Van ilyen esetben büntetés?
Nem vagyok jogász, de szerintem igen, el fogják.
Hiszen a szökést elkövette, hiába is nem kellett volna ott lennie. De ott volt.
Igen.
"283. § (1) Aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Szerintem nem.
Nekem hibát jelez a jogérzékem, ha az a helyzet, hogy:
Ártatlanul elítélt megszökik, és a szökésért elítélik.
Ez tökéletes példája lenne az állami felelősségvállalás teljes hiányának.
Ugyanis amennyiben nem ítélik el ártatlanul, nem fog megszökni. Az ártatlan elítélés az állam felelőssége, márpedig az állam tévedése miatt, azzal okozati összefüggésben álló történés révén újra büntetőjogot alkalmazni rettenetesen kellemetlen lenne.
Ha magyar bíróság előtt nem is lehet ez ügyben érvelni, az EJEB biztosan azt mondaná, hogy ejnye-bejnye.
Ha a szökés miatti eljárás közben derül ki, hogy a szökése nem lehetett jogellenes, mivel az elítélése volt jogellenes, akkor az eljárási akadály lesz.
Ha utólag, a szökésért történő elítélése után derül ki, hogy az első ítélet jogellenes, akkor a szökésért is fel kell menteni. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!