Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megsértem e valakinek a...

CaveGhosT kérdése:

Megsértem e valakinek a jogait azzal, hogy ha az utcán fényképezve belekerül a látószögbe?

Figyelt kérdés
Arról van szó, hogy fbookon kaptam egy feltett fényképemre figyelmeztetést (nem jelentést) az egyik ismerősömtől, hogy sértem az emberek jogait ha belekerülnek a kamera látószögébe. Nos én ezen elgondolkodtam és arra jutottam, hogy nem is tudom hány jogsértési perrel élhetnék mert én is belekerültem nem egy felvételbe! Kiszámolni sem lehet mennyi "digitális árnyékot" hagytam önkéntelenül. Szerintem ez a egy tökéletes baromság. Nem küldhetem el a fél várost azzal, hogy én fotózni szeretnék.

2017. jún. 19. 04:20
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:
Pláne a mai világban, amikor is minden embernél telefon van ! Ha az utcán megyek, ha tömegközlekedési eszközön tuti, hogy minden második ember a kijelzőt nézi. Én tájfotós/videós vagyok, hobbiként csinálom és a tegnapi volt az első eset, hogy rám szóltak.Még csak nem is idegenek, hanem közeli ismerősöm. A múlt héten az Esztergomi Bazilikában voltam és annak is legtetején. Körbe mentem kamerával a kezemben és velem szemben is jöttek szintúgy, szóval egymás felvételébe kerültünk de ez se nekem sem a másik felvételt készítőnek nem okozott gondot. Amennyire a hely engedte kikerültük egymást és ez a jelenet benne is maradt az én felvételemben.
2017. jún. 19. 15:17
 22/29 anonim ***** válasza:

Nagyon sokat fényképezem olyan szituációkban (pl. esküvő) ahol teljesen életszerűtlen, hogy engedélyt kérjek, sőt egy ideje már videózni is szoktam, de SOHA nem volt még ebből problémám abban a tekintetben, hogy konkrétan a képen/filmen szereplőknek lett volna ezzel gondja. Egyszer egy esküvőn volt egy vendég aki messziről kiabált, hogy "NEM JÁRULOK HOZZÁ!" ahányszor meglátott, nyilván Őt nem fotóztam, aztán ezen úgy össze is veszett a kísérőjével, hogy haza is ment. Olyan persze sokszor előfordult, hogy valaki önkéntes igazságosztót/jogvédőt akart játszani. Nyilván ez a való életben úgy néz ki, hogy:

a) a fotók készítésekor odamegy aki nem akar szerepelni a fotóshoz és megkéri, hogy Őt hagyja ki a képekről és elkerüli a témát, hogy ne legyen útban,

b) utólag ír egy e-mailt/felhívja a fotóst és megkéri, hogy törölje a képet és ezzel end of story.

Értelmes ember nem áll neki emiatt verekedni/törnizúzni/perelni.

2017. jún. 19. 15:29
 23/29 anonim ***** válasza:

Épp ma tanultunk erről (rendőrnek tanulok) :)

Mi a következő információt kaptuk: közterületen bárki bármit és bárkit lefotózhat, DE nem használhatja fel a képet pl Facebook-ra, és sehova. Ha megteszi, azzal személyiségi jogokat sért.

2017. jún. 19. 15:34
 24/29 anonim ***** válasza:
#23: Ez így ebben a formában nem igaz. Akkor sért személyiségi jogokat (konkrétan a személyes képmáshoz való jogot) ha konkrétan egy személyt fényképez le, vagy azt az egy személyt valamilyen a tömegből való kiemeléssel ábrázolja. Ha random emberek mászkálnak az utcán, akiket lefényképezek úgy, hogy a fő téma egy épület, vagy a barátom akit fotózok, de látszanak rajta mások is és utána ezt publikálom, nem sértek vele semmilyen jogokat. :)
2017. jún. 19. 17:17
 25/29 anonim ***** válasza:

Ebben a formában ez se igaz, maximum részben :)

A képmáshoz való jogot sérti bármilyen kép amihez nem járultak hozzá. Ez alól kivétel a tömegrendezvény.

Ha random embereket lefényképezel az utcán, még ha nem is ők jelentik a fő témát, sérted a képmáshoz való jogukat, maximum nem tudsz róla :)

A törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól.

2017. jún. 19. 17:55
 26/29 anonim ***** válasza:
Pontosabban akkor ha fel is rakod valahova, de ezt már az elöbb leírtam :)
2017. jún. 19. 17:57
 27/29 anonim ***** válasza:

"Ha random embereket lefényképezel az utcán, még ha nem is ők jelentik a fő témát, sérted a képmáshoz való jogukat, maximum nem tudsz róla :)"

"Pontosabban akkor ha fel is rakod valahova, de ezt már az elöbb leírtam :)"

Nem,épp ez a lényeg,hogy nem sérted meg.

2017. jún. 19. 18:25
 28/29 anonim ***** válasza:

Csak azt nemértem, hogy akkor mi leendő rendőrként miért tanuljuk másképp? ;)

Pláne, hogy több tanártól is miért tanuljuk akkor rosszúl :D

Jó, lehet igazatok van, de azért ők se ma kezdték a jogot tanulni, és oktatni :)

2017. jún. 19. 18:31
 29/29 anonim ***** válasza:
Gyerekek, be lett idézve a hatályos jogszabály. Nem is értem, mint vitatkoztok. Még csak megosztani sem kell, a felvétel elkészítése is jogszabályt sért - kivéve tömegfelvétel.
2017. jún. 19. 19:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!