy az ingatlan lelakásához ő is hozzájárult. Szóval jogos igényt nem támaszthat az ingatlanra, legfeljebb az ő általa vett ingóság felére(természetben).
2017. dec. 11. 21:39
 3/7 A kérdező kommentje:
Én is így tudtam, de riogat egy ismerős, hogy vigyázzak, mert ha az ex x évet be van jelentve hozzám, majd visz y cuccot, amihez úgy gondolom semmi köze. De ugye ezt az új ptk szerint mondtátok. Csak cikkeket találtam, de nem azt vesézik amire kíváncsi voltam a jogi szöveget meg átbogarászni mire megtalálom a vonatkozó részt, nem nagyon megy nekem. Köszi a válaszokat, ment a zöld.
2017. dec. 11. 21:58
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Sem a lakóhely/tartózkodási hely bejelentett cím, se az életvitelszerű ott élés nem keletkeztet tulajdon jellegű jogot.
2017. dec. 11. 23:05
 5/7 anonim ***** válasza:
sose volt ilyen jogszabály, amely szerint a különvagyon egy házasságban közössé vélt volna vagy x év együttélés jogot keletkeztetett volna a másik fél vagyonára
2017. dec. 11. 23:21
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem egy másik törvény vagy rendelet miatt van sokaknál ez a keverés, ugyanis, emlékeim szerint, 5 év együttélés után már közösnek számítanak a nem nevesített használati eszközök, pl. étkészlet, váza stb. Szóval nem tulajdonjogot kap, hanem a berendezésen és használati tárgyakon nektek kell majd megegyezni szakításkor.
2017. dec. 12. 17:00
 7/7 A kérdező kommentje:
Az jó, mert ingatlannal riogatnak, jó tudni, hogy ingóságról van csak szó.
2017. dec. 12. 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!