Mit tehetek, ha úgy érzem hamis ásványvízet vásároltam, találtam a boltokban?
Még nyár elején vásároltam osztrák Vöslauer vízet (magyar cimke van rajta), direkt több vizet is vettem, hogy összehasonlítsam melyiknek van jobb íze és a vöslauer víz nyert.
Ennek ellenére most a szezon közepén megint vásároltam ráadásul nem kis mennyiséget. És a víznek ilyen tipikus olcsó ásványvíz íze van.
Én azt gondolom, hogy hamis lehet a tartalma. Nem az a víz van benne ami rá van írva. Mit tehetek ebben a helyzetben?
Bár a gyártó elvileg osztrák. Lehet, hogy már az osztrák gyártó is más vizet tölt bele.
Elnézést, de némely hozzászólás eléggé megmosolyogtató szakmailag. Az is, hogy van olyan, hogy "olcsó ásványvíz íz", meg hogy a "sima" ásványvizet utólag dúsítják ásványi anyagokkal. Szerintem meg is mutatom a kollégáimnak, legyen egy jó napjuk. :D
A vizek íze a bennük oldott ásványi anyagoktól függ és teljesen szubjektív(!), hogy kinek milyen íz jön be. Az az általános, hogy mindenki azt tartja normálisnak, amit gyerekkorában(!) megszokott...
Egy drága ásványvíznek is lehet dettó ugyanolyan íze, mint egy olcsónak, ha egyszer ugyanolyan összetevőkből áll, eléggé szűkösek a határok az iható víz esetében. Ami a dúsítást illeti, inkább kivonni szoktak egyes oldásban lévő anyagokat, vegyületeket a vízből, ha abból túl sok lenne vagy káros lenne - pl. arzén. Merthogy nagyon sok mélyből jövő víz eléggé túlzásba viszi az ásványi anyag tartalmat azon egyszerű oknál fogva, hogy mindenfélét kiold a tárolókőzetből az idők folyamán. A mélyből jövő vizek több ezer évesek, értve ezalatt, hogy valamikor hosszú időn át leszivárogtak a mélybe (több, vagy épp sok száz méter mélyre), aztán ott állomásoznának az idők végezetéig, ha nem nyúlna le oda is az ember keze és termelné ki őket. Szóval van idejük mindenfélét kioldani a kövekből - ha mészkőben vannak, akkor elsősorban a keménységért felelős hidrogénkarbonátokat - még akár radioaktivitásra is szert tehetnek, mondjuk ezt nem annyira oldás révén.
Szóval ha iható vizet akarnak belőlük faragni, akkor némely cuccot el kell távolítani belőlük, különösen Magyarországon, ahol még a csapvizek jó része is beleesik az ásványvíz kategóriába az EU-s minimum ásványianyag határérték szerint. Meg lehet nézni, hogy külföldön tele vannak a polcok olyan vizekkel, amikben jó ha 4 ásványi anyag van, de az is olyan minimál mennyiségben, hogy még 30-200 mg összmennyiséggel is találkozhatunk a címkén...
Ettől függetlenül ha ugyanabból a kútból származik a víz (elvileg a címkén rajta kellene lennie a víznyerő helynek kóddal, pl. csak úgy hasraütés szerint - Békéscsaba K-2 jelű kút), akkor elvileg ugyanolyan ásványianyag-tartalmúnak (tehát ízűnek) kell lennie, miután ez az ásványvíz egyik kritériuma.
Természetesen az emberi fantázia végtelen és bármire képes összeesküvéselméletet gyártani, azonban az tűnik kb. a legvalószínűtlenebbnek, hogy egy vizet, amiből egy csomó kitermelhető
- hígítsanak
- hamisítsanak
- egy jó nevű cég kockáztassa a hírnevét ezzel
- költséges eljárásokkal manipulálják a filléres víz összetételét... (amivel egyébként rögtön el is veszítenék a jogot az ásványvíz elnevezésre)
Én közvetlenül a gyártónál érdeklődnék, hogy nem tudja-e mi történhetett az xxx lejáratú szállítmányával, mert minőségi kifogások merültek fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!