Örökléssel kapcsolatban a lenti esetben mit lehet tenni?
Van egy féltestvérem, aki nem tartja a kapcsolatot apámmal, így rám szeretné hagyni minden vagyonát apa.
Ezt jogilag megteheti? Külön végrendelkeznie kell erről?
Az autót már a nevemre íratta, de ha jól tudom van egy ún. köteles rész, ami miatt a féltesóm is örökölne valamennyit.
Ezt hogyan tudjuk kikerülni? (Ugyanis szó lenne egy komolyabb megtakarításról és egy ingatlan részleges tulajdonjogáról is.)
Az öröklési szerződésről már hallottam korábban. De azért cserébe őt el kéne tartanom, nem?
Esetleg olyan szerződést lehetne kötni, hogy havi 5 Ft-ot adok neki és cserébe mindent öröklök? Így akkor meglenne az összeg is, de csak jelképes lenne.
Az teljes átírás azért nem megoldható, mert a bankszámlájára folyamatosan érkezik pénz (még dolgozik és kap munkabért, ha pedig nyugdíjba megy a számlájára érkezne a nyugdíja.) És nekem akarja adni a számláján lévő pénzt is.
Nyilván el kellene tartanod ha rászorulna.
Az eltartásiba nem feltétlenül muszáj belevenni a bankszámláját, gondolom azt írnák el a nevedre amit bele van sorolva. Vagy ajándékozás címén esetleg majd a nevedre íratja. Azért kérdezzetek meg erről ügyvédet, vagy közjegyzőt is! Jobban érti, elmagyarázza mint pl. én.
Csak ha nem akarjátok, hogy a féltestvérednek járjon bármi akkor ne végrendeletet csináljatok, mert azt ha megtámadja járhat neki a kötelesrész ha jól tudom. Ki zárni ki lehetne belőle tudtommal, csak az nem elég indok, hogy nem nyit rá ajtót.
Igazából évtizedekkel előtt megszakította apával a kapcsolatot és azóta sem keresi, emiatt akarja kizárni.
Amit még mondott apa, hogy ha meghal, akkor vegyem le a bankkártyájáról a pénzét kp-ban. Megmondta, hol találom a PIN-kódját. Viszont nem tudom, hogy ez legális lenne-e.
Ha megoldható inkább írassa be a te nevedet is annál a banknál ahol van a számlája. Így biztos nem tudnak belekötni. Legalább is nálunk is így volt elrendezve, nagyszülők esetében.
Így ha bekövetkezne a legrosszabb akkor kiveszed az egészet, de akkor mindjárt amint lehet, és a te saját neveden futó számlára teszed be vissza a pénzt.
A saját esetünkből kifolyólag osztom itt az észt, vannak ilyen irigy suttyó "rokonok" akik anno a semmiért tartották volna a markukat, meg cseppent is nekik kevéske, mert nem lett a szerződésbe beleírva. (Az utolsó nyugdíjának a felét vitték pl.)
Teljesen kizárni nem tudjátok, kötelesrész jár neki általánosságban.
5 Ft-os öröklési szerződés színlelt, az nem fog működni.
Bankszámlára lehet tenni halál eseti rendelkezést, akkor az nem lesz a hagyatékban.
A halál utáni készpénzfelvétel viszont akkor jó ötlet, ha nem bánod, ha esetleg börtönbe kerülsz.
Amúgy nem csak a gyermekek, hanem a házastárs is örökös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!