Ha valakitől fenyegető tartalmú zaklató sms eket kapok és feljelentem, az közvádas vagy magánvádasnak minősül?
Ismét #2 vagyok, én is arra szerettem volna kilyukadni, hogy közvádas, csak a másik oldalról közelítve: azaz mivel nem tartozik a magánvádas bűncselekmények közé, a zaklatás is közvádas. A Btk. idézett rendelkezése pedig azt takarja, hogy csak magánindítványra büntetendő. Ahogy írtam, feljelentést bárki tehet, magánindítványt csak az arra feljogosított fél. Értsd:
Megölsz valakit (emberölés NEM magánindítványos bűncselekmény), a fodrászod/szomszédod/barátod, bárki tehet az ügyben feljelentést, eljárás indul. Vannak azonban olyan, taxatíve meghatározott bűncselekmények, mint például a könnyű testi sértés, vagy zaklatás, amely csak magánindítványra büntetendő. Azaz te kapod a zaklató smseket (a zaklatás magánindítványos bűncselekmény), a fodrászod/szomszédod/barátod nem jogosult eljárás megindítását kezdeményezni, mivel magánindítványt csak az arra feljogosított fél (ez általában a sértett, jelen esetben te) tehet.Tehát a magánindítványnak, mint írtam, csak a tekintetben van jelentősége, hogy az eljárás mi alapján indul meg. Ettől teljesen különböző dolog a közvád/magánvád. A Be. idézett szakasza határozza meg, melyek a magánvádas bűncselekményeket (nem keverendő a magánindítvánnyal!). Ebbe a körbe a zaklatás nem tartozik bele, tehát magánindítványra büntetendő (magánindítványra indul az eljárás), és közvádas. Remélem érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!