Érvényesnek tekinthető -e az a szerződés amely csak 1 példányban jött létre? Van-e erre valami korlátozás?
3 éve normális 2 példányos lakásbérleti szerződést kötöttem.
Tavaly emelni akart a tulaj mondtam neki hozzon akkor új szerződést.
Erre fel hozott egy példányt belőle. Amit ugyan aláírtunk és betartottam a magasabb díjat is kifizettem neki, és ő magával vitte az egy példányt.
Most is emelni akar de más dolgokon is problémázik.
Akit érdekel, részletek itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__8631..
Szóval a kérdés az mennyire tekinthető az egy példányos érvényesnek? Az eredeti természetesen az, sőt akkor lehet hogy az az egyetlen érvényes!
Csak az alapján követelhet bármit is!?
Hibás fogalmi megközelítés. Egy szerződés nem függ a hordozójától, sem a példányszámától. Az attól függ, történt-e megállapodás, akár szóban.
Ezzel szemben egy szerződés feltételeit nehéz bizonyítani, ha nincs róla hiteles írás. Egy szerződés kizárólag akkor érdekes, ha egyik fél nem tartja be. Akkor viszont a másik fél, amennyiben érdeke sérült, köteles bizonyítani ezt. Ha tudja. Ha nem tudja, az az ő problémája, korábban kellett volna gondolkodni.
Az első válaszoló totál zokni.
Szerződés köthető szóban, írásban és ráutaló magatartással.
Bizonyos esetekben azonban a jog megköveteli a szerződés írásbeli rögzítását, sőt, ennél is tovább mehet, kötelező alakiságot is előírhat és amennyiben ennek a szerződés nem felel meg, abban az esetben az a szerződés nem érvényes.
A te esetedben az a lehetőséged, hogy kérsz egy példányt a szerződésből, mivel az téged is megillet.
Ha ezt írásban (tehát általad bizonyíthatóan) kéred, akkor ha nem kapsz a példányból a másik szerződő féltől, akkor az a szerződés, hiába létezik, nem lesz érvényes attól a pillanattól kezdve.
Én is tökéletesen így gondolom 3.-as.
Ráadásul közjegyző által hitelesített másolatot szándékozok belőle kérni.
Ha a bérbeadó annyira trehány volt hogy mielőtt hozzám eljött nem áldozott 20ft-ot és 10 percet arra hogy legyen belőle neki kettő, akkor így utólag viselje a közjegyző 2000ft-os költségeit.
Máskülönben nem érvényes a szerződése és az eredeti 3.5 évest kell alapnak tekintenem!
Köszi a hasznos választ. :)
Megerősítetted hogy jól értelmezem a dolgot.
Továbbá az eredeti szerződésben bele írta a bérbeadó hogy úgy emelhet hogy Dec.15-ig írásban értesít! Értelemszerűen ez azt jelentené hogy ha nem ellenzem akkor Jan 1.-ével emelhet!
Ezt a cikkelyt felül lehetett volna írni évközben is ha komplett 2 példányban leszerződünk és az érvényes is!
De nem ez történt!
Így még akár az is kisülhet a dologból hogy mivel a saját szerződését is megszegte így a tavalyi emelés önmagában érvénytelen?!
És akár még visszajárhat ez a 12 havi plusz is amit ugyan kifizettem, de aminek a felvételére így papíron kívül nem is volt jogosult?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!