Mi olyat tehet egy polgárőr (járőrözés közben) egy bűncselekmény láttán, amit egy átlag civil polgár nem tehet meg?
Nem véleményekre, hanem konkrétumokra vagyok kíváncsi.
Ne idézd ide a vonatkozó törvényt, azt magam is elő tudom keresni.
Nem hatalmat akarok, csak tenni valamit érdemben. De azt a fegyvert vagy azt a kutyát sem vihetem magammal polgárőrként, amit civilként igen.
Legutóbb terelőszalagot kötöztünk a rendőrség segítésére. Azt kötözhette volna egy iskolai osztály is. Ezért legyek polgárőr?
A polgárőrséget nem mások "terrorizálására" hozták létre, és nem "nagyokosok" szervezték.
A polgárőrség abból az egyszerű elgondolásból született annak idején, hogy nem állhat minden utca sarkon rendőr, na meg a közbiztonsági helyzet is elég rossz volt, valamint hogy a szűk lakókörnyezete (települése) biztonságáért mindenki meg tud tenni annyit, hogy nyitott szemmel jár, és ha lát valamit, akkor nem elmegy mellette, elfordítva a fejét, hanem értesíti a megfelelő hatóságot. És teszi ezt adott esetben több más társával együtt, szervezetten.
Azóta ez országos szintre nőtte ki magát, bár manapság egy kicsit tényleg úgy tűnhet, hogy ki lett herélve az egész, és csak túlbuzgó nyugdíjasok gyülekezete. Bár egy kistelepülésen nyilván nem is fog az ember sok fiatalt találni erre, mert azok elmennek máshova tanulni/dolgozni.
Szóval nem kell túl sokat belelátni, valóban nem egy félkatonai vagy félrendőri szervezet. Éppen ezért nem is kell senkinek belépnie, akinek ez nem így, ebben a formában nem tetszik.
Az meg, hogy vannak hatalommániások is köztük, hát hol nincsenek? Szerintem találkozni olyan buszsofőrrel is, aki úgy áll az utashoz, hogy az csak azért van, hogy a munkáját akadályozza. :)
fütyörészni közembernek is szabad nem?
amugy nekem pozitiv tapasztalatom volt polgárörséggel. mentem tele kocsival, kilógó rakománnya s követtek egy darabig, hova mentem. gondolom felirták s a rendszámomat is. aztán ha valami lett volna jelentik a hatóságnk, azok elövesznek s ellenőriznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!