Ha valaki betörne hozzám és rám támadna, és önvédelem során akaratlanul megölném, akkor mi lenne?
a kérdés oka : kiváncsiság, hallani ilyet-olyat és nem tudom kinek van igaza
nem tört még be hozzám soha senki, remélem nem is mielőtt kérdeznétek
Nemrég módosították a tv.-t és így már elvileg ha a támadó éjjel (sötétben) támad és vagy többed magával "ijedtedben" akár halálos erővel is védekezhetsz!
De tudni kell hogy ehhez:
- Csak legálisan otthon tartható eszközt használhatsz fel. (Balta, csákány, konyhakés, ílypuska, kalapács, lapát, legálisan tartott lőfegyver stb...bármi ami otthon lehet.)
- Jó ha szemtől szembe végzel a támadóval. (Ha hátbalövöd vagy utána mész az udvarra utcára és hátulról úgy bántod és végzel vele, feszülsz érte! Ugye azt egyértelműen megállapítják hogy hátulról csaptad szét, futás közben...)
Erre mondják jobb ha küszöbön belül van! (Ha kilóg húzd beljebb...XD)
- Ha ilyet teszel biztosan ne éljék túl hogy ne pofázhassanak! Még a végén azt vallanák/hazudnák a bíróságon hogy "b*d*s cig*ny*zt*l közben vagy valami ilyesmit, bármit hazudhatnak, ha többen vannak főleg elhiszik nekik!
Mindazonáltal a halott támadók népes rokonságától a rendőrség sem biztos hogy meg tud védeni majd utólag, ha megúsznád szabadon a dolgot. Azaz utána vagy még a per közben költözés más városba...
ezt írja a Btk.:
22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,
b) az a lakásba
ba) éjjel,
bb) fegyveresen,
bc) felfegyverkezve vagy
bd) csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.
(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.
#1 a rendőrség nem is akarna szerintem, mert sz#rnak bele mindenbe
köszi a válaszokat
Na, ez engem is érdekel, bővebben.
az idézett törvény csak a ház/lakás kérdésére tér ki. Elvileg ugyebár az autó utastere is a tulajdonos magánterülete. Én taxis vagyok, így nekem kvázi a munkahelyem is. Ha rám támad az utas, esetleg késsel/bicskával, ugye nyilván a pénzem kell neki, de én valahogy beleállítom a saját kését (vagy a bicskámat, amit az autóban tartok, kihangsúlyoznám, hogy nem kifejezetten ilyen esetre, egy jó svájci bicska mindig jó ha kéznél van), kilököm az autóból, esetleg az ijedtségtől elhajtok, de tegyük fel, megvárom ott, amíg kijönnek a zsaruk/mentők, akkor engem vegzálhatnak utána? Mivel gyakorlatilag közterületen történik (az autó belseje nem közterület, de a konfliktus biztosan ki fog kerülni az autóból), nem a lakásomban, ahol elvégre még védtelenebb vagyok mint otthon. Na ilyenkor mi van?
vizsgálnának 4 évig, persze közben meghurcolnának, egyik fél évben bűnös lennél, másik félévben ártatlan, ez váltakozik, majd a végén kapnál 3 év felfüggesztettet 2 év közügyektől eltiltással, hogy érezd a törődést. ez történne valszeg a magyar jogrendben.
(betörnek, rádtámadnak, te pedig amúgy jogosan védekezel melynek okán meghal a támadó - és tényleg így történik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!