Kábszerrel való visszaélés olyan anyag miatt, ami hivatalosan nem kábszer? Ez hogyan?
Nemrég volt egy botrány (vagy több is), hogy Rivotrilt és Xanaxot "tonnaszámra" csempésztek ki Norvégiába.
Volt egy műsor is róla, ott részletezték a magyar jogi kiskapukat, ahogy megcsinálták stb, és arra kaptam fel a fejem, hogy kábszerrel való visszaélés miatt indítottak nyomozást, na de mégis hogy let abból kábszer, ha a Rivotril és a Xanax is csak a P4-es pszichotrop listába van sorolva, azaz nem kábszer hivatalosan?
Jogásznak esetleg van véleménye?
(ez csak azért ijesztő, mert ennyi erővel, ha nem számítanak a hivatalos besorolások, legközelebb az Algopyrin lesz kábszer nekik, nem?)
de most ez hogy jön a kérdéshez?
a gyógyszerészeti részével már csak tisztában vagyok, köszi. igen, az alprazolam és a clonazepam is P4-es, azaz NEM KÁBSZER, ugyanis azok a K1 és K2, esetleg a P2-es csoport hatóanyagai.
azaz:
a csempészett anyag P4-es pszichotrop anyag, de nem kábszer, még csak nem is fokozottan ellenőrzött anyag, mégis kábítószerrel való visszaélés miatt is indult eljárás.
jogi érv továbbra sincs...
egyébként ez a durva, már bocs, de jogászprofesszor kell ahhoz, hogy valaki ellen lopás miatt ne emberölés alapos gyanújával induljon nyomozás?
akkor értem már, ezért tartunk itt.... ha ez akadémiai vitaindító, akkor elnézést, nem kérdeztem semmit.
Végig olvastam a kommenteket, de nem nagyon folynék bele a háborúba. Ha továbbiakban érdekel a dolog akkor -> privátban.
A fő kérdésedre válaszolva. Ezen gyógyszerek hatóanyagai pszichoaktív szerek, kvázi narkotikumok. Így ha az orvostani besorolásuktól eltekintünk, akkor azok kábítószerek. Mivel nem tiltólistás szerekről beszélünk a kérdésed jogos. De ilyen mennyiségben és körülmények között, nem feltételezhető az orvosi célú felhasználás. Így felmerül a vényköteles gyógyszerek rekreációs célú (kábítószerként fogyasztás) felhasználása. Ez jogilag "felülírja" a rendszertani besorolást, így kábítószerrel való visszaélés lesz belőle.
"Ezen gyógyszerek hatóanyagai pszichoaktív szerek, kvázi narkotikumok. "
hát bocs , de nagyon nem!! épp itt van a kutya elásva, és tudod, az ilyen "szabad" értelmezés ad alapot arra, hogy az ember tényleg ne érezze magát jogbiztonságban.
naná h tiltott, illegális módon szerezték, naná illegális felhasználásra ment, de hogy írná már ez felül a jogszabályt?
bocs, de hogy egy nagyon banális, de annál hétköznapibb módon egy párhuzam az abszurdumra:
"igaz ugyan, hogy a a leányzó elmúlt már 14 éves, de mivel apuka azt mondja, hogy az ő kicsi lánya, na meg nem is néz ki annyinak, ezért csukjuk le a srácot megrontásért, mintha csak 13 lett volna a lány."
nem érezhető, h mennyire kilóg a lóláb? miért kell ráhúzni a macskára azt, hogy igaz ugyan h jogilag macska, de most inkább tekintsük kutyának és aszerint járjunk el.
hol van itt jogbiztonság:? akkor miért vannak hivatalos besorolások? mi értelmük, ha úgyse mérvadó? és nem, nem csak orvosi, hanem jogszabályi besorolásról beszélünk!
mielőtt félreértés esne, baromira nem narkóztam soha, csak megriaszt, hogy egy jogszabályt éppen úgy értelmeznek, ahogy pont akkor akarják ... és akkor születnek persze hasonló, de kevésbé látványos esetek pl gazdasági vagy politikai rivális ellen is, és hát gyorsan húzzunk már vmit, igaz ugyan, h nem passzol rá a tényállás, de semmi baj, most inkább értelmezzük így, mert ez az érdek. ?????? mi ez ????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!