Gyereket várok, de nem vagyok házas. A gyerek kinek a vezetéknevét kapja?
Apasági nyilatkozat elég.
Attól, hogy nem írja alá, te még bemondhatod a nevét az anyakönyvbe (mindenképp írnak valamit az apa helyére), de ilyenkor nem tudom, a névviselés hogy van. Legrosszabb esetben DNS teszt, és utána megváltoztatod a gyerek nevét.
Ha az apuka nem hajlandó a nevére venni, meg nyilatkozni az apaságról BIZTOS, hogy nem tisztelném meg azzal, hogy a gyerek az ő nevét viselje. Inkább adnám pl nagyszülőjét, de szerintem semmi baj nincs azzal, ha az anyukája nevét kapja.
Ismerősöméknél amikor született a kicsi, az új házasságból, akkor ott helyben nem voltak hajlandó az új apuka nevére venni, pedig ott volt, és kitörték a balhét, hogy mi az hogy nem kaphatja meg az apja nevét a gyerek. NEM! Az anyakönyvvezető vagy ki, közölte, hogy nem hajlandó, hiszen a másik 3 gyereke már X, ezért hülyén nézne ki, ha a 4. Y lenne, ezért a volt férj nevét kapta, hiába volt jelen az apa. Na ez is jókora hülyeség :D
A előző férj nevét levetették a gyerekről, viszont mivel amúgy is "csúfolódós" neve van, az anyuka nevét kapta.
Ebbe semmi ciki nincs, főleg a gyerek felé nézve. Szerintem.
Na 2 és 6-os, akkor nem azért kapta az ex nevét a gyerek, mert a tesóinak is az a vezetékneve, hanem mert az a törvény, hogy bárki is a biológiai apa, házasság alatt fogant/született gyerek mindig a férj nevét kapja.
SZomszédomban is így volt. 3 gyerek apukájával válófélben volt anyuka, és az új élettárstól lett egy 4. gyerek. Az is a férj nevét kapta, és 1 évbe telt, mire sikerült a biológiai apát bejegyeztetni, és a nevére írni a picit.
Kérdező: nem a név miatt fognak valakit csúfolni: nővérem ikrei is az édesapjuk nevét viselik, nővérem meg az új férj nevét, és a kistesó is. Soha senki nem csúfolta őket, pedig elég "zabigyereknek" tűnnek. Csak hogy értsd (nem a valódi nevek, csak példa): Sógorom Horváth Gábor, nővérem Horváth Ágnes, lányok Kovács Adél és Kovács Zita, kistesó Horváth Zsolt. Senki soha nem tette szóvá, miért más a vezetéknevük... Pedig már 15 évesek, és 3 éves korukban történt az "apacsere".
Én meg árvaként nőttem fel, szóval hiába volt "apanevem", mégis apa nélkül nőttem fel. Soha nem csúfoltak, hogy nincs apám.
Amúgy még lehet apja a gyerekednek, névtől függetlenül, gondolom nem vonulsz apáca zárdába a következő 20 évre.
A kérdésre:
1. Az apaság elismeréséhez elég az apasági nyilatkozat.
2. Ha az apa nem akarja elismerni, akkor a gyerek születése után a bíróságon kell indítani eljárást az apaság megállapítására, ennek költségeit a vesztes fél fizeti.
3. Az apaság elismerése nem elég ahhoz, hogy a gyerek az apa vezetéknevét kapja, ebbe neki bele kell egyeznie, ha nem teszi, akkor az anya nevét kapja a gyerek.
4. Az anyáéval azonos vezetéknév lehetséges házasságon belül is.
5. Emiatt senki nem fogja csúfolni a gyereket, de ha ennyire szégyelled azt, hoyg házasságon kivöl szülsz, akkor miért vállaltad így a terheséget?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!