Megsértem e valakinek a jogait azzal, hogy ha az utcán fényképezve belekerül a látószögbe?
Nagyon sokat fényképezem olyan szituációkban (pl. esküvő) ahol teljesen életszerűtlen, hogy engedélyt kérjek, sőt egy ideje már videózni is szoktam, de SOHA nem volt még ebből problémám abban a tekintetben, hogy konkrétan a képen/filmen szereplőknek lett volna ezzel gondja. Egyszer egy esküvőn volt egy vendég aki messziről kiabált, hogy "NEM JÁRULOK HOZZÁ!" ahányszor meglátott, nyilván Őt nem fotóztam, aztán ezen úgy össze is veszett a kísérőjével, hogy haza is ment. Olyan persze sokszor előfordult, hogy valaki önkéntes igazságosztót/jogvédőt akart játszani. Nyilván ez a való életben úgy néz ki, hogy:
a) a fotók készítésekor odamegy aki nem akar szerepelni a fotóshoz és megkéri, hogy Őt hagyja ki a képekről és elkerüli a témát, hogy ne legyen útban,
b) utólag ír egy e-mailt/felhívja a fotóst és megkéri, hogy törölje a képet és ezzel end of story.
Értelmes ember nem áll neki emiatt verekedni/törnizúzni/perelni.
Épp ma tanultunk erről (rendőrnek tanulok) :)
Mi a következő információt kaptuk: közterületen bárki bármit és bárkit lefotózhat, DE nem használhatja fel a képet pl Facebook-ra, és sehova. Ha megteszi, azzal személyiségi jogokat sért.
Ebben a formában ez se igaz, maximum részben :)
A képmáshoz való jogot sérti bármilyen kép amihez nem járultak hozzá. Ez alól kivétel a tömegrendezvény.
Ha random embereket lefényképezel az utcán, még ha nem is ők jelentik a fő témát, sérted a képmáshoz való jogukat, maximum nem tudsz róla :)
A törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól.
"Ha random embereket lefényképezel az utcán, még ha nem is ők jelentik a fő témát, sérted a képmáshoz való jogukat, maximum nem tudsz róla :)"
"Pontosabban akkor ha fel is rakod valahova, de ezt már az elöbb leírtam :)"
Nem,épp ez a lényeg,hogy nem sérted meg.
Csak azt nemértem, hogy akkor mi leendő rendőrként miért tanuljuk másképp? ;)
Pláne, hogy több tanártól is miért tanuljuk akkor rosszúl :D
Jó, lehet igazatok van, de azért ők se ma kezdték a jogot tanulni, és oktatni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!