Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki mond fel kinek a munkahelyen?

Diarmand kérdése:

Ki mond fel kinek a munkahelyen?

Figyelt kérdés

A kérdésem egyszerű volna. Munkahelyet tervezek váltani és gondolkodni kezdtem azon, hogy mennyire fognak akadékoskodni a cégnél a felmondásom ügyében. Ami szöget ütött a fejemben az az, hogy ha bemegyek hétfőn a telephelyre és azt mondom a főnököknek, hogy van egy jobb ajánlatom, úgyhogy elmennék innen, akkor megtörténhet e az, hogy mire beérek az irodába, addigra odaszól a HR-esnek, hogy ő rúgott ki engem és nem én mondtam fel?

Mert ugye nagyon nem mindegy, hogy a kilépési papírokon mi szerepel, én jöttem e el vagy kirúgtak.

(a munkaszerződésem határozatlan idejű, ezért nem kell megindokolnom a kilépésem okát)

A felmondási időm egy hónap lenne, mivel én mondanék fel (de még ha a munkáltató is bocsátana el, akkor sem lépné túl a 30 napot).

2017. aug. 26. 09:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

1. Valószínűleg van jobb dolga is mint HR-eseket hívogatni.

2. Ilyet alapból nem kockáztat meg, mert pereskedés is lehet belőle.

3. Felmondani akkor mondasz fel amikor már biztos a másik munka. Onnantól meg édes mindegy hogy ki mondott fel kinek.

És a legfontosabb: a felmondás nem úgy megy hogy odamész hogy "szia főni, viszlát főni", hanem benyújtod papíron 2 példányban amit te is aláírsz, ő is aláír, onnantól meg mondhat bárki bármit.

2017. aug. 26. 09:34
 2/7 A kérdező kommentje:

1. Pontosan tudom, hogy hetente több alkalommal is beszél a HR vezetővel, mivel vannak olyan dolgok, amiket rajta keresztül tud csak elintézni. Másrészt nem is egy példa volt már arra, hogy alaposan kibeszélték egymás közt ezt vagy azt a munkavállalót ilyen-olyan okok miatt.

2. Nem kockáztat meg? Tudod hány cégnél próbálják megjátszani azt, hogy alapból közös megegyezéses papírt tesznek az ember orra elé, majd amikor azt elutasítja, akkor megy a fenyegetőzés a rendkívülivel? Nem légből kaptam ezt, hanem 7-8 évvel ezelőtt tapasztaltam egy volt munkatársam által. Persze utána ment a munkaügyi bíróságra a dolog...

3. Persze, ez így a legjobb, nem is vitás.

Nem is úgy gondoltam a felmondást, hogy cső-csá, hanem papírokkal. Na de ha nem fogadják el, mert majd ők adnak saját papírt, akkor mi van? Muszáj elfogadnom azt?

2017. aug. 26. 09:56
 3/7 anonim ***** válasza:
Kerdes: tul keppen mi hatranyod lenne a kozos megegyezesbol?
2017. aug. 26. 10:32
 4/7 A kérdező kommentje:

A Közös megegyezéssel lemondtok az egymás felé való kötelezettségetekről, pl a ki nem vett szabadság pénzbeli megtérítéséről vagy a felmondási idő letöltéséről.

Jogilag sokkal jobban jár a munkavállaló ha felmondással jön el valahonnan és nem közös megyegezéssel.

2017. aug. 26. 10:51
 5/7 anonim ***** válasza:
Közös megegyezésben sem kell lemondani semmiről, szabadság megváltásáról meg nem is lehet törvényesen lemondani
2017. aug. 26. 23:40
 6/7 anonim ***** válasza:

Így van. Közös megegyezés esetén az van, amiben közösen megegyeztek. Ez lehet bármi.

A szabadságról pedig törvény rendelkezik, tehát azzal szembe menni nem lehet se Neked, se a munkáltatónak. Ami jár, az jár.

2017. aug. 29. 05:12
 7/7 anonim ***** válasza:

1. Most lehet én vagyok hülye, de mi az a dolog amit a régi munkahelyed főnöke az új munkahelyed HR-esével intéz?

2. Kicsit túl dramatizálod a dolgot. A szabadság alapból nem pénzben megváltható, ezzel gyakorlatilag a dolgozót védik, mert különben minden cég azt mondaná hogy itt van +10 ezer forint, de nem mehetsz szabadságra. A felmondási időt pedig legrosszabb esetben le kell töltened, de az esetek 90%-ban ehhez úgysem ragaszkodik a munkáltató.

2017. aug. 29. 09:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!