Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » E-recept, e-nyilvántartás?...

E-recept, e-nyilvántartás? Ennyire nincs nálunk adatvédelem?

Figyelt kérdés

Most hallom, hogy életbe lép hamarosan az e-rendszer, azaz

1, - e-recept, az orvos meg is tudja nézni, h ki mit váltott ki, de ami ennél durvább, h taj szám alapján bármelyik patika, az összes asszisztensével együtt látja a kiváltott recepteket, azok adatait (azaz az egész kórtörténetet ezáltal)

2, - az orvos, háziorvos, kezelőorvos láthatja a páciens körtörténetét visszamenőleg is, na de úr isten, hát eddig is voltak ebből botrányok, csak így egy fantasztikus informatikai fejlesztéssel annyi az orvosi titoktartásnak, a betegjogoknak, a különleges személyes adatoknak, és úgy ámblock az egész adatvédelemnek?

Nagyon durva ez az egész, mikor meghallottam, nem akartam elhinni, de ilyen is csak nálunk történhet meg. Most őszintén, hogy létezhet ez ??? Hova tűnt az adatvédelem? Hova tűntek a magánélet sérthetetlensége, a magántitokbeli elvek?

Eddig is éltek vissza ezzel bőven, nem egyszer tapasztaltam, de ha most ilyen széles közönség fér hozzá a legszenzitívebb adatokhoz, az senkinek se szúrja a szemét?

(csak egy hülye, de szemléltető példa: nem biztos, hogy Józsi néni az ortopéd szakorvos tudomására hozná, hogy pl milyen nemi betegsége volt 2 éve, viszont az meg látja, ha akarja Józsi néni, ha nem. és egy sor hasonló eset + a visszaélési lehetőségek, pl. nekem is volt olyan esetem, hogy XY-nak volt egy ismerőse, aki be tudott lépni a rendszerbe, és még nekem mesélte poénkodva, hogy be szoktak járni a kórházba esténként és kikutatják az ismerősök, szomszédaik stb adatait és ezen röhögnek, ez amolyan esti szórakozás TV helyett nekik)

Hát nem tudom, de sztem itt rengeteg alapvető jog sérül.

Mit szóltok hozzá?

2017. máj. 3. 18:49
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

nézd, egy civilizált országban, megfelelő adatvédelmi biztosítékokkal ez tényleg így van. na de ne itt akarjunk olyat bevezetni,amiről már előre tudjuk h ezer visszaélésre ad lehetőséget. és nem, nem sarkítom, brutális visszaélésekre tudok példát sajnos.

de a kérdés továbbra is egyszerű:

Mi lesz az általam felsorolt jogszabályokkal, amelyeknek mind szögesen ellentmond?

2017. máj. 4. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!