A telek előtti közterületen lévő gyümölcsfa termése a telektulajdonosé, vagy az szabad préda?
Van egy kertes házad kerítéssel, kapuval, stb. A legeslegtöbb háznál viszont a birtokhatár nem addig tart, hanem a ház előtti vízelvezető árok, kocsifeljáró és az azon a környéken lévő fa is az ingatlanterület része. Csak mert nem védi kerítés (praktikus okokból).
Ha erre gondoltál, így értetted, akkor az azon a területen lévő fa a telektulajdonosé ugyanúgy, mint az ottani kocsibehajtó vagy az árok is.
Az is. Tudod te is, hogy pl télen a tulajnak kell arról a járdáról eltakarítania a havat.
Ha valaki elcsúszik a házad előtt a jégen/havon, mert nem takarítottad el onnan, akkor megbüntetnek érte. Ezt azért tehetik meg, mert az a tiéd és így felelősséggel tartozol érte.
A közterületen lévő gyümölcsfa termése az önkormányzaté.
A járdát nem azért kell lapátolni, mert saját tulajdon, hanem azért, mert jogszabály írja elő.
Mit nem értetek?
Ez a rész a tulajdonos telekének számít! Akkor is ha, nincs ott kerítés. (Mivel törtvényben sincs írva, hogyha magánterületed van, azt muszáj elkülöníteni kerítéssel.)
Ha itt gyümölcsfa van, az is az övé, amiről cigányság és egyben törvénysértés lopni a termést.
Kedves utolsó!
A tulajdonos telkének az számít, ami a tulajdoni lapon az ő tulajdonában van. A képen bekeretezett rész lehet magántulajdon és lehet nem magántulajdon. De ez a kérdés szempontból mellékes, mert az közterületről szól. A közterület pedig sosem számít a mellette álló udvar/kert részének.
6:
Igen, jól mondod. A tulajdoni lapot kell megnézni.
De az ilyen telkek 90%-ánál a kapu előtti kicsi járda, vízelvezető árkos, füves (és a kérdező esetében gyümölcsfás) rész is a telekhez tartozik. Ez tényleg legtöbbször így van. Ritka kivételek vannak.
én ültettem a házam elé, a KÖZTRÜLETRE, egy meggyfát. én metszem, én öntözöm, én szedem össze a falevelet alóla, sőt az árokpartot is én gondozom. még a járdát is lesőpröm, lapátolom.
tudom, a fa közterületen van. De akkor is az én fám! a termése engem illet. Farba is rúgnám aki le merészelné szedni!
Rengeteg helyen látok hasonló fákat. Én sem szedek róluk gyümölcsöt. Mert elfogadom, hogy a ház lakóit illeti a termés!
Ne jogászkodjunk! Szeintem legyen ez egy íratlan illemszabály. Olyan mint amikor bemész valahová, akkor köszönsz. Bár ezt sem tanulta meg mindenki, akkor meg mit akarok én itt a fáimmal...
ma 13:44!
Volt már rá példa, hogy az önkormányzat büntetett ilyen kiültetett fáért, vagy egyszerűen ment és kivágta. Ez nem jogászkodás, egyszerű tény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!