Mi számít Segítségnyújtás elmulasztásának?
Ha pl látom hogy valaki rosszul van és odamegyek hozzá, azt mondja hogy jól van én elmegyek ő pedig pl meghal akkor elmulasztottam a segítségnyújtást vagy nem?
Vagy ha gyereksírást hallok a nádasban, de nem tudom hogy játszanak a gyerekek vagy valaki otthagyott egy csecsemőt és később kiderül, hogy a csecsemő meghalt akkor az annak számít?
Illetve ez mit jelent?
"Azt, hogy a sértett segítségre szorul-e vagy sem, negatív irányból kell vizsgálni. A segítségre szorulás tényének tényállási elemmé tétele olyan pozitív irányú bizonyítást követelne meg, amely visszás eredményekkel járna."
Mi az hogy negatív irányból?
"Azt, hogy a sértett segítségre szorul-e vagy sem, negatív irányból kell vizsgálni. A segítségre szorulás tényének tényállási elemmé tétele olyan pozitív irányú bizonyítást követelne meg, amely visszás eredményekkel járna."
Mi az hogy negatív irányból?
Feltételezed a rosszat és csak akkor tetted meg állampolgári kötelességedet, ha megbizonyosodsz, hogy jól van az illető/ nem kell neki segítség.
Fentiekhez mág annyit, hogy a segítségnyújtáéshoz nem kell aktívnak lenni, a segítségnyújtás ténye kimerülhet abban, hogy hívsz telefonon szakszolgálatot, vagy személyesen valakit (rendőrt, orvost). Ha nem tudsz úszni, nem kell vízbe ugranod a bajba jutottért, de kell hívnod segítséget.
Ha ezt nem teszed meg, akkor merítetted ki a segítségnyújtás elmulasztásának tényállását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!