Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hagyatékkal kapcsolatban,...

Hagyatékkal kapcsolatban, esetleg hasonlót tapasztalt valaki?

Figyelt kérdés
'91ben születtem,nem volt apukám,igy az anyakönyvi kivonatom nyitott maradt,majd '95ben édesanyámat behívták,h tüntessen fel apát.Akkor már egy pár éve együtt voltak a párjával,igy bejegyezték Őt apának,egy elismerő nyilatkozattal,viszont a vezetéknevem nem változtatták meg,anyukám vezetéknevével éltem az életem,sosem volt ebből gond,később össze is házasodtak,lettek testvéreim.2016ban meghalt apukám külföldön igy kicsit lassabban,körülményesebben,de 2017.09.27.én volt a hagyatéki tárgyalás,melyre csak én mentem el,hiszen én voltam a meghatalmazott a család külföldön tartózkodik.A közjegyzőnek ezzel nem is volt gondja,megirta a végzést,éppen aláírtam és távozni készültem mire észre vette,h a nevünk apukámmal nem egyezik.(férjezett vagyok,de a lánykori nevem is benne van a jelenlegi nevemben)Megkérdezte,h miért is nem az a nevem,majd elvette a papirokat széttépte és módosított hozzátartozóra.Nem elég neki az anyakönyvi kivonatom,melyben apa szerepel,örökbefogadási nyilatkozatot akar,ilyen viszont nincs.Elmentem a helyi önkormányzatba az anyakönyvvezetőhöz,aki értetlenül áll az ügy elött,hiszen az anyakönyvimben Ő szerepel,mint apa és nem lehetne benne ha nem ír elismerő nyilatkozatot.Felhívtam azt az anyakönyvvezetőt ahol születtem,Ö sem érti mi a gond.A közjegyző kiírt,nem vagyok örökös.Nem az öklés a problémám egyszerűen most már utána szeretnék járni,h miért is nem vagyok a lánya,az egész család sokkot kapott,mindent gondoltunk,hogy nem lesz rendben,de erre nem számítottunk.Édesanyám szegény kicsit kikészült ezen,hiszen sosem volt gond,az anyakönyvi kivonatom miatt nem is gondoltuk.Szóval érdekelne,hogy esetleg valaki tapasztalt e hasonlót vagy hallott e vagy bármi. :) Közben még várom az ügyvéd mit mond,csak érdeklődés céljából írtam ezt ki.Köszönöm ha valaki válaszol.
2017. okt. 2. 10:16
 1/5 anonim ***** válasza:
64%

Vannak hivatalos papírok, amivel igazolhatod magad.

A személyi, a jogsi, az útlevél és az anyakönyvi kivonat azok.

MÁST nem kérhet.

Anyakönyvi ügyben már bárhol eljárhatsz, nemcsak a születési helyeden.

Semmiféle törvény nincs arra, hogy egy gyereknek (akár fogadott, akár vérszerinti) az apja nevét kell felvennie.

2017. okt. 2. 10:39
 2/5 anonim ***** válasza:
34%
Ő lett megnevezve apaként, így nem fogadott örökbe, ezért ilyen papírod nincs is. Meg van nevezve, mint apa, így a közjegyző nem tudom mit okoskodik. A mi gyerekeink is az én nevemet viselik, nem az apukájukét, pedig mi együtt neveljük őket, szép lenne, ha a név miatt nem örökölhetnének.
2017. okt. 2. 13:46
 3/5 anonim ***** válasza:
82%
Téged nem fogadtak örökbe, hanem elismertek, tehát semmilyen örökbefogadási nyilatkozat nem létezik. A közjegyző elég ostoba, s egyáltalán nem való a munkájára, ha ennyit nem tud felfogni; nem ismeri a saját munkakörét.
2017. okt. 2. 15:40
 4/5 anonim ***** válasza:
32%

Jól írják, nem előírás, hogy a gyerek az apja nevét viselje. Ebben az ügyben nem is volt szükség örökbefogadási nyilatkozatra. A közjegyző nem állt a hivatása magaslatán.

Ha még nem teljesen lefutott ügy, akkor keresd fel ismét a közjegyzőt, és próbáld jobb belátásra bírni.

Ha már nem tudsz semmit tenni valami miatt, akkor a közjegyzői kamaránál tudsz panaszt tenni. Ezzel fenyegetheted is a közjegyzőt, ha tudna, de nem hajlandó semmit lépni.

2017. okt. 3. 18:48
 5/5 Kései Sirató ***** válasza:
0%

A kérdés az , hogy képzelt apaként lett bejegyezve, gyámhatósági határozat alapján, vagy pedig elismert téged apai elismerő nyilatkozattal.

Erre választ úgy kapsz, ha bemész a születési helyed szerinti anyakönyvvezetőhöz (abban a városban, ahol születtél) és megkéred, hogy keresse elő az anyakönyvet és ott nézze meg az UB bejegyzést, hogy mi alapján lett a jelenlegi neved bejegyezve, milyen irat alapján. Erről adjon igazolást is. Ha képzelt apai határozat alapján, akkor nem lehetsz örökös, ha azonban elismert téged apai elismerő nyilatkozattal és az alapján, akkor ugyanolyan gyermeknek minősülsz jogi értelemben , mint a vér szerinti gyermekei. Az utóbbit tartom elképzelhetőnek, mert képzelt apaként nem lehet elvileg valós személyt megnevezni.

Örökbe is fogadhatott, azonban arra nem volt szükség, mert apai elismerő nyilatkozattal sokkal egyszerűbb egy ilyen dolgot rövidre zárni.

2017. okt. 4. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!