Ha rendőrség sértettként hallgat meg egy csalásban és és tudok egy másik sértettől is de nem adott engedélyt hogy felfedjem a kilétét, mik a kötelességeim és mi az amivel bűncselekmény követek el?
amikor tanúként kihallgatnak a rendőrségen akkor az igazat kell mondani, mert a hamis tanúzást a törvény bünteti
valószínűleg megkérdik, hogy tudsz e más sértettről,
ha nem kérdik meg akkor is olyan részletesen kikérdeznek, hogy elejthetsz egy kis megjegyzést ami alapján megkérdik és akkor már köteles vagy elmondani
így nem lesz bajod
jobb ha elmondod mert ha kiderül más módon és tudtál róla, de nem szóltál, megütheted a bokád
büntető eljárási törvény:
79. § (1) Tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet.
(2)311 Akit tanúként megidéztek, ha e törvény kivételt nem tesz, köteles vallomást tenni.
A kihallgatás elején tisztázni kell, hogy nincs-e a tanú vallomástételének akadálya (81-82. §). Ha a tanú vallomástételének nincs akadálya, figyelmeztetni kell arra, hogy köteles a legjobb tudomása és lelkiismerete szerint az igazat vallani, továbbá arra, hogy a hamis tanúzást és a tanúvallomás jogosulatlan megtagadását a törvény büntetni rendeli. A figyelmeztetést, valamint a tanúnak a figyelmeztetésre adott válaszát jegyzőkönyvbe kell venni. A figyelmeztetés és a figyelmeztetésre adott válasz jegyzőkönyvezésének elmaradása esetén a tanú vallomása bizonyítási eszközként nem vehető figyelembe.
nem tudom...
engem hallgattak már ki párszor de nem emlékszem ilyesmi figyelmeztetésre.
csak akkor nem merült fel harmadik személy kérdése ráadásul én nem sértett voltam, engem nem vertek át és a rendőrség csak a rám vonatkozó részleteket akarta tudni, másról meg nem is tudtam...
mert nem is szokott lenni, ez csak az elméleti sík ...
amúgy közel se olyan egyértelmű ez a helyzet mert ha pl kiadsz olyan szenzitív adatokat is, amelyek végül mégsem kapcsolódnak az ügyhöz, az illető simán beperelhet (azért létezik magántitok is a világon)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!