Megsértem e valakinek a jogait azzal, hogy ha az utcán fényképezve belekerül a látószögbe?
#1-es!
Te mit képzelsz? Közterületen hogy lehet fotózni anélkül, hogy emberek legyenek rajta? Én is fotóztam a szegedi Dóm templomot a karácsonyi vásár idején, és kb. 150 ember volt a téren. Szerinted ezt hogy lehet megoldani? Beba...na, ha mindenki feljelentene. :D
Városi látképnél szinte elkerülhetetlen hogy legyen rajta ember. Valahol ugy olvastam ( Völgyi atilla.blog) hogy ha minimum 4-5 ember van a képen közelről, akkor tömegnek számit, a tömeg szabadon fotózható. Van az úgynevezett ráutaló magatartás, : pl ha flemeled a gépet, és rádmosolyog az illető: engedi a képet. Ha elfordul-grimaszol, esélyes hogy az #1 -essel futottál össze :D Érdemes megvárni, amíg kimászik a képből. Messze nincs egyértelmű jog erről (sem) magyarországon.
Bárki beperelhet érte, de ennek feltétele, hogy a kép nyilvánosságra kerüljön.
Ezt úgy hívják,hogy tömegfelvétel, és nem sérted meg a személyiségi jogait. Alapesetben szükséges a beleegyezés a képmás felhasználásához,de ez egy kivétel a főszabály alól. Mivel a fénykép célja nem az ő ábrázolása,hanem valami egészen más (épület,rendezvény,embertömeg stb),életszerűtlen lenne mindenkitől egyesével engedélyt kérni,aki szerepelhet a fotón. Ha beírod a keresőbe,hogy "tömegfelvétel" bővebben is találsz infót. De itt a Polgári Törvénykönyv rendelkezése:
"2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."
FTommy nevű felhasználó válasza:
"Bárki beperelhet érte, de ennek feltétele, hogy a kép nyilvánosságra kerüljön."
Téves, ahogy előttem idézték is ajogszabályt, már a kép elkészítése is jogszabályba ütközik, ha nem járul hozzá - akár ráutaló magatartás útján is - a képen szereplő személy.
A "tömegfelvétel" pedig egy tipikus gumiszabály, de az, hogy 2-3 ember bolyong az utcán, az határozottan NEM tömegfelvétel.
Elég hülyén hangzik és egyáltalán nem életszerű, de sajnos Magyarisztánban ez a hatályos jogszabály.
5-ös 70 %-ös TÖKÉLETESEN megmondta, ugyanezt gondolom én is, és ez pontosan így is van!!!
Köszi 70 %, végre valaki elmagyarázza a sok ballga ostoba jószágnak!
"Esélytelen, hogy bármilyen bíróságon bizonyítsd, hogy Neked ebből mondjuk anyagi károd keletkezett."
Ez nem is feltétel. A jogszabály engedélyhez köti a fényképfelvétel készítését, és ennyi a bíróságnak elég is.
Az már egészen más kérdés, hoyg mennyire életszerű ez a jogszabály, de a bíróság - ha oda kerül egy ilyen ügy - ezt nem mérlegelheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!