Hogyan kaphatom vissza baráti kölcsönnél a pénzem, ha esze ágában nincs fizetni az exbaratom?
1,5 éve adtam kölcsön 2700 eurót egy barátomnak.
Megbeszéltük, hogy részletfizetéssel vissza adja, de nem teszi meg már több hónapja, a közösségi médián letiltott.
Tudom, hogy a srácnak semmi pénze, nincs vagyona, értéktárgya, ezért szerintetek lenne értelme polgári pernek?
Visszakaphatom a pénzem? Hogy tudják behajtani, ha itthon nem dolgozik, csak eu-ban és eu-n kívül. Onnan letudják vonni ha van végrehajtás?
"betudom bizonyítani, megvan az utalási papír"
Az rendben van, hogy meg van, de ezzel nem bizonyítod be, hogy kölcsön volt és nem ajándékozás.
Az utalási papír tudtommal kevés, kellett volna egy szerződés, amelyet közjegyző vagy egy ügyvéd hitelesít.
Ha ez nincs meg semmit sem tudsz tenni.
Hacsak ő el nem ismeri a tartozást, amit nyílván nem fog megtenni.
Az nem bizonyít semmit, hogy átutaltál neki X összeget, mert ez lehetne adott esetben akár egy kölcsön -amit töle vettél fel - visszatérítése, valami kifizetése, stb.
Bizonyítani csak úgy tudnád, ha van egy kölcsönszerzödés, ahol világosan leírtad, hogy kinek mennyit adtál kölcsön, mikror és hogy kell visszafizetnie és ezt aláírtad te is, a kölcsönt felvevö is, meg még két tanu is.
Teljesen jó az az utalási papír, ha a közleményben szerepel, hogy kölcsön, akkor még jobb.
Nyilván egy szerződés a legtutibb, de nem ezen szokott múlni. A szerződés hiánya legfeljebb elhúzza az ügyet, de nem fogják a bíróságon azt mondani, hogy ha nincs szerződés akkor nincs miről beszélni. Meg fogják hallgatni mindkettőtök verzióját, és az alapján döntenek.
Ha a csávó azzal jön, hogy ajándékozás volt, így bemondásra simán kiröhögik, és tőle fognak erre bizonyítékot kérni, nem a kérdezőtől. Nincs ilyen, hogy egy számlámra érkező összeg minden további nélkül az enyém. És ha nem tudom igazolni, hogy mire kaptam, akkor a bíróság alapállása az lesz, hogy kölcsönbe kaptad öregem. Üzletelni és ajándékozgatni ugyanis nem szokás szerződés nélkül.
Írják itt, hogy az ember védekezhet azzal, hogy az utalás egy kölcsön visszafizetése volt, de ezt is neki kell akkor bizonyítania. A jelen állás szerint a bíróság annyit lát, hogy a kérdező utalt 2700 eurót a barátjának, pont. Kva jó ügyvéd kell ahhoz, hogy ezt a helyzetet kimagyarázza valaki. Ez pedig elég valószínűtlen, tekintve hogy az illető "szaros" 2700 euró miatt lapít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!