A munkáltató nem jelentett be, fizetni nem akar, mit tudok tenni?
Budapesten és minden megyében van a Járási Hivatalnak Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztálya; feladatuk a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés.
Az elöttem lévőkről nincs emmi info, es elmondasuk szerint mindenki elment az első 2 het alatt, tehát nincs arról papír, hogy bárki probanapozott ott.
A másik 2 ember mar 3 eve ott van (minimálbéres bejelentve, de tobbet kapnak).
Ha bevallom, hogy minimálbérre akartak bejelenteni es errol tudtam, akkor engem is megbuntetnek, igaz?
Lassan lehar a 14 nap, vártam 10 napot napot a kifzetessel... Hátha...
Bizonyára sok olyan adalékot tudsz, ami a felügyelet számára hihetővé teszi. Sajnos, van gyakorlatuk ilyen esetekben.
Nyilván tudsz olyan körülményeket, amit vásárlóként, kívülállóként nem tapasztalhattál meg.
És, ha egy dologban is megbukik a „munkáltató”, akkor feltételezhető, hogy részéről nem kerek a dolog.
Bizonyára vásárlók is emlékeznek rá, hogy ott dolgoztál.
És, ha egy napot is ott dolgoztál, és nem jelentett be, az fekete foglakoztatás.
A NAV is hiányolni fogja a béred után a munkáltató által fizetendő közterhet.
Azért, ha ezeket előadod neki, és hogy hova fogsz fordulni, nem gondolom, hogy vállalja a kockázatot. Ha mégis ilyen bátor, akkor nagy eséllyel pórul jár. Ami téged nem feltétlen vigasztal. Lehet, hogy nem éred el, hogy az ígéret szerinti összeged kapd (attól függ, hogy szakmunka e, amit végeztél, és van-e hozzá szakképzettséged), és, bizonyára, alkalmazni sem fog tovább.
Egyébként, 2017-ben, egyszerűsített foglalkoztatás esetén 623 Ft/óra (szakképzettséget igénylő munkakörben 806 Ft/óra) a legkisebb adható bér.
Te döntheted el, hogy ezt közlöd vele, vagy megvárod, hogy a hatóság előtt adja elő a 400 Ft-os órabér ajánlatot; ami, számára, bukta.
Neki lesz nehéz dolga, ha mindent tagad. Nyilván, neked is egyszerűbb lenne írásos szerződés, de az ilyen csalóknál épp az a lényeg, hogy kerülik a szabályos eljárást. És valószínűleg nem te vagy az első, akivel így csinált.
Ne te aggódj! Előadod, amit itt leírtál, ha részleteket kérdeznek, elmondod.
Persze, ha hosszú távon hagyatkoznál erre a munkára, akkor azt kell mérlegelned, hogy tűröd a további becsapásokat, és maradsz így is; vagy más helyen próbálkozol.
Azt nem értem, hogy mi bajod lehetne abból, hogy elfogadod a minimálbéres ajánlatot? A 800 Ft az minimálbér, amit ajánlott (Legalábbis szakképzettség esetén. Enélkül nem gondolom, hogy 800 Ft-ot ajánlott volna.)
Véglegesítés esetén pedig, szakképzettséget igénylő munkahelyen 926 Ft/óra a kötelező minimálbér. (Szakképzettséget nem igénylő esetben 733 Ft/óra.)
De, ezeket nem kell feltétlen tudnod. Te úgy tudtad, hogy az általa ígért órabér az a minimálbér. Nem kell ezt bejelentéskor tisztáznod, ha mégis részletezik, akkor elcsodálkozol; ezt nem tudtad.
Egyébként is, kaptál olyan pénzt, ami után nincs szándékod járulék-előleget, adó-előleget fizetni? Nem. Még olyat sem, ami után fizetnéd. Akkor miféle felelősséged van, miféle bajod lehetne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!