Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van ilyen esetben büntetés?

Hájaaa kérdése:

Van ilyen esetben büntetés?

Figyelt kérdés
Valaki a börtönben tölti a büntetését majd szökést hajt végre. Elkapják, viszont időközben kiderül hogy ártatlanul ítélték el. Ebben az esetben a szökésért elfogják ítélni?

2017. máj. 5. 09:38
 1/6 anonim ***** válasza:
Hm, azigen:D Ez engem is érdekelne.
2017. máj. 5. 10:59
 2/6 kovpet ***** válasza:

Nem vagyok jogász, de szerintem igen, el fogják.

Hiszen a szökést elkövette, hiába is nem kellett volna ott lennie. De ott volt.

2017. máj. 5. 11:02
 3/6 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

Igen.

"283. § (1) Aki a büntetőeljárás alatt, illetve a szabadságvesztés vagy az elzárás végrehajtása során a hatóság őrizetéből megszökik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

2017. máj. 5. 15:23
 4/6 anonim ***** válasza:
Nem, ha átszöksz Panamába és offshore számla leszel
2017. máj. 6. 20:32
 5/6 Alex Fly ***** válasza:
100%
Logikusan nézve természetesen a szökésért megkapja a büntetését. Viszont mivel az eredeti bűncselekmény ügyében ártatlannak nyilvánították, így amit azért ült, azt beszámítják neki, azaz letöltöttnek számit.
2017. máj. 23. 14:29
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nem.

Nekem hibát jelez a jogérzékem, ha az a helyzet, hogy:

Ártatlanul elítélt megszökik, és a szökésért elítélik.

Ez tökéletes példája lenne az állami felelősségvállalás teljes hiányának.

Ugyanis amennyiben nem ítélik el ártatlanul, nem fog megszökni. Az ártatlan elítélés az állam felelőssége, márpedig az állam tévedése miatt, azzal okozati összefüggésben álló történés révén újra büntetőjogot alkalmazni rettenetesen kellemetlen lenne.

Ha magyar bíróság előtt nem is lehet ez ügyben érvelni, az EJEB biztosan azt mondaná, hogy ejnye-bejnye.

Ha a szökés miatti eljárás közben derül ki, hogy a szökése nem lehetett jogellenes, mivel az elítélése volt jogellenes, akkor az eljárási akadály lesz.

Ha utólag, a szökésért történő elítélése után derül ki, hogy az első ítélet jogellenes, akkor a szökésért is fel kell menteni. Szerintem.

2017. jún. 16. 11:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!