Kell kérni engedélyt, ha közterületen fényképezek és stock fotóként kerül fel az internetre eladásra?
Köszönöm a válaszokat! :)
A stock fotó olyan előre gyártott kép, ami szabad felhasználású és alacsony áron lehet megvenni. Felhasználhatóak illusztrációkhoz, reklámanyagokhoz, stb. ...
Valamennyi stock-ügynökség részletesen leírja, hogy mihez kell és mihez nem kell property release.
Közterületen is sok olyan objektum található, ami ilyen-olyan jogi védelem alatt áll, és bár magáncélra lefotózhatod, de nem árusíthatod, nem hazsnálható fel hirdetési célra, stb.
A kérdésed nagyon általános, nélkülöz bármi konkrétumot, így válaszolni sem lehet ennél konkrétabban.
Utolsó válaszoló köszönöm Neked is a választ. Jogos, amit írsz, így bővítem a kérdésem. A parlamentre és többnyire a budapesti hidakra vonatkozott a kérdésem. Esetleg még hősök tere, a ligetek.
Egyelőre az angol tudásom még kezdetlegesnek mondható, így nem sikerült még olyan részletes leírásra bukkannom a stock oldalakon, amik tartalmaztak volna részleteket. Sok hasznos dolgot találtam, de rengeteg kérdésemre nem kaptam választ a leírásokból, többre menet közben jöttem rá.
Magyar viszonylatban ezek az objektumok mehetnek PR nélkül is. Két dologra figyelj:
1: Nem lehet senki a képen, aki felismerhető, különben model release kell, vagy editorial lehet csak a kép.
2: Nem lehet semmi a képen, ami jogvédett, tehát egy belógó autó, egy reklámtábla, stb., különben lásd első pont.
Bónusz: ez külföldön nem így van ám, van sok olyan objektum, épület, park, stb., ami magáncélra fotózható, de stockfotóként nem forgalmazható (német kastélyok mindegyike ilyen például).
Köszönöm! :) Igen, személyekre és márkákra is figyeltem, egyik sincs a képeken.
Hasznos információk a külföldi fényképezéssel kapcsolatos engedélykérések is.
A dolog persze nem ilyen egyértelmű, hiszen pl. az Eiffel-tornyot nem árulhatod, de ha Párizst fotózod és látszik a képen, mint a város része, akkor mehet.
De ha pl. egy téren fotózol, aminek része egy szobor, az mehet, viszont ha már direkt a szobrot fotózod, akkor egy műalkotást fotózol, ami kérdéses...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!