Mit lehet tenni az alábbi esetben?
Adott egy söröző, amely a Facebook oldalán rendszeresen oszt meg olyan videókat, amelyek a betérő törzsvendégekről készülnek, és ezek a vendégek legtöbbször illuminált állapotban vannak.
A legtöbb ilyen vendég nem is tud arról, hogy videózzák, és nem is látják online, mert nincs Facebook fiókjuk.
Továbbá, némelyik felvételen látszik, hogy lesből kameráznak, mert a pult magasított része belelóg a felvételbe, illetve távoli a felvétel.
Miután ezeket a videókat felteszik, azok, akik ismerik a sörözőt és van Facebook fiókjuk, kommentálják a videókat, gúnyt űznek a videón szereplőkből, stb.
Ez egy kis faluban történik.
Én nem járok a sörözőbe, de a FB oldalára rá szoktam nézni és ezen döbbentem meg.
Itt az a probléma, hogy olyan személyekről készítik, akik nem is látják ezeket a felvételeket, mert nincs Facebook fiókjuk, és némelyik még a netet sem tudja használni, sajnos.
De ezt a feltöltősdit akkor sem tehetnék meg a sörözőben dolgozók.
Az is probléma, hogy ezek a személyek olyan szinten vannak, hogy nem értik, hogy ezt mindenki láthatja, aki ismeri az oldalt. Így ők nem is foglalkoznak ezzel.
Ilyen esetben mi a teendő kívülállóként?
Kívülállóként is feljelenthetem?
Mi a módja ennek? Még soha nem foglalkoztam ilyennel.
Az adott FB oldal linkjét tudom, illetve a sörözőnek a fizikai földrajzi címét (telephelyet).
Konkrét neveket, hogy ki üzemelteti, ki dolgozik benne, ki az, aki elkészíti a videókat ill. felteszi, nem tudom.
2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
Márpedig az érintettek nem adtak rá engedélyt. Ebből kifolyólag az érintettek, ha a kocsma üzemeltetői illetőleg akik feltették a videókat ónként nem törlik le írásbeli figyelmeztetés ellenére se, akkor vagy bírósághoz fordulhatnak a panasznapon (bírósága válogatja, hogy a hét melyik napján tartja). Vagy elmennek a Kormányhivatalba az Igazságügyi szakszolgálatot megkeresik, és pártfogó ügyvédet, aki eljár a nevükben.
A feljelentést nem tartom 100%-ig célravezetőnek, mert a személyes adattal visszaélés c. bűncselekménynek az is eleme, hogy jelentős érdeksérelmet okozva, a rendőrök meg beleköthetnek, hogy hol annak a csóringer részeges alaknak a jelentős érdeksérelme?
Ezért próbálnám meg inkább polgári, mint büntető útra terelni az ügyet (és ha a bíróság az érintetteknek kártérítést is megítél, azzal csak nyernek)
Köszönöm szépen a segítő válaszokat!
Meglátom, mi a legcélravezetőbb megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!