Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megsértem e valakinek a...

CaveGhosT kérdése:

Megsértem e valakinek a jogait azzal, hogy ha az utcán fényképezve belekerül a látószögbe?

Figyelt kérdés
Arról van szó, hogy fbookon kaptam egy feltett fényképemre figyelmeztetést (nem jelentést) az egyik ismerősömtől, hogy sértem az emberek jogait ha belekerülnek a kamera látószögébe. Nos én ezen elgondolkodtam és arra jutottam, hogy nem is tudom hány jogsértési perrel élhetnék mert én is belekerültem nem egy felvételbe! Kiszámolni sem lehet mennyi "digitális árnyékot" hagytam önkéntelenül. Szerintem ez a egy tökéletes baromság. Nem küldhetem el a fél várost azzal, hogy én fotózni szeretnék.

2017. jún. 19. 04:20
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Oké, tehát kártérítést nem kapsz. Mi értelme perelni? Eleve a kép elkészültét/a rajta történő szereplésed tényét sem tudod bizonyítani ha nem került publikálásra az említett fotó. Ha meg publikálásra került, írsz egy e-mailt a publikálónak, hogy "figyi már, nekem kellemetlen, hogy szereplek azon a képen szedd már le" Ő meg ha nem akar vitát leszedi, vagy kiretusál a képről és úgy publikálja. Tök felesleges ezen pörögni, teljesen életszerűtlen, hogy ebből valakinek komoly problémája legyen, mint az izomszag is, amit itt néhány komment áraszt.
2017. jún. 19. 09:49
 12/29 anonim ***** válasza:
95%

Na,akkor nézzünk egy Alkotmánybírósági határozatot:

"[25] A magánszféra védelme – a saját képmáshoz való jog védelmével szemben – nem kifejezetten az ábrázolásra irányul, hanem a közlés témája és helye szerint ítélendő meg. Nyilvános helyeken általában hiányzik a magánszféra védelmére való hivatkozás alapvető feltétele: a visszavonulási igény. Ezért más a megítélése a titkos és a nagy távolságból teleobjektívvel készített fényképfelvételeknek. Azoknál a képeknél pedig, amelyeken a személy a táj részeként vagy más nyilvános helyen véletlenszerűen, a kép fő tárgyával együtt látható, pl. épület előtt elsétáló személy, vagy gyülekezésekről, felvonulásokról vagy más hasonló rendezvényekről szóló képeknél, amelyen a képen szereplő személy részt vett, szintén másként jön szóba a magánszféra védelme.

[26] Képmás közterületen való készítése és annak tárolása vagy nyilvánosságra hozatala önmagában elsősorban nem a magánélet tiszteletben tartásához, a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, a magántitok, vagy a személyes adatok védelméhez való jogról szóló szabály hatálya alá tartozik."

28/2014. (IX. 29.) AB határozat

Magyarán nyugodtan fényképezhetsz az utcán tárgyakat,épületeket, saját magatokat úgy is,hogy közben más is belekerülhet a képbe.

2017. jún. 19. 10:01
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy ez a jogszabály egyértelműen olyan szituációkra lett kihegyezve, mint amikor például egy véletlenül sem közszereplő (nevezzük mondjuk Takony Árpádnak) sétál az utcán és aljas ujságírók lefotózzák, majd ujságcikk illusztrációjaként felhasználják.

Tehát jelen esetben a cél szentesítette az eszközt, és bármilyen ostoba és otromba lett is az új jogszabály, ez van hatályban, akár tetszik, akár nem - és vonatkozik rád és Izom Tibire is, nem csak Takony Árpádra és az újságírókra.

2017. jún. 19. 10:01
 14/29 anonim ***** válasza:
Igazából tökmindegy kire vonatkozik, mert nem változott semmi akkor amikor változtattak a jogszabályon, a bírói gyakorlat addig is az volt, amit most a jogszabály ír, csak a sok egységsugarú (lásd feljebb) most már felhatalmazva érzi magát, hogy üssön ha fényképezőgépet lát. Há' me' nekem jogom van hozzá' hajadismijen!
2017. jún. 19. 10:06
 15/29 anonim ***** válasza:
Igen, de pont ez a baj az orbáni unortodox demokráciával: nem változott a bírói gyakorlat - de már megvan rá a jogi alapja! Most már - ELMÉLETILEG - elítélhető, illetve szankcionálható egy olyan cselekmény, ami eddig nem volt az. Az átlag kisembert ez mindaddig nem fogja érinteni, amíg nem véletlenül XY-t fotózza le kényes helyzetben, akkor ugyanis garantáltan meg fog válltozni a bírói gyakorlat, és - immár jogszerűen - elmarasztalják Gipsz Jakabot.
2017. jún. 19. 10:12
 16/29 anonim ***** válasza:

#18: Remélem, hogy trollkodsz, mert ha nem az nagyon, de nagyon szomorú. Nem kell bizonyítani? Akkor, mégis mi alapján perelsz? Mindenkit beperelsz aki a környezetedben "kattint"? :D Nem, Te tényleg nem írhatod ezeket komolyan.

Személyi jogok nem léteznek, személyes jogok sem. Személyes képmáshoz való jog létezik, azt viszont nem úgy védik, hogy pofánverik azt aki szerintük megsérti őket, de még csak nem is úgy, hogy senki nem fényképezhet le senkit. Ami meg Téged sért, törvényt/jogot még nem. Szóval ha Téged sért az a Te problémád és nem másoké. Az meg, hogy ki a buta tuskó, szerintem látszik a kettőnk kommunikációja között tátongó szakadékból is. Meg a nekem írt privát üzenetedből is. Valahol azért csodálatos, hogy azt gondolod, hogy ettől nekem rosszabb lesz. Mert nem lesz.

Remélem egyszer lefotóz valaki olyan akinél erősebbnek hiszed magad, aztán az első ökölrázás közbeni alpári felháborodásodnál arcon lő a gázpisztolyával ÖNVÉDELEMBŐL és jól kiröhög! Puszi!

2017. jún. 19. 10:24
 17/29 anonim ***** válasza:
2017. jún. 19. 11:44
 18/29 anonim ***** válasza:

ma 11:44

Nem százas a csávó.

2017. jún. 19. 11:54
 19/29 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat ! Nem gondoltam volna, hogy ebből ekkora vita is lehet ! Én is arra hajlanék, hogy miért ne lehetne tömegfelvétel kategória ? Például ott vannak a koncertvideók. Ha hivatalosan van felvéve akkor azt a zenekar közli jó előre de találkoztam olyannal is, hogy épp koncertközben mondják meg, hogy élő felvétel van. Engem ugyan nem érdekel ha valakinek bekerülök a képébe, csak mint érdekesség miatt gondolkodtam el a dolgon, hogy mennyi képen videón lehetek rajta ? De könyörgöm, ha éppen nem itthon vagyok hanem olyan helyen, ahol nem voltam, akkor nem állhatok ki a fényképezendő utcára, ház elé, tájba etc..., hogy elnézést kérek de nem mennének arrébb mert fotóznék ? Gondoltam, hogy bonyolult lesz de azt nem, hogy ennyire.ha nekem nem szólnak eszembe sem jut ez a dolog !
2017. jún. 19. 14:57
 20/29 A kérdező kommentje:

dolus directus !

Azt hiszem a te válaszod nagyon meggyőző !

2017. jún. 19. 14:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!