Gyereket várok, de nem vagyok házas. A gyerek kinek a vezetéknevét kapja?
"És ha nincs a nevén, nem fog gyerektartást se fizetni."
Ez azért nem egészen így van. Nem kell a nevét hordja a gyerek, ha bebizonyosodik, hogy ő az apa, bizony kell tartásdíjat fizetnie.
Kérdező, ha nem ismeri el az apa az apaságot, beperelheted. DNS vizsgálattal bizonyítani tudod, hogy ki az apja a gyereknek. Ez esetben tartásdíjra kötelezik. De arra nem, hogy nevére vegye a gyereket.
Amúgy fel nem tudom fogni, mi a gond azzal, ha a te nevedet kapja a gyerek. Házasságban élőknél is az esetek többségében ugyanaz a neve a gyereknek, mint az anyjának.
Ha nincs apja a gyerekednek, nyilván, neki rossz lesz. De másnak köze nincs hozzá.
Köszönöm szépen a válaszaitokat ! (Nyilván azt az embert leszámítva aki fattyúnak nevezte a gyermekem) .
Engem egyáltalán nem zavar hogy házasságon kívül szülök, csak szeretném, hogy az apuka nevét vegye fel, ennyi.
"Engem egyáltalán nem zavar hogy házasságon kívül szülök, csak szeretném, hogy az apuka nevét vegye fel, ennyi." - és pont ez az, amire nincs befolyásod, a gyerek névviselése mindenkor a két szülő KÖZÖS döntése (házasságban is!), tehát az apa beleegyezése nélkül nem megy.
A névviseléstől teljesen függetlenek a szülői jogok és kötelezettségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!