Most akkor közterületen kell engedély forgatáshoz vagy nem?
Esetleg erre vonakozó jogszabályt tud valaki?
Ahány jogász megkérdezek, annyiféle verziót hallok.
De mi az igazság?
A HírTV-sek szivatása kapcsán pl ezt elismerték: "Az intézkedő rendőrök először forgatási engedélyt kértek volna a stábtól, majd amikor jelezték nekik, hogy közterületen nincs szükség forgatási engedélyre, adategyeztetés céljából igazoltatták őket."
> na de máskor meg azzal jönnek, hogy ha csak leteszek egy állványt a járdára, máris kell területfoglalási engedély ill. minden egyes benne szereplő embertől is külön beleegyezés.
Akkor most melyik az igaz? Még tömegrendezvények esetén se tiszta a kép, hiszen ott is videózhat vagy fotózhat úgy az ember, hogy valaki felismerhető ... akkor mindenkitől kellene engedély, hely jellegétől függetlenül? (pl. sportesemény, koncertek stb)
oké csak annyiszor volt ez már téma, és volt mikor jöttek ilyennel h területfoglalási engedély csak mert leteszünk egy állványt. aztán hogy hiába tömegrendezvény, akkor se lehet pl XY sportolót kiemelve a tömegből lefotózni hanem csak tömegben.
kicsit olyan gumiszabályozásnak érzem ezt az egészet.
de velünk is megesett már h rendőr szólt h mit videózunk közterületen engedély nélkül és még a kártyát is el akarta venni ... tényleg jó lenne egy egyértelmű jogszabály, amit asz ember magánál hordhatna, de nekem nagyon úgy tűnik h ez is olyan h éppen ki hogyan értelmezi ...
Ptk. 2:48. §
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.
Tehát ha lefényképezel egy teret, amin van 100 ember, akkor nem kell mindegyiket megkérdezned. De ha lefényképeznél egy jó csajt valamelyik padon, akkor előtte engedélyt kell kérned tőle.
én is ezt tapasztalom, de akkor mégis mi alapján döntik el h éppen engedik vagy elzavarnak? szimpátia vagy zsebpénz a rendőrnek?
imádom ezt a helyzetet, amikor nincs rá egyértelmű szabály. hát igenis legyen.... kinek jó ez a kuszaság?
de még amit az utolsó előtti írt, az is gumi ... és honnantól számít a második verziónak? ha már 5 m közelről fotózom le, akkor kell az engedélye, de ha távolabb megyek és még lesz benne 5 másik ember, az már úgy tömegfelvétel és oké? (miközben lehet h egy az egyben ugyanúgy kivehető rajta az az 1 személy)
ahogy sok más ország is:
Közterületen bármit lehet fotózni (magát az egyént is), magánterületen pedig csak az illető engedélyével.
Ez ilyen egyszerű sztem és így legalább egyértelmű.
két érdekes dolgot olvastam hasonló kérdéseknél:
"Az Új Ptk. szövege szerint a fénykép elkészítéséhez és közzétételéhez egyaránt szükséges a fényképen szereplő hozzájárulása. A nyilvános közszereplés alkalmával és tömegfelvétel esetén azonban engedélyt kérni nem szükséges."
>> oké ez tiszta, de gondolom, a közszereplőre vonatkozik. de mi történik olyankor, ha én a tömegből videózok pl egy koncerten, nyilvános rendezvényen, de nem csak a közszereplő, hanem nyilván pár másik néző is belekerül a felvételbe? és ha közel van, akár egészen beazonosíthatóan is?
Másik amit olvastam:
"Állvánnyal rögzítés viszont már más dolog. Ehhez a közterület önkormányzatának, adatvédelmi hatóságnak az engedélye is szükséges lehet"
de miért? ugyanúgy veszi az ember, csak nem a kezében tartja, hanem állványon? ezt akár egy snassz német turista is megteszi csak mert a várost fotózza...
Eskü semmit se értek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!