Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Állami oktatási intézménybe...

Állami oktatási intézménybe való belépés megtiltása? Hogyan és mi alapján?

Figyelt kérdés

Egyik nap veszekedtem egy kedves portással, egy állami fenntzartású gimnáziumra körbe az épületre is, kerítésre is ki volt táblázva, hogy "idegeneknek az intézmény területén tartózkodni tilos".

És ezt hogyan?

Ha állami intézmény, akkor közterület. Mi alapján tiltják meg bárkinek, hogy oda belépjenek, pl mint én, régi tablókép-keresés és építészeti dolgok fotózása céljából?

Jogszerű ez vagy hívjon az ember rendőrt, hiszen ennyi erővel az utcára való kilépést is megtilthatják, nem?

2017. szept. 14. 06:57
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

jójójó - tudjuk, mindenki hülye, csak te vagy helikopter...

nyugalommal fotózhatsz az iskolában is- megbeszéled a portással, az megbeszéli a feletteseivel és megoldod rendőr nélkül. A portás egy iskolában elég fontos nem kell ide paragrafus - ott rohangál 500 kölök felügyelet nélkül, nem lenne jó, ha egy besurranó tolvaj miatt eltűnne egy gyereknek valamije, vagy egyenesen egy gyerek.

2017. szept. 14. 20:18
 12/18 Koplárovics Béci ***** válasza:
100%
Akkor mondok még valamit, bár ahogy elnézem, van olyan nehéz a felfogásod, hogy ne értsd meg: az állami FENNTARTÁSÚ nem jelenti azt, hogy állami tulajdonú. Az állam biztosítja a pénzt a működésre. Még az is lehet, hogy az állam a tulajdonosa. De az az állam, nem te. És mint intézmény, van egy esetleges házirendje. Amiben esetleg benne van, hogy illetéktelenek nem tartózkodhatnak az épületben. És ha tetszik ha nem: ez pontosan ugyanolyan, mint a NAV. De tényleg, szerinted ott miért nem ülhetek le pasziánszozni egy gép elé? Nekem ez a hobbim és ez minden vágyam.
2017. szept. 14. 21:52
 13/18 A kérdező kommentje:

na igen,m csak itt a hiba. nem lehetek illetéktelen egy közintézményben, ha egyébként nem zavarom annak rendjét, és természetesen "nyitvatartási időben" megyek, bár ez is a házirend része. a polgámesteri hivatalba azért beugorhatok venni egy forró csokit az automatából?

de amúgy tetszik a logikátok, § továbbra sincs, és az az elvetek, hogy inkább csukjuk le, mindegy, hogy elkövetett-e vmit vagy sem, de ha szabadon van, elkövethet! és ezt az a szomorú h ezt a hozzáállást ügyvédtől is hallottam, és még büszke is volt magára h a kliensét előzetesbe tetette, és így akkor nem fog semmit elkövetni.

az ember esze megáll tényleg.

de nagyon rövidre lehetne zárni mindezt:

Mondjatok egy Btk §-t! És azzal én tökéletesen megelégszem.

2017. szept. 15. 15:53
 14/18 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"a polgámesteri hivatalba azért beugorhatok venni egy forró csokit az automatából"

Elméletileg nem. Sem kávéért, sem wc-re. És sok helyen gyakorlatilag sem "ugorhatsz be" addig, amíg az ügyintézésedhez megfelelő sorszámot nem vettél magadhoz.

Amúgy az iskolák a házirendjükben KÖTELESEK szabályozni az iskola használatának rendjét. Nem nagyon hiszem, hogy van olyan iskola, amelyiknek a házirendjében nem szerepel, hogy csak az iskolahasználók ill. hivatalos ügyet intézők tartózkodhatnak a területén.

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet

5. § (1) A nevelési-oktatási intézmény házirendjében kell szabályozni

f) az iskola és a kollégium helyiségei, berendezési tárgyai, eszközei és az iskolához, kollégiumhoz tartozó területek használatának rendjét

2017. szept. 15. 16:02
 15/18 A kérdező kommentje:

igen, ez teljesen rendben, de ezzel még nincs megoldva, hogy egy közintézményben milyen jogsértést is tudok elkövetni, ha oda jogszerűen megyek be az építészeti szépségeket fotózni.

egyébként ez egy elég szép értekezés témája lehetne

2017. szept. 16. 16:06
 16/18 Andizsuzsi ***** válasza:

"oda jogszerűen megyek be az építészeti szépségeket fotózni"

Miután a házirend szerint nem mehetsz be, nem tartózkodsz ott jogszerűen. A jogi személy céljaira szolgáló helyiséget ugyan úgy védi a jog, mint a magánlakást.

2017. szept. 16. 17:06
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

A te logikádat követve az önkormányzati bérlakásokba, kórtermekbe, irodákba stb. is szabadon bejárkálhatna bárki.

Az intézmény fenntartói döntenek arról, milyen mértékű bejárást biztosítanak az idegeneknek, hogy a feladatukat megfelelően el tudják végezni. Az oktatási intézmények feladata a tanulóik tanítása, nem fotósok kiszolgálása.

Arról ne is beszéljünk, hogy mások személyiségi jogai is sérülhetnek ilyen akciók során.

2017. szept. 19. 14:58
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem egészen értem a kérdező erőszakos fellépését... Nekem régebben feladatom volt műemléki/ műemlék jellegű / védett adatbázis készítéshez iskolákban a fotózás - a portán szóltam erről, az ig.nak (vagy az ig.helyettesnek, ki ért rá) elmondtam és szabadon, boldogan fotóztam, rajzoltam is. Nem kellett rendőrség, TEK, a NATO sem vonult be.

Mindenki boldog volt, mert boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld. Az összes műemlékével, stukkódíszével, frízével, oszlopfőjével.

2017. szept. 19. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!